Yhteinen saimaannorppamme -LIFE
Tietoa ja tapahtumia
Saimaannorppien siirtoja jatkettiin onnistuneesti (tiedote 6.6.2024)
Uusi karttapalvelu auttaa kulkijoita välttämään norpan pesimäpaikkoja talvella (30.5.2024)
Operaatio norppa -elokuva
Petteri Saarion dokumenttielokuva erittäin uhanalaisesta saimaannorpasta ja sen ainutlaatuisesta elinpiiristä Saimaasta on myös kertomus norpalle omistautuneista tutkijoista, viranomaisista ja vapaaehtoisista norpansuojelijoista ja heidän uraauurtavasta työstään ja ponnisteluistaan yrittää pelastaa maailman harvinaisimpiin lukeutuva nisäkäs keskellä pelottavan nopeasti etenevää ilmastonmuutosta. Elokuva on osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta.
Operaatio norppa: YLE Areena 11.12.2023 alkaen (areena.yle.fi)
Hoito- ja käyttösuunnitelmat valmistuneet, tähtäävät norpan suojeluun (15.12.2023)
Linnansaaren kansallispuisto (julkaisut.metsa.fi)
Koloveden kansallispuisto (julkaisut.metsa.fi)
Tietopaketit
Tietopaketti saimaannorpasta matkailuyrittäjille (julkaisut.metsa.fi)
Norppaystävällisen matkailun pelisäännöt (julkaisut.metsa.fi)
Rauhaa rakastava saimaannorppa: Ohjeita Saimaan jäillä ja vesillä liikkujille. Etelä-Savon ELY-keskuksen esitteet on julkaistu pdf-muodossa (doria.fi)
Saimaannorppa jatkaa sukelluksiaan, kun suojelemme sitä yhdessä.
Saimaannorppa on eräs maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. On meidän vastuullamme, että myös tulevat sukupolvet voivat nähdä norpan luodoilla lepäilemässä tai sukeltelemassa selkävesillä. Norppien suojeluun osallistuu vuosittain viranomaisia, tutkijoita sekä satoja vapaaehtoisia.
Olemme tehneet suunnitelmallista yhteistyötä jo pitkään, ja norppien määrä on viime vuosina jo hieman noussut. Lajia uhkaavat kuitenkin edelleen kuolemat kalaverkkoihin sekä ilmastonmuutos. Suojeluun tarvitaan uusia keinoja, yhdessä niitä löydämme!
Saimaannorpat ovat yleensä alle 1,5 metriä pitkiä ja painavat alle 90 kiloa. Jokaisella norpalla on yksilöllinen turkkikuvio, jonka avulla sen voi tunnistaa samalla tavoin kuin ihmisen sormenjäljestään. Saimaannorpat vaihtavat karvansa kerran vuodessa, mutta turkkikuviot pysyvät samoina. Karvanvaihtoaikaan toukokuussa norpat kuivattelevat turkkejaan rantakalliolla.
Norpilla on omat suosikkipaikkansa, joilla ne loikoilevat kesästä toiseen. Jos löydät norpan makuupaikan, älä lähesty sitä ja säikäytä eläintä rannalta. Hyvällä onnella voit kiikaroida sen elämää vuosia.
Tätä me teemme: hankkeen tärkeimmistä tavoitteista ja tuloksista kerrotaan omalla sivullaan.
Myös videolla voit tutustua työhömme ja lähivuosien tavoitteisiin (youtube.com).
Hankkeen rahoitus ja toiminta-aika
Projektin kokonaisbudjetti on 7,1 miljoonaa euroa, josta EU-rahoituksen osuus on 5,3 miljoonaa euroa. Projekti saa rahoitusta myös ympäristöministeriöltä, Etelä-Karjalan liitolta, Nestorisäätiöltä sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiöltä.
Projekti on käynnissä vuodet 2020–2025.
Yhteystiedot
Hanketta vetää Metsähallitus, Luontopalvelut.
Projektipäällikkö Jari Ilmonen
puh. 0206 39 4718
jari.ilmonen@metsa.fi
Lisätietoa saimaannorpasta ja edellisestä LIFE-hankkeesta:
Hankekumppanit
Kumppaneina projektissa ovat DocArt, Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan Ely-keskukset, Suomen luonnonsuojeluliitto, Ruokavirasto, Luonnonvarakeskus, Turun ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Maailman Luonnon Säätiön Suomen Rahasto ja Ahvenanmaan maakunnan hallitus.
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.
Päivitetty viimeksi 28.8.2024