Selvie inventoijasta jolla kädessään maastotallennin.
Kuva: Viivi Törmänen/Metsähallitus

6.9.2024 Viivi Törmänen 

Puhun puille mieluummin kuin teille on Veli-Rekka & Rokut -yhtyeen kappale, joka on soinut päässäni kesän aikana usein. Työskentelen Metsähallitus Metsätalous Oy:ssä Ivalon toimipisteellä. Työsarkana on vanhojen ja luonnontilaisten metsien inventointi valtion mailla. Suomi on sitoutunut EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti suojelemaan vanhat ja luonnontilaiset metsät.  

Vanhojen metsien inventointiereissulla vanha vielä lehdessä oleva puu kasvaa keskellä kohdetta.
Kuva: Viivi Törmänen/Metsähallitus.

Lahopuuta ja luontokohteita 

Käytännössä inventointityö on pitkälti lahopuiden laskemista. Tätä tehdään joko relaskooppikoealalta tai silmämääräisesti kappalelaskurin avulla.  

Kuviolle on merkattu satunnaisesti koealapisteitä, joista jokaiselta otetaan relaskooppikoeala ja 12,62 metrin säteellä oleva ympyräkoeala. Koealalta lasketaan pysty- ja maalahopuut, aiemman sukupolven lehti- ja havupuut, pökkelöt, järeät pysty- ja maakelot sekä kannot. Valtapuuston keski-ikä selvitetään kairaamalla koealoilta valitut keskimääräiset puut. Kuviolla kulkiessa lasketaan lisäksi koko alueelta elinympäristöpuut, joita ovat esimerkiksi palokoroiset puut ja kolopuut. Samalla tarkastellaan myös puuston tilajärjestystä, ajourien esiintymistä ja muita ihmistoiminnasta kertovia merkkejä. 

Vanhojen metsien inventointiereissulla koivikon läpi virtaa joki.,
Kuva: Viivi Törmänen/Metsähallitus.

Silmämääräisessä lahopuunlaskennassa kaikki kuvion pysty- ja lahopuut kliksutellaan kappalelaskuriin tai excel-lomakkeelle läpimittaluokittain. Kappalelaskuristakin tulokset kirjataan exceliin. Lomake laskee lahopuumäärät ja muut tiedot, joita inventoinnissa tarkastellaan. Lisäksi kuviolta otetaan ympyräkoealat, kuten relaskooppimittauksessakin. 

Maastossa kulkiessa on kuvioilla tullut vastaan myös lakipykälien ja Metsähallitus Metsätalous Oy:n ympäristöoppaan kriteerien mukaisia luontokohteita. Ne merkataan tietokantoihin ja siirretään toiminnan ulkopuolelle osaksi alue-ekologista verkostoa. Yksi hienoimpia kohteita on nuori sukkessiometsä, jonka keskellä on vähän keidasmainen metsälain 10§:n lampi. Lammen rannalla kasvaa ryhmä upeita järeitä haapoja! Samalla kohteella on myös inventoinnin kannalta hauska piste, sillä siitä löytyivät lähes kaikki tarkasteltavat puut samasta kohdasta: järeä pysty- ja maakelo, järeä raita, järeä haapa, aps-mänty sekä pökkelö. Vaikutuksen on tehnyt myös vanha raita, jonka kierteisellä ja haljenneella rungolla kukki puolukkavarvusto.  Puu kuin seppelöity vanha rouva! 

Vanhojen metsien inventointiereissulla kuva vanhan raidan paksuuntuneelta tyveltä.
Kuva: Viivi Törmänen/Metsähallitus.

Metsissä tarpoessa on toki tullut kohtaamisia myös eläinten kanssa. Yhdellä kuviolla sattui kolmella koealapisteellä olemaan pesivä metso. En tiedä kummat säikähti kohtaamista enemmän, minä vai ne pesältä karkuun räpiköivät koppeloparat… Karhun ja suden jälkiäkin on näkynyt. Onneksi nuo kyseiset eläimet ovat toistaiseksi pysyneet etäällä. Kenties siksi, että kairassa kulkiessani puhun puille ääneen. Muutamalla kohteella on pesivien haukkojen kaartelu yläpuolella varoitusääniä päästellen hieman kuumotellut.  

Ammatillista kasvua ja uuden oppimista 

Inventointi on ollut todella mielenkiintoista, vaikka työ onkin aika itsenäistä ja välillä yksinäistä. Sosiaalisena tyyppinä yksin metsässä kulkeminen on välillä hieman haastanut. Onneksi toimistotöitäkin täytyy välillä tehdä, niin saa jutella muillekin kuin puille. Jään kaipaamaan kahvipöydän keskusteluja, kun työt syyskuussa loppuvat. Työyhteisöön on päässyt hyvin sisälle, ja työkavereilla on ollut aikaa auttaa ja opastaa omien töidensä ohella tarvittaessa minuakin.  

Kuva: Viivi Törmänen/Metsähallitus

Ammatillisesti tästä kesästä on saanut kuitenkin hurjasti irti. Oma osaaminen ja ammattitaito on kehittynyt ja saanut vahvistusta. Koulussa opittua on todellakin päässyt soveltamaan käytännössä. Kesän aikana suoritettu metsäluonnon monimuotoisuutta käsittelevä kurssi tuntui aivan helpolta nakilta, kun samoja asioita on saanut tarkastella myös töissä. Onpa uusia työelämäkontaktejakin kertynyt, ja se on aina hyvä! Luovuuttakin tässä melko rutiininomaisessa työssä toisinaan tarvitaan. Hyvien marjamaiden osuessa kohdalle huomioliivistä ja kuitunauhasta saa askarreltua oivallisen hätävarahillaämpärin! 

Kirjoittaja työskentelee vanhojen ja luonnontilaisten metsien inventointi 2024-2025 -projektissa ja tekee maastoinventointeja. Blogikirjoituksessa hän kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan työskentelystä. Lisää projektista löydät sivulta www.metsa.fi/vlm. Blogin kuvat on otettu maastopäivien aikana eri kohteilta Lapista.

Päivitetty viimeksi 9.9.2024