Forststyrelsen ansöker om tillstånd för fiskodling i det öppna havsområdet utanför Enskär i Gustavs. Man har gjort en miljökonsekvensbedömning av området, det vill säga ett MKB-förfarande med konsekvensutredningar samt en Naturabedömning.
Omfattningen av de behövliga utredningarna för ansökan om miljötillstånd för fiskodling, samt osäkerheten kring beviljandet av tillstånd, försvårar avsevärt branschens hållbara tillväxt, utveckling och verksamhet.
Därför är det viktigaste målet i statsrådets vattenbruksstrategi att göra miljötillståndsprocesserna smidigare och snabbare samt att tredubbla den inhemska fiskproduktionen.
– Företagen är ovilliga att investera i långa och osäkra tillståndsprocesser varför de tillstånd som en offentlig aktör ansöker om har ansetts vara nödvändiga, berättar Markus Kankainen, forskare inom projektet Kalavaltio vid Naturresursinstitutet.
– Vi hoppas att denna ansökan också skulle skapa praxis och tydlighet i vad som bör ingå i en tillståndsansökan, så att framtida ansökningar skulle gå snabbare och bli enklare och mer lockande även för företagare, säger Tauno Kandelin, chef för fastighetshandel vid Forststyrelsen.
Forststyrelsen konkurrensutsätter tillståndet för fiskodling för företag i sinom tid.
– Vi ansöker om tillstånd för en produktionstillväxt på cirka 800 ton. Uppskattningen av produktionsmängden grundar sig förutom på miljökonsekvensbedömningarna även på miljötillståndsbeslut som beviljats andra fiskodlingsanläggningar i liknande områden. Odlingen skulle ske i nätbassänger och odlingsarten kan vara regnbågslax eller någon annan inhemsk art, berättar Kandelin.
– Den relativa andelen näringsbelastning av den totala belastningen i området och dess påverkan på vattenkvalitetsparametrarna förväntas vara ringa på grund av områdets öppna och djupa förhållanden. Miljötillståndet söks med beaktande av försiktighetsprincipen för en period på 13 år och inte för ett tillstånd som gäller tillsvidare, varefter en eventuell förlängning kan bedömas baserat på uppföljningen av anläggningens miljökonsekvenser, förklarar Kankainen.
Forststyrelsens, Naturresursinstitutets och Finlands miljöcentrals projekt Kalavaltio främjar målen i Statsrådets vattenbruksstrategi. Inom projektet har man fastställt de bästa fiskodlingsområdena i statens havsområden med beaktande av och samordning av miljömässiga, ekonomiska och sociala faktorer.
I projektet har man tillämpat bestämmelserna, verksamhetssätten och normerna som ingår i miljölagstiftningen, åtgärdsprogrammen för havs- och vattenvården, havsområdesplanen, åtgärdsprogrammet för skyddet av Östersjön, miljöskyddsanvisningen för fiskodling och den nationella planen för lokaliseringsstyrning av vattenbruket. Projektet har finansierats av jord- och skogsbruksministeriet samt Europeiska havs- och fiskerifonden.
Mer information
Chef för fastighetshandel Tauno Kandelin, Forststyrelsen Fastighetsutveckling, 040 532 5552, tauno.kandelin@metsa.fi
Forskare Markus Kankainen, Naturresursinstitutet, 02 95 327 687, markus.kankainen@luke.fi