Publicerad 17.3.2020

Forststyrelsen avbryter sin kundservice i naturum och andra kundservicepunkter – rådgivning ges per telefon och på nätet

Uppdaterad 18.3.: Reserverings- och hyresstugorna vid utflyktsmålen stängs 21.3.2020. Mera information: www.utinaturen.fi/coronavirusinstruktioner

Forststyrelsens kundservice avbryts tillsvidare i naturum, vetenskapscentret Pilke och andra kundservicepunkter fr.o.m. 16.3. Forststyrelsens nättjänster, kanaler på sociala medier och telefonservice fortsätter informera.

En del av naturum och kundservicepunkter sköts av Forststyrelsens partnerföretag. Med dessa förhandlas om kundservicens fortsättning och mer uppgifter om dessa ges under en nära framtid. Aktuella instruktioner finns bl.a. på www.metsa.fi, www.utinaturen.fi och Forststyrelsens servicenummer 0206 39 4020.

Naturums kundservice och gruppguidningar är inhiberade tillsvidare. Även vetenskapscentret Pilkes evenemang och gruppguidningar är tillsvidare inhiberade.

Forststyrelsen följer upp situationen och informerar om möjliga förändringar.

Rekreation och vandring i naturen är fortfarande möjligt enligt normala regler och hälsomyndigheternas råd.

Alla stugor, kåtor och andra eldplatser är i bruk tillsvidare.

Värt att undvika utfärder till mycket avlägsna naturområden

Forststyrelsen rekommenderar att folk undviker att göra utflykter till de livligast besökta utflyktsmålen. På samma sätt lönar det sig att överväga att inte göra utflykter till mycket avlägsna ställen.

Exempelvis i Lappland ligger många reserverings-, hyres- och ödestugor på tiotals kilometers avstånd från närmaste väg. I nödsituationer kan det ta flera timmar att få fram hjälp till långt borta belägna stugor och avsides liggande utflyktsmål – vid dåligt väder till om med flera dagar.

Det lönar sig att gå ut i naturen under coronaepidemin, men Forststyrelsen uppmanar ändå människor att noga överväga hur lång utflykten ska bli. Genom att minska risken för svåra räddningsuppdrag i terrängen kan vi alla spara på räddningsväsendets och den frivilliga räddningstjänstens resurser. Det är förståeligt att människor nu vill söka sig långt bort från folkmassor. Trots det är det viktigt att man sparar på räddningsväsendets och den frivilliga räddningstjänstens resurser och gör utflykter till områden med goda förbindelser eller i närnaturen.

Forststyrelsen har inte stängt reserverings- och ödestugorna. Vi ber dock folk noga överväga att inte använda stugorna och att undvika avlägsna rutter. Infektioner kan sprida sig i stugor för tiotals personer och det kan ta länge att få hjälp.

Mera information:

Information för media: Kommunikationschef Päivi Rosqvist, Forststyrelsen, Naturtjänster; tfn 040 042 5666