Karstulan täydennysistutus
Keski-Suomessa Ähtärin, Karstulan ja Soinin alueella elää metsäpeurakanta, joka on saanut alkunsa vuosina 1988–1993 Ähtärin Eläinpuistosta Maaherransuolle ja Sikosuolle vapautetuista metsäpeuroista. Peuroja vapautettiin tuolloin kaikkiaan 16 yksilöä. Kanta kasvoi muutamaan kymmeneen yksilöön, mutta vasoja alueella havaittiin vain vähän, eikä varmistettua yhteyttä Suomenselän metsäpeurakantaan ollut vielä MetsäpeuraLIFE-projektia suunniteltaessa. Sittemmin saadut havainnot viittaavat siihen, että seudun metsäpeurat ovat jo osa Suomenselän metsäpeurakantaa.
Osana MetsäpeuraLIFE-projektia toteutettiin Karstulassa metsäpeurojen täydennysistutus, jonka tarkoituksena oli kasvattaa sekä alueen eläinmäärää että erityisesti parantaa peurakannan perinnöllistä monimuotoisuutta. Aittosuon tuntumaan kesällä 2018 valmistuneeseen, kuuden hehtaarin kokoiseen totutustarhaan tuotiin samana syksynä kuusi aikuista hirvasta eläintarhoista. Hirvaat viettivät talven tarhassa, ja viisi niistä vapautettiin toukokuussa. Yksi hirvas lopetettiin tarhausjakson aikana. Hirvas sai reiteensä pahan tulehduksen, johon hoito ei tepsinyt. Eläin lopetettiin eläinlääkärin päätöksellä.
Ensimmäinen täydennysistutus ei sujunut suunnitellusti. Totutustarhausvaiheen tarkoituksena oli lisätä metsäpeurojen ihmisarkuutta, mutta näin ei tapahtunut. Vapautetut hirvaat oleskelivat toistuvasti tienvarressa ja jopa talon pihapiirissä, ja yksi niistä jäi heinäkuussa auton alle. Peuroja yritettiin karkottaa toistuvasti kauemmas ihmisasutuksesta, mutta karkotusyritysten tulos jäi laihaksi. Talvella 2020 kaksi hirvaista hakeutui toistuvasti talojen pihoihin, ja toinen niistä joutui auton töytäisemiseksi. Tämän jälkeen hirvaat lopetettiin. Niitä ei haluttu ottaa kiinni ja kuljettaa Lauhanvuoreen tai Seitsemiseen, koska se olisi todennäköisesti ollut vain ongelman siirtämistä.
Epäonnistunutta kokeilua ei haluttu toistaa, joten talvella 2021 totutustarhaan pyydystettiin neljä vaadinta Kainuun osakannasta. Kolme neljästä vaatimesta vasoi tarhassa, ja ne vapautettiin vasoineen heinäkuussa. Seurantapannat paljastivat vaadinten liittyneen Suomenselän metsäpeurakantaan vielä samana syksynä. Vaatimet ovat myös vasoneet alueella vapautuksen jälkeen, joten keinotekoisen geenivirran luominen Kainuusta Suomenselälle onnistui. Kaikki neljä vaadinta ovat viettäneet myös talven 2023–2024 osana Suomenselän osakantaa.
Päivitetty viimeksi 29.4.2024