Vi skapar värde för naturen, människan och samhället
I Forststyrelsens modell för värdeskapande beskrivs vilka våra viktigaste kapital är och hur vi skapar värde för naturen, människan och samhället. Modellen för värdeskapande är konstruerad utifrån strategiska teman och i den ingår ekonomiska, sociala och miljörelaterade perspektiv.
Vi befrämjar morgondagen – Forststyrelsens strategi
Med strategin som bygger på Forststyrelsens syfte svarar vi på framtidens utmaningar och uppfyller våra intressentgruppers förväntningar samt främjar genomförandet av internationella avtal, såsom FN:s mål för hållbar utveckling.
Klicka på bilden för att göra den större!
Vi har också identifierat FN:s centrala mål för hållbar utveckling, som vår verksamhet har störst effekt på.
Modellen för värdeskapande grundar sig på våra strategiska mål. Vi utvecklar mätarna och processen tillsammans med våra intressentgrupper.
Grön tillväxt
Vi använder statens mark- och vattenområden på ett hållbart sätt för det finländska samhällets behov. Utöver den utbetalning som betalas till staten i egenskap av ägare skapar vår verksamhet ekonomiskt värde i form av löner, arvoden, skatter samt anskaffningar av material och tjänster till samhällets olika aktörer och regionala ekonomier.
Vi är en del av skogsindustrins och energiindustrins värdekedja. Vi levererar virke för industrin med vars produkter det går att ersätta fossila råvaror, samt främjar tillväxten av produktionskapaciteten för förnybar energi i statens mark- och vattenområden. Vårt mål är att förbättra det ekonomiska resultatet och öka koncernens omsättning på ett mångsidigt sätt genom att utnyttja möjligheterna som bioekonomin, den gröna övergången och de nya finansieringsformerna medför.
Värdeskapande 2023:
- Intäktsföring till staten: 120 miljoner euro
- Köp av material och tjänster: 283,1 milj. euro
- Skatter: 68,9 milj. euro
- Löner och arvoden: 60,5 milj. euro
- Möjliggöra förnybar energi: 2683 MW
- Virke för industrin: 6,3 milj. m3
Klimat och biologisk mångfald
Vi tryggar och stärker naturens mångfald i statens mark- och vattenområden bland annat med det ekologiska nätverket. I nätverket ingår naturskydds- och ödemarksområden samt natur- och specialobjekt i mångbruksskogar.
Vi upprätthåller och stärker strukturella drag som är viktiga för skogarnas mångfald, såsom mängden murkna träd. Vi vidtar aktiva restaurerings- och naturvårdsåtgärder både i naturskyddsområden och mångbruksskogar samt återställer rinnande vattendrag. Vi kartlägger och strävar efter att öka naturvärden med gynnsam status i Naturaområden.
Vi främjar skogarnas tillväxt och hälsa samt sörjer för anpassningen till klimatförändringen. Vi ökar kolsänkorna i mångbruksskogarna med tio procent före 2035.
Värdeskapande 2023:
- Det ekologiska nätverkets areal: 5,2 milj. ha
- Skogarnas tillväxt: 16 milj. m3/år (RST 12 )
- Trädbeståndets kolsänka: -12,8 MtCO2e
- Murkna träd: 75 miljoner m3 på statens marker
- Restaurerings- och naturvårdsarbete (13 900 ha)
- Restaurering av rinnande vattendrag (30 km)
- Andelen naturvärden med gynnsam status i Natura-områdena: 66,7 %
Välfärd och säkerhet
Statens mark- och vattenområden ger invånarna i närområdet, turister, vandrare, stugägare, bärplockare, jägare och fiskare glädje och välfärd. Vi uppmuntrar personer i alla åldrar till ansvarsfull vistelse i naturen samt säkerställer förutsättningarna för rekreation och vildmarksliv så att våra kunder får största möjliga värde av dem.
Statens områden har en stor betydelse även för forskningen, undervisningen, försörjningsberedskapen och den nationella säkerheten.
Värdeskapande 2023:
- Antalet besök i skydds- och strövområden, på historiska platser samt i naturum: 8,7 milj. besök
- Jakt- och fisketillstånd: 185 000
- Ungdomskommunikation och miljöfostran: 101 000 personer nåddes via guidningar, evenemang och naturfostran
- Myndighetssamarbete: 316 000 ha områden som används av andra statliga aktörer
- Forststyrelsens kundupplevelse: 3,66 (skalan 1–5)