Kysymyksiä ja vastauksia perinnebiotoopeista
Mitä perinnebiotoopeilla tarkoitetaan?
- Perinnebiotoopeilla tarkoitetaan perinteisen maatalouden, laidunnuksen ja niiton ylläpitämiä erilaisia niittyjä, ketoja, hakamaita ja metsälaitumia.
Miksi perinnebiotoopit ovat tärkeitä?
- Perinnebiotooppien hoito on yksi merkittävimmistä keinoista torjua luontokatoa. Ne ovat monimuotoisin ja runsaslajisin elinympäristömme, mutta samalla uhanalaisin.
- Perinnebiotooppien lajikirjo on erittäin suuri.
- Esimerkiksi kasvilajeja voi olla yli 35 kpl/m2, vastaavaa ei ole muissa elinympäristöissä.
- Runsas kasvilajisto, avoimuus ja matalakasvuisuus ylläpitävät elinoloja monenlaisille muille lajeille, mm. hyönteisille, jotka edelleen houkuttelevat paikalle linnustoa.
- Hyönteisistä merkittävä osa kuuluu pölyttäjiin tai viljelykasvien tuholaisten luontaisiin torjujiin, ja ovat siten myös maataloustuotannon kannalta merkittäviä.
- Monet lajit ovat erikoistuneet niittyjen elinympäristöihin ja johonkin niiden tarjoamaan resurssiin, esimerkiksi tiettyyn mesikasviin tai lantaan, eivätkä ne tule toimeen missään muualla.
- Monen lajin alkuperä ulottuu jääkauden aikaan, jolloin avoimia niittyjä ja aroja oli Euroopassa laajalti, ja niitä laidunsivat jo kadonneet suuret ruohonsyöjät, kuten visentit ja alkuhärät.
Miksi perinnebioopit ovat vaarassa hävitä?
- Kaikki perinnebiotooppien erilaiset luontotyypit ovat uhanalaisia ja vaarassa hävitä. Taustalla on etenkin määrän romahtaminen 1900-luvun aikana perinteisen laidunnuksen vähenemisen, talvirehun korjuun loppumisen ja maankäytön muutosten myötä alle 1 %:in aiemmasta.
- Alueet ovat metsittyneet, monipuolista lajistoa ylläpitäneet avoimet ja puoliavoimet alueet ovat kasvaneet umpeen, muutettu pelloiksi tai rakennettu.
Miten perinnebiotooppien väheneminen vaikuttaa?
- Perinnebiotoopit on Euroopan laajuisesti todettu uhanalaiseksi luontotyyppiryhmäksi ja meillä on kansallisia ja kansainvälisiä velvoitteita niiden tilan parantamiseen.
- Pinta-alan väheneminen on johtanut lajiston voimakkaaseen ja edelleen jatkuvaan taantumiseen. Perinnebiotoopit ovat uhanalaisen lajistomme keskittymiä.
- Yli 1/4 uhanalaisista lajeistamme elää erilaisilla niityillä, kedoilla, hakamailla ja metsälaitumilla.
- Uhanalaisissa ja taantuneissa lajeissa on paljon etenkin hyönteisiä ja rantalinnustoa.
- Perinnebiotoopeilla on jäljellä olevaan pinta-alaan nähden 100 kertainen määrä uhanalaisia lajeja verrattuna metsiin ja 500 kertainen määrä verrattuna soihin.
- Myös moni aiemmin yleinen laji on taantumassa. Esimerkkinä ahomansikka tai kissankello.
Miten ja miksi perinnebiooppeja hoidetaan?
- Perinnebiotoopit edellyttävät säilyäkseen hoitoa ja käyttöä laiduntaen tai niittäen. Ilman laiduntavaa karjaa alueita ei ole käytännössä mahdollista ylläpitää.
- Luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan laiduneläimiä. Ilman laiduneläimiä luontokato etenee, eikä kansainvälisiä ja kansallisia biodiversiteettitavoitteita pystytä saavuttamaan.
- Perinnebiotooppeja voidaan palauttaa aktiivisilla toimilla, raivauksella, laidunnuksella ja niitolla.
- Perinnebiotooppien kunnostamiseen ja hoitoon saa tukea EU:n osarahoitteisen maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän ja kansallisen Helmi-ohjelman kautta.
Mitä hyötyä perinnebiotooppien hoidosta on?
- Perinnebiotoopeissa merkittäviin luontoarvoihin yhdistyvät monet muutkin arvot ja niiden hoito
laiduntamalla on monella tapaa win-win-tilanne:- laiduneläimet saavat luontaista käyttäytymistä tukevan kesälaitumen
- laiduneläimet hyödyntävät ihmisravinnoksi kelpaamatonta kasvillisuutta kasvuunsa ja pellot voidaan käyttää ruoantuotantoon
- laidunyrittäjät hyötyvät, kun osana tilan toimintaa voidaan hyödyntää luonnonlaitumia
- perinnebiotooppien kunnostaminen tuo työtä paikallisille toimijoille
- vesistöjen rehevöityminen vähenee laiduneläinten hyödyntäessä rantojen kasvillisuuden, joka muutoin maatuessaan vapauttaisi ravinteita vesistöön
- maisemat avartuvat eivätkä pääse pusikoitumaan
- monet kohteet ovat tärkeitä virkistysalueita ja myös kulttuuriperinnön kannalta merkittäviä
- geeniperintöä säilyy alkuperäisrotuisten laiduneläimien kautta ja perinnebiotoopeilla kasvavien viljelykasvien villien sukulaisten geenit voivat olla arvokkaita tulevaisuuden kasvijalostuksessa.