Inventointityö käytännössä
- Kriteerien edellyttämä inventointi tehdään maastotyönä kahden maastokauden (2024–2025) aikana. Työhön on palkattu Metsähallituksen projektiin osallistuvien omien asiantuntijoiden lisäksi 36 ulkopuolista inventoijaa.
- Inventoitavien kohteiden tunnistamisessa hyödynnetään julkisten ja Metsähallituksen omien tietolähteiden lisäksi eri sidosryhmien ja vapaaehtoisten luontokartoittajien toimittamia tietoja, joista on saatu karttarajaukset.
- Inventointityön pohjana on metsien erilaisten rakennepiirteiden mittaaminen ja arviointi. Keskeisiä kriteereitä ovat mm. puuston ikä ja lahopuun määrä. Inventoijat tekevät mittaukset ja tarkastelut maasto-ohjeen mukaisesti.
- Tulokset tullaan julkaisemaan inventoinnin valmistuttua. Työn arvioi ulkopuolinen taho.
- Inventointien tulosten pohjalta Metsähallituksen hallitus tekee valtioneuvostolle esityksen luonnonsuojelulailla tiukasti suojeltavista alueista (ja niiden siirtämisestä luonnonsuojelukäytössä olevaan, ei tuottovaateen alaiseen omaisuuteen).
- Metsähallitus Metsätalous Oy vastaa inventoinnin kustannuksista.
- Inventoinneista saadaan myös arvokasta tietoa täydentämään valtion metsien paikkatietoaineistoa, mitä käytetään muun muassa metsien hoidon ja käytön suunnittelussa.
Tiedote 27.5.2024 inventointien aloittamisesta.
Metsähallituksen inventointien maasto-ohje
Vanhojen ja luonnontilaisten metsien inventointiohje (pdf 0,8 Mt)
Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvio Metsähallituksen inventointiohjeesta (pdf 0,14 Mt)
Päivitetty viimeksi 9.9.2024