Turvesuot kosteikoiksi -projektin tavoitteena on entisten turvetuotantoalueiden nykytilan parantaminen ja turvetuotannosta aiheutuneiden haittojen minimointi. Projektissa toteutetaan turvetuotantosoiden jälkikäytön malliesimerkkikohteita eri puolilla Suomea. Käytöstä poistuneita turvetuotantoalueita ennallistetaan vesittämällä ja rakentamalla niitä kosteikoiksi, joissa erilaiset linnut ja eliöt viihtyvät. Lisäksi kunnostetaan turvetoiminnan heikentämien vesistöjen laskuojia ja puroja.

Projekti tukee Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ja Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmasto- ja energiastrategian päämääriä vähentämällä turpeen tuotannon aikana syntyneitä haittoja, kuten päästöjä. Lisäksi tuetaan luonnon monimuotoisuutta sekä kehitetään vesistöjen ja vesilintujen elinympäristöjen tilaa.

Turvesuot kosteikoiksi -projekti toteutetaan 2024–2027. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt projektille rahoitusta Euroopan oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Projektin muita rahoittajia ovat Metsähallitus Metsätalous Oy, Metsähallitus Kiinteistökehitys, Metsähallituksen Eräpalvelut sekä maa- ja metsätalousministeriö. Projektissa tehdään yhteistyötä myös Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa. Projektia vetää Eräpalvelut.

Projektin tavoitteet

Projektin tavoitteena on saada aikaan kehitys, jossa alkuperäisestä tilastaan rankasti muuttuneiden turvesoiden hydrologia palautuu niin lähelle luonnontilaa kuin se on nykytilassa järkevää ja mahdollista. Tavoitteena on luoda uhanalaisille lintulajeille tärkeitä elinympäristöjä, mahdollistaa entisillä turvesoilla elävien kasvilajien palautuminen luonnontilaan, vähentää vesistö- ja kasvihuonekaasupäästöjä sekä parantaa kohteiden hiilensidontaa.

Lisäksi projektin tavoitteena on aloittaa pitkäjänteinen seurantaohjelma uuden tiedon keräämiseksi turvetuotantoalueiden jälkikäytön vaikutuksista.

Tavoitteet tiivistetysti:

  • Turvetoiminnasta aiheutuneiden haittojen vähentäminen.
  • Luonnon monimuotoisuuden lisääminen.
  • Vesistöjen tilan ja kestävien vesienhallintaratkaisujen parantaminen.
  • Ilmastonmuutoksen hillintä ja hiilinielujen kasvattaminen.
  • Toimintatapojen kehittäminen turvetuotantoalueiden ennallistamisessa ja vesittämisessä.
  • Turvetuotantosoiden jälkikäytön malliesimerkkikohteiden perustaminen.
  • Ympäristötietoisuuden lisääminen turvetuotantoalueiden ennallistamis- ja kosteikkojen rakentamismahdollisuuksista.
  • Vesi- ja kahlaajalintukantojen tilan parantaminen.

Projektissa toteutettavista turvetuotantosoiden jälkikäytön malliesimerkkikohteista viestitään ja tiedotetaan laajasti eri sidosryhmiä. Viestinnän ja tiedottamisen avulla edistetään ympäristötietoisuutta sekä projektin onnistuneiden käytäntöjen monistumista muiden toimijoiden käyttöön.

Kohteet

Projektiin valikoituneet malliesimerkkikohteet ovat käyneet soveltuvuuden osalta läpi laajan tarkastelun. Projektin ulkopuolelle jäi esimerkiksi Puolustusvoimien käytössä olevia alueita, kiinteistöomistuksiltaan pirstaleisia alueita sekä alueita, joille oli suunnitteilla tuuli- tai aurinkoenergian tuotantoa. Projektiin valikoidut kohteet priorisoitiin lisäksi niiden toteutuskelpoisuutta ja vesiensuojelullista hyötyä arvioimalla. Niiden sijaintia tarkasteltiin suhteessa lohikalapitoisten vesistöjen valuma-alueisiin sekä ympäröiviin vakavesiin ja suojelualueisiin.

Lopulliseksi kohdemääräksi tuli viisi kohdetta (234 ha). Hankkeen kosteikkoalaksi muodostui 97 hehtaaria ja ennallistamisalaksi 68 hehtaaria. Yhteensä hankkeen toimenpideala on siis 165 hehtaaria. Projektissa kunnostetaan lisäksi turvetoiminnasta kuormittuneita ja heikentyneitä vesistönosia noin 1,5 km / 0,34 ha. Kuormittuneet ja heikentyneet vesistönosat sijaitsevat kahdella kohteella ja ovat entisten turvetuotantoalueiden lähtövesien laskuojia.

Hankkeen kohteet:

  • Iso-Saarisuo, Ii (Kuivaniemi)
  • Joutsensuo, Oulu (Yli-Ii)
  • Matkasuo, Oulu (Yli-Ii)
  • Kettusuo, Hyrynsalmi
  • Murronneva, Parkano
Maakunta Kosteikot (kpl) Turvesuoala yhteensä (ha)Kosteikko (ha) Ennallistamisala turvesuolla (ha)Virtavesikunnostus (km/ha)
Pohjois-Pohjanmaa418786620,5 km/0,09 ha
Kainuu156361,0 km/0,25 ha
Pirkanmaa119800
Yhteensä623497681,5 km/0,34 ha

Projektin vaiheet

1. Kohteiden suunnittelu

Kohteiden suunnittelutyö toteutetaan pääosin vuoden 2024 aikana, mahdollisesti myös vuonna 2025. Työ toteutetaan pääosin ostopalveluna.

2. Elinympäristöhoitotoimenpiteiden toteuttaminen

Kohteiden kaivinkoneella toteutettavat ennallistamis- ja kosteikkorakentamiseen liittyvät toimet sisältävät pohjapatojen ja patopenkereiden tekemisen, kohdetta ympäröivien ja kiertävien vesien ohjaamisen sekä pohjan muotoilun kosteikolle ja ennallistamiselle soveltuvammaksi.

Kaivinkonetöiden toteuttamista edeltäviä toimenpiteinä ovat turvetuotantosoiden pohjan lannoittaminen ja kasvikylvö siihen soveltuvalla siemenkasvisekoitteella (esimerkiksi kurjenjalka, palpakot, sarat, uistinvita). Kohteiden lannoitukset ja kasvikylvöt suoritetaan tarpeen mukaan. Kohteella, jonne ei konekalustolla ole mahdollista päästä tai kasvittuminen on jo pitkälle kehittynyttä, voidaan toimenpiteet jättää tekemättä joko osittain tai kokonaan.

3. Turvetoiminnasta heikentyneiden virtavesien kunnostus

Entisten turvesoiden alapuolisia, turvetoiminnan vuoksi kuormittuneita ja heikentyneitä vesistönosia, kuten kohteiden laskupuroja, kunnostetaan kahdella kohteella yhteensä 1,5 kilometriä. Virtavesikunnostuskohteina toimivat Pohjois-Pohjanmaan Iso Saarisuon Laukkuoja (450 m) ja Kainuun Kettusuon Saari Papupuro (1,1 km).

Kunnostuksissa palautetaan veden virtaus sellaisiin uoman osiin, jotka ovat turvetuotantoalueen kuivatusjärjestelyiden vuoksi kuivuneet. Kuivatusmielessä tehdyt purouomien suoristukset palautetaan takaisin mutkitteleviksi. Lisäksi kivimateriaalia palautetaan takaisin uomaan, mikäli purotörmillä havaitaan sellaisia kiviä ja lohkareita, jotka on turvetuotantoalueen kuivatusjärjestelyihin liittyneiden perkuutoimenpiteiden vuoksi perattu purotörmälle. Lisäksi parannetaan mahdollisuuksien mukaan vaelluskalojen lisääntymisalueita, mikäli kohdetarkasteluissa havaitaan niiden liettyneen ja heikentyneen.

4. Toimenpiteiden vaikuttavuuden seuranta

Kosteikkorakentamisen ja ennallistamisen sekä kohteiden valuma-alueen vesien uudelleenjärjestelyn ohella projektissa tehdään näiden toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaa. Turvesoiden kosteikkorakentamisen ja ennallistamisen vaikutuksista saadaan lisää tietoa keräämällä ja analysoimalla vesinäytteitä vuosittain ennen ja jälkeen toimenpiteiden sekä linnustoseurannoilla (pari- ja poikuelaskennat 3 krt/vuosi). Seurantaa tehdään kaikilla viidellä kohteella koko projektin keston ajan.

Tarkoituksena on käynnistää pitkäjänteinen seurantaohjelma toimenpiteiden vaikuttavuudesta, jota pyritään resurssien salliessa jatkamaan myös projektin jälkeen tai vaihtoehtoisesti tarjoamaan kohteita tutkimusorganisaatioiden seurattavaksi.

Kustannukset

Hankkeen omarahoitusosuus Metsähallituksella on noin 115 000 euroa. EU-rahoitteista tukea hanke saa noin 400 000 euroa.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Tommi Kukkohovi
tommi.kukkohovi@metsa.fi, puh. 040 186 1377

Kolme logoa: EU:n osarahoittama, Ely-keskus ja Metsähallitus

Päivitetty viimeksi 25.9.2024