Saimaannorppa-LIFE
Lisätietoa
- Saimaannorppa-LIFE-hankkeen tulokset julkaisuna. Lue esitteestä, mitä kaikkea viisivuotisen hankkeen aikana on tehty saimaannorpan hyväksi (julkaisut.metsa.fi).
-
Hankkeen loppuseminaari järjestettiin 22.9.2018 Savonlinnan Paviljongissa. Seminaarissa esiteltiin monipuolisesti hankkeessa toteutettuja toimia ja niiden tuloksia. Tutustu seminaarin ohjelmaan.
- Kalastusrajoitukset laajenivat saimaannorpan suojelemiseksi Etelä-Savossa (tiedote 23.5.2018)
- Sukellukset täydensivät tietoa: kuutteja syntyi 86 (tiedote 17.5.2018). Toukokuun alun pesälaskennoissa kuutteja oli löytynyt 78.
- Saimaannorppa synnytti kuutin kelluvaan tekopesään (www.yle.fi, 16.5.2018)
- Uusi esite Saimaalla kalastaville (julkaisut.metsa.fi). Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä.
- Ota norppa huomioon, kun veneilet kesäisellä Saimaalla (Etelä-Savon ELY-keskuksen video, www.youtube.com)
Muualla verkossa
Hanke toteutettiin 2013–2018
Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Niitä elää Saimaalla – ja koko maailmassa – vain 370–380 yksilöä. Saimaannorppa-LIFE oli EU-rahoitteinen hanke, joka edisti saimaannorpan suojelua ja suotuisan suojelutason saavuttamista. Hanke toteutti ympäristöministeriön johdolla, sidosryhmien kanssa laajapohjaisessa yhteistyössä laadittua saimaannorpan suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa.
Näillä sivuilla voit tutustua hankkeen tuloksiin.
Saimaannorppa-LIFE-hanke tarkasteli saimaannorpan suojelukysymyksiä monipuolisesti eri näkökulmista ja haki ratkaisuja useiden yhteistyökumppaneiden voimin. Hanke tuotti laajasti uutta tietoa suojelutoimenpiteiden suunnittelun ja oikean kohdentamisen tarpeisiin. Erilaisissa kanavissa toteutettiin monipuolista, eri kohderyhmille suunnattua viestintää ja ympäristökasvatusta.
Saimaannorpalle turvallisten kalastusmuotojen kehittämistä ja käyttöä edistettiin ammatti- ja vapaa-ajankalastuksessa. Lisäksi selvitettiin ihmisistä johtuvan häiriön vaikutusta norppakantaan ja pyrittiin tunnistamaan mahdolliset riskialueet sekä ehkäisemään häiriöitä ohjauksella.
Hanketta veti Metsähallituksen Luontopalvelut ja kumppaneita olivat Etelä-Savon ELY-keskus, Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä Turun yliopisto.
Saimaannorppa-LIFE-hankkeen kustannusarvio oli noin 5,26 miljoonaa euroa, josta EU-rahoituksen osuus oli 3,95 miljoonaa euroa. Osarahoittajina toimivat ympäristöministeriö, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö sekä Nestorisäätiö.
Yhteystiedot
Metsähallitus: projektipäällikkönä toimi Raisa Tiilikainen, raisa.tiilikainen@metsa.fi
Lisätietoa
- Saimaannorppa-LIFE-hankkeen hanketiedot LIFE12 NAT/FI/000367 (ec.europa.eu)
- Lisätietoa saimaannorpasta: www.metsa.fi/saimaannorppa
- Saimaannorpan suojelun strategia ja toimenpidesuunnitelma (www.ymparisto.fi)
- Tietoa Euroopan unionin LIFE+-hankkeista (ec.europa.eu)
- Esite saimaannorpasta (julkaisut.metsa.fi)
Päivitetty viimeksi 11.7.2024