Julkaistu 12.9.2018

Lukiolaiset kurkistivat tulevaisuuteen Tiedekeskus Pilkkeessä

Kaksikymmentäkolme Lyseonpuiston lukion oppilasta pelasi Tivoli Utopia -keskustelupeliä Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeessä 11.9. Peli innosti ajattelemaan tulevaisuutta positiiviseen sävyyn ja ratkomaan yhdessä eteen tulevia ongelmia. Nuorten peli oli osa Maa- ja metsätalousministeriön järjestämää Arctic Resilience Forumia.

Tulevaisuudesta puhutaan usein negatiiviseen sävyyn haasteiden ja ongelmien kautta. Tivoli Utopia -keskustelupeli antaa työkaluja tulevaisuuden positiiviseen hahmottamiseen. Peli sai nuoret huomaamaan, että tulevaisuutta on tärkeää ajatella ja siihen voi omilla toimillaan vaikuttaa. Voi esimerkiksi ”vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä”, kuten Lyseonpuiston lukiolainen Anni-Roosa Talvensaari totesi.

Pelin jälkeen nuoret välittivät Arctic Resilience Forumin kansainväliselle osallistujajoukolle seuraavia viestejä:

”Loppu voi tulla yllättäen.”
”Tulevaisuus on tärkeä aihe ja sitä pitäisi ajatella enemmän.”
” Vaikuttaminen ei ole niin vaikeaa.”
” Yleensä tulevaisuudesta puhutaan negatiivisesti. Oli uutta, että tulevaisuutta käsiteltiin positiivisella vivahteella.”
”Karusellissa maailmanmenon pohtiminen on hyvä idea!”

Tivoli Utopia -pelin tavoitteena on luoda yhteistä, positiivista ja ratkaisukeskeistä tulevaisuuspuhetta. Pelin fasilitaattoreina toimivat pelin kehittäjät visuaalinen suunnittelija ja palvelumuotoilija Anna-Kaisa Varjus sekä tulevaisuuden tutkija ja asiakasymmärryksen osaaja Jenna Puikkonen Sustis-kollektiivista. He ovat hyvin tyytyväisiä, että nuorten kommenttien perusteella tavoite saavutettiin. Esimerkiksi opiskelija Lilli Törmänen kertoi, että pelin aikana tuli mietittyä ajankohtaisia asioita ja ratkaisuja kysymyksiin. Varjus toteaakin: ”Hienoa oli nähdä, että Tivoli pisti nuorten ajatuksissa jotain liikkeelle ja pelin koettiin kannustavan positiiviseen tulevaisuusajatteluun kauhukuvien maalailun sijaan.”

Äidinkielen opettaja Tuula Saraniemen mukaan tulevaisuuspelin pelaaminen on oppiainerajat ylittävää ilmiöoppimista parhaimmillaan. Hän toi oppilaansa Pilkkeeseen osana nykykulttuurin kurssia, johon tulevaisuuden utopioiden ja dystopioiden kuvittelu kuuluu. Myös koulun ulkopuoliset yhteistyökumppanit ovat osa opetussuunnitelmaa. ”Oppilaat saivat kurkistaa Arctic Resilience Forumin kautta jopa omaan mahdolliseen tulevaisuuteensa”, Saraniemi sanoo. Hänen mukaansa oman kokemuksen kautta, vaikka kuvitellunkin, asiat jäävät parhaiten mieleen.

Tivoli Utopia -keskustelupeli: sustis.fi/tivoli-utopia

Arctic Resilience Forum: mes.eventos.fi/event/arcticresilience2018

Lisätietoja:

Piritta Marttila, Metsähallitus, piritta.marttila@metsa.fi, puh. 040 147 7871