Publicerad 11.2.2025

Forststyrelsen utreder framtiden för naturrummen – målet är att säkerställa naturskyddet och friluftsmöjligheterna

Forststyrelsens naturtjänster inleder under våren 2025 en utredning om överlåtande av naturrummen i Hossa, Kilpisjärvi, Seitseminen och Tykö. Målet är att hitta lokalt fungerande lösningar samt aktiva aktörer som erbjuder tjänster för naturresenärer. Dessutom diskuteras framtiden för ägandet av Limingovikens naturum tillsammans med dess andra ägare, Limingo kommun. Bakom undersökningen ligger förändringar i kundbehovet samt statsförvaltningens produktivitetsprogram som lett till att statliga aktörer – inklusive Forststyrelsens Naturtjänster – behöver göra inbesparingar.

På taket av den ljusa träbyggnaden ligger snö. På gården står snöskor och stavar i rad i snön.
Hossa naturum. Bild: Tuuli Turunen.

Forststyrelsens Naturtjänster vill säkra sina kunders campingmöjligheter och utveckla sin verksamhet för att möta camparnas nuvarande behov, såsom digitala nät- och mobiltjänster. Samtidigt svarar Forststyrelsens Naturtjänster på statsförvaltningens produktivitetsprogram. Forststyrelsen kommer att inleda en undersökning om att avstå från fem av sina naturrumsbyggnader samt om utvecklingen av verksamheten i dessa områden.

Naturtjänsterna ser som bäst över hela sitt byggnadsbestånd. Målet är att hitta sätt att minska kostnaderna som ägandet av de cirka 2 400 förvaltade byggnaderna orsakar. Den minskande finansieringen riktas till Naturtjänsternas kärnuppgifter: skötsel av statens skyddsområden, det vill säga restaurering och skyddet av arter, samt att säkerställa utbudet av friluftsmöjligheter på olika håll i Finland.

De övriga naturrummen kommer tills vidare att fortsätta sin verksamhet som tidigare. Tillsammans med kommunerna och Forststyrelsens övriga samarbetspartner söker man också nya alternativ för dessa naturrums framtid. De gällande avtalen för företagare som verkar i naturrummen upprätthålls och kontinuiteten säkerställs under hela processen.

“Vi vill utreda naturrummens framtid i samarbete med kommunerna, företagare och andra partner. Vi söker lösningar som fungerar lokalt”, säger naturtjänstdirektör Henrik Jansson vid Forststyrelsen.

Enligt statens produktivitetsprogram minskar finansieringen för Forststyrelsens Naturtjänster från och med år 2027 med cirka 4,4 miljoner euro jämfört med 2024 års nivå. Naturtjänsterna förbereder sig på de kända nedskärningarna bland annat genom att överlåta fastigheter.

”Genom att minska kostnaderna för byggnadsägande värnar vi om vår kärnverksamhet som är naturskydd och terrängtjänster för friluftsliv. Vi sköter statens naturskyddsområden såsom nationalparkerna på ett kunnigt och professionellt sätt samt tillhandahåller kostnadsfria friluftstjänster för våra besökare, konstaterar Henrik Jansson.

Utredningens effekter kommer att diskuteras med representanter för personalen i de omställningsförhandlingar som förs enligt samarbetslagen. I nuläget finns det inget behov av personalnedskärningar i sikte.

Faktaruta

  • År 2024 fanns totalt 19 verksamma naturrum och serviceställen. Naturrummen erbjuder information om naturen, nationalparker och friluftsmöjligheter. De fungerar också som informations- och servicepunkter. De har vanligtvis utställningar, naturinformation, kartor, tips om leder samt möjlighet att få expertvägledning.
  • Vissa naturrum är för närvarande stängda på grund av brist på företagare eller fungerar säsongsbetonat.
  • Forststyrelsens Naturtjänster får största delen av sin finansiering från statsbudgeten.
  • Enligt statens produktivitetsprogram minskar finansieringen för Forststyrelsens Naturtjänster från och med år 2027 med cirka 4,4 miljoner euro jämfört med 2024 års nivå.
  • Forststyrelsens naturtjänster förberedde sig redan i god tid för besparingarna genom att planera och omorganisera sin verksamhet samtidigt när finansieringen redan hade minskat. Syftet är att säkerställa verksamhetens förutsättningar på lång sikt.

Kontakt

  • Samuli Sillman, +358 407 243 756, samuli.sillman@metsa.fi
  • Luontoon.fi