Publicerad 16.10.2024

Forststyrelsens uppdaterade strategi betonar grön tillväxt och naturens och människornas välbefinnande

Forststyrelsens uppdaterade strategi främjar grön tillväxt, Finlands kolneutralitetsmål, biologisk mångfald samt välfärd och säkerhet. Målet är att svara på aktuella samhällsutmaningar samt förbättra verksamhetens produktivitet och effektivitet.

Fortstyrelsens verksamhet har många effekter på samhället. Efter den föregående strategiuppdateringen har världen blivit mer instabil och den statliga ekonomin har också försämrats ytterligare. Strategin har uppdaterats med hänsyn till förändringarna i verksamhetsmiljön samt de ägarpolitiska riktlinjer för Forststyrelsen som statsrådets finanspolitiska ministerutskott fastställde 9.10.

Strategin innehåller fyra samhällsmål som Forststyrelsen vill påverka genom sin verksamhet. Dessa är grön tillväxt, ett kolneutralt Finland, en välmående natur samt världens lyckligaste folk.

– Forststyrelsen uppnår inte dessa samhällsmål ensam, men statens mark- och vattenområden och därmed vår verksamhet har en central roll i främjandet av alla dessa mål. Vi vill befrämja morgondagen, där världens lyckligaste människor även i fortsättningen bor och njuter av naturen och det välbefinnande den medför, säger Fortstyrelsens generaldirektör Juha S. Niemelä.

Sex huvudteman

Utöver de samhälleliga effektivitetsmålen har man i strategin fastställts sex huvudteman som Forststyrelsen prioriterar i sin verksamhet.

Grön tillväxt innebär att vi använder statens mark- och vattenområden på ett hållbart sätt för det finländska samhällets behov. Som ett statligt affärsverk är en av de centrala uppgifterna att producera ekonomiskt värde åt staten i egenskap av ägare. Forststyrelsens verksamhet har också betydande effekter för de regionala ekonomierna.

– Målet är att förbättra det ekonomiska resultatet och öka koncernens omsättning hållbart och mångsidigt med hjälp av bioekonomi och grön tillväxt samt ökning av den förnybara energikapaciteten, säger Niemelä.

Klimatet och biologiska mångfalden är ett av strategins huvudteman. Målet är att trygga och stärka den biologiska mångfalden i statens mark- och vattenområden samt att stävja klimatförändringen och sörja för anpassningen till den. Lösningarna relaterade till dessa är sammanlänkade.

– Vi utnyttjar forskningsdata och söker ständigt nya lösningar på dessa utmaningar. Vi sörjer för den biologiska mångfalden och vårt mål är att utöka kolsänkan i mångbruksskogarna och kolförrådet i trädbeståndet på statens marker med tio procent före 2035. Vi har inlett arbetet med att uppdatera klimatprogrammet, där målen och åtgärderna för klimatarbetet specificeras. Också miljöanvisningarna för vattenvården kommer att uppdateras, berättar Niemelä.

Det tredje huvudtemat är välfärd och säkerhet. De välfärdseffekter som fås från naturen stärks genom att främja ansvarsfull rörelse i naturen och jakt samt genom att samordna förväntningarna som riktas mot statens mark.

– I samband med strategiuppdateringen har främjandet av nationell säkerhet och försörjningstrygghet fått en mer central roll än tidigare. Användningen av statens områden har här en stor betydelse och som markinnehavare har Forststyrelsen en ansvarsfull ställning.

De övriga strategiska temana – kundorientering, samhällsansvar och samarbete, kompetent och jämlik personal samt produktivitet och effektivitet – beskriver vad som krävs för att lyckas med uppgiften och i vilken riktning man vill utveckla verksamheten.

För de strategiska temana har exaktare mått fastställts och under dem samlar man ihop åtgärder med vilka målen främjas.

Fortstyrelsen har beslutat att övergå från fasta strategiperioder till en rullande strategiprocess och i fortsättningen bedöms strategins uppdateringsbehov varje år.

Mer information:
Generaldirektör Juha S. Niemelä, e-post: juha.niemela(at)metsa.fi, tfn 050 5003681

Läs mer:
Vi befrämjar morgondagen strategi