Publicerad 25.11.2019

Drönare och GPS lockar jägare till olagligheter

Publicerad 25.11.2019

Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning har upptäckt att nya tekniska hjälpmedel används olagligt i jakt. Exempelvis drönare och GPS-positionerare har utnyttjats olagligt.

Jaktlagen förbjuder användningen av motordrivna apparater som rör på sig i jakt. Jakt- och fiskeövervakningen har fått vetskap om fall där drönare har använts på sjöar för att driva vilt mot jägarna.

– Detta är entydigt förbjudet, berättar Juha Ahonen, överinspektör för jakt- och fiskeövervakning vid Forststyrelsen.

Användning av GPS-positionerare i jakthundars halsband är tillåtet och allmänt, men även dessa orsakar indirekt problem. När jägare följer hundens eller älgens rörelser i hundradaren försöker de hinna framför älgen med bil. Älgen kan skjutas från bilens skydd. Jaktlagen (§ 32) förbjuder ändå att skjuta vilt från fordon, i skydd av dem eller närmare än hundra meter från dem, omedelbart efter att de stannat.

– Därtill kan hastigheterna ofta i dessa situationer stiga högt på skogsbilvägar, vilket utsätter annan trafik och andra jägare för fara, säger Ahonen.

Fortstyrelsens jakt- och fiskeövervakning påminner om att jägare kan utnyttja tekniska hjälpmedel, så länge man gör detta rätt. Vilt får observeras och filmas med hjälp av kameror på drönare, så länge djur inte störs i jaktsyfte. I jakt får man inte ens spåra vilt med drönare. I till exempel viltinventeringar kan man ändå använda hjälpmedlet, eftersom detta inte är jakt.

Att filma på allmänna platser är i princip tillåtet så länge man undviker områden skyddade av hemfrid. Man får inte filma någon annans hem eller gård. Detta kan tolkas som smygtittande.

När man tar bilder i till exempel nationalparker ska man komma ihåg flera saker. Enligt naturvårdslagen och jaktlagen får drönare inte orsaka skada för andra människor eller djur. Därtill kan ordningsregler begränsa rörelse. Även ska luftfartslagen och Traficoms bestämmelser observeras.

Överinspektören och 11 jakt- och fiskeövervakare ansvarar för Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning. De koordinerar övervakningen i statliga områden. Jakt- och fiskeövervakningen granskar årligen 10 000 individer som rör sig i naturen. Forststyrelsens årliga jakt- och fiskeövervakningsrapport är den mest omfattande beskrivningen av jakt- och fiskebrottslighetens utveckling i Finland.

Tilläggsuppgifter
Överinspektör Juha Ahonen, Forststyrelsen, tfn 040 6464250
Kommunikationschef Aku Ahlholm, Forststyrelsen, tfn 040 4814890