Kolme metsäpeuraa, joista etummaisesta näkyy osa selkää, keskimmäisestä korvat ja sarvet ja takimmaisesta korvat ja osa päätä ja kaulaa.
Pohjois-Pohjanmaan suunnitteilla olevan metsäpeura-aidan tarkoitus on sama kuin Kainuussa – auttaa turvaamaan metsäpeuran perimää. Kuva: Milla Niemi, Metsähallitus

Metsäpeuran ja poron risteytymisen ehkäisy on yksi Suomen metsäpeurakannan hoitosuunnitelmassa (julkaisut.valtioneuvosto.fi) linjatuista toimenpidekokonaisuuksista. Kainuussa metsäpeuroja ja poroja erottaa peura-aita. Projektissa ”Metsäpeuran rotupuhtauden turvaaminen 2017–2019” peura-aita nousi esille mahdollisena keinona turvata metsäpeuran perimää myös Pohjois-Pohjanmaalla.

Metsähallitus toteutti vuonna 2021 esiselvityksen, jossa arviotiin Pohjois-Pohjanmaan mahdollisen metsäpeura-aidan sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia, alustavia sijoittamisvaihtoehtoja ja toteuttamiskelpoisuutta. Esiselvitysalue rajattiin Puolangan ja Ylikiimingin välille, poronhoitoalueen etelärajan tuntumaan. Koska esiselvityksessä ei tunnistettu aidan rakentamista estäviä ekologisia tai sosiaalisia vaikutuksia ja aita nähtiin edelleen käytännössä ainoana mahdollisena keinona turvata metsäpeuran perimää pitkällä tähtäimellä, edettiin esiselvityksestä varsinaiseen suunnitteluvaiheeseen syksyllä 2022.

Suunnittelutyön keskeinen tavoite on ollut löytää porotalouden toimijoille ja muille elinkeinonharjoittajille, muille alueella toimiville tahoille sekä erityisesti yksityisille maanomistajille mahdollisimman vähän haittaa aiheuttava linjausvaihtoehto poronhoitoalueen etelärajan tuntumasta.  

Työn edetessä aitalinjauksen sijainti on tarkentunut Ala-Vuoton kylän ja Puolangan taajaman väliselle alueelle. Aitalinjaus on suunniteltu kulkevaksi valtion omistamilla alueilla aina, kun se on ollut mahdollista. Suunnittelualueella on kuitenkin niin paljon yksityisten omistamia kiinteistöjä, että aitalinjaus kulkee välistämättä myös niitä pitkin. Niihin yksityisiin maanomistajiin joiden kiinteistölle suunniteltu aitalinjaus osuu, on oltu yhteydessä huhtikuun 2024 aikana. 

Varsinaiset sopimusneuvottelut maanomistajien kanssa käydään kevään ja kesän 2024 aikana. Sopimus perustuu vapaaehtoisuuteen, eli lunastusmenettelyä ei käytetä. Kiinteistönomistajille korvataan aidan rakentamisen aiheuttamasta haitasta maapohjan arvon ja puuston tuotto-odotuksen perusteella laskettava kertakorvaus. Sopimuksen ja korvauksen määräytymisperiaatteet ovat samat kaikille kiinteistönomistajille. Mikäli peura-aita rakennetaan, sen huollosta ja kunnossapidosta vastaa Metsähallitus Eräpalvelut. 

Mikäli aita etenee rakentamisvaiheeseen, voivat rakennustyöt alkaa aikaisintaan vuonna 2026. Vaikka peura-aidan suunnittelu on käynnissä, voidaan suunnittelutyössä päätyä myös siihen lopputulokseen, että aita ei etene toteutusvaiheeseen.

Lisätietoa

Suunnittelun etenemisestä lisätietoja antavat metsäpeura-asiantuntijat

Johannes Jokitalo
johannes.jokitalo@metsa.fi
040 187 4512

Timo Toivonen
timo.toivonen@metsa.fi
040 160 6490

Päivitetty viimeksi 25.4.2024