Företag som har ett samarbetsavtal som tecknades före innevarande år bör förnya sitt avtal så snart som möjligt. Det är fortfarande kostnadsfritt att teckna ett nytt avtal för i år.
De samarbetsavtal för naturturism som ingåtts av Forststyrelsen före år 2024 upphör att gälla vid årets slut, eftersom avtalet har uppdaterats.
Företagarnas synlighet i den nya Utinaturen-tjänsten har lett till betydande förändringar i avtalets innehåll, och urvalet av avtalsparter har blivit mer noggrant avgränsat. Avtal ingås nu endast med naturturismaktörer som bedriver avgiftsbelagd företagsverksamhet. De avtal som ingåtts 2024 fortsätter normalt att gälla tills vidare, så en företagare som redan i år förnyat sitt avtal behöver inte göra något.
Serviceavgift för båda avtalstyperna
Forststyrelsen ingår två olika typer av avtal med naturturismpartners: avtal med nyttjanderätt och avtal utan nyttjanderätt. Forststyrelsen har redan tidigare tagit ut en avgift för rätten att använda leder och servicestrukturer, men efter årsskiftet tas det också ut en grundavgift av engångsnatur för ett lättare avtal utan nyttjanderätt. De avtal som ingåtts under året är avgiftsfria.
Från och med 2025 är engångsavgiften för båda avtalen 80 euro + 25,5 % moms. Dessutom betalar naturturismföretag med avtal med nyttjanderätt en årlig ersättning för användningen av naturskydds- och strövområdenas servicestrukturer i sin affärsverksamhet i enlighet med en nyttjanderättklass, det vill säga enligt antalet kunder.
“Avtalet med nyttjanderätt gäller företag som använder våra anläggningar, exempelvis rastplatser eller leder, i sin avgiftsbelagda verksamhet. Samarbetsavtal utan nyttjanderätt ingås med företag som inte använder friluftskonstruktioner, men företaget bedriver kommersiell försäljning av turistprodukter eller -tjänster nära våra områden. Sådana tjänster kan vara till exempel inkvarterings-, restaurang- och transporttjänster”, berättar Meri-Hilkka Mäkelä, teamansvarig för avtal och användarrättigheter vid Forststyrelsens Naturtjänster. Även de företag som hyr Forststyrelsens affärslokaler behöver, utöver hyresavtalet, ett samarbetsavtal.
I avtalet för naturturism förbinder sig turismföretagaren till Forststyrelsens principer för hållbar naturturism, men drar också nytta av partnerskapet. I Utinaturen-tjänsten som togs i testbruk i november är partnerföretagarnas tjänster nu mer synliga. Avtalsparten får dessutom tillgång till Forststyrelsens bildbank och rätt att använda nationalparkernas och strövområdenas logotyper i marknadsföring av naturturismtjänster.
Målet är hållbar turism
Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för naturskydds- och strövområdenas basservice i statens mark- och vattenområden. Servicen är avgiftsfri för enskilda besökare, men företag som använder servicen måste betala en årlig bruksavgift som baserar sig på antalet kunder.
För att bedriva affärsverksamhet inom turism krävs alltid ett avtal när det gäller områden med leder, rastplatser eller andra friluftskonstruktioner och när företagets verksamhet stöder sig på dessa friluftskonstruktioner. Det huvudsakliga syftet med samarbetet är att säkerställa turismens hållbarhet och bevarandet av områdets natur- och kulturvärden.
Samarbetet med aktörer som inte omfattas av turismavtalet – till exempel de som erbjuder gratisevenemang eller kostnadsfria tjänster – fortsätter som vanligt, men utan något separat avtal. Sådant samarbete sker exempelvis med föreningar, skolor och influerare på sociala medier.
Evenemang ska dock anmälas när det är fråga om till exempel en terrängtävling, ett friluftsevenemang, camping för en stor grupp eller långvariga läger på samma plats. Ovan nämnda och därmed jämförbara evenemang kräver markägarens samtycke. Anmälan om dessa ska göras i god tid, minst två månader före evenemanget, så att det finns tillräckligt med tid för att behandla ärendet. Evenemanget får inte marknadsföras eller publiceras i webbtjänster förrän evenemangsanmälan har behandlats. Anmälan om evenemang görs med en elektronisk blankett.
Mer information
- Teamansvarig Meri-Hilkka Mäkelä, Naturtjänster, 040 7690673, e-post i formen: fornamn.efternamn@metsa.fi