Publicerad 20.2.2025

Hur agerar Forststyrelsen på statens mark- och vattenområden i södra Finland: Åtgärdsprogrammet för naturresursplanen i centrum under intressentgruppernas sista workshop

Forststyrelsen samlade redan för tredje gången experter och aktörer för att diskutera användningen av statens mark- och vattenområden i södra Finland. Under dagen fokuserade man på konkreta åtgärdsförslag som en del av naturresursplanen för Södra Finland 2025–2030.

Mötena för samarbetsgrupperna för naturresursplanering i Södra Finland ordnades igen i Joensuu och Tammerfors, där Forststyrelsen sammanförde representanter för den östra och västra intressentgruppen. För närvarande finns det 19 åtgärder i åtgärdsprogrammet för naturresursplanen för vilka indikatorer har fastställts. Vid mötena presenterade representanter för Forststyrelsen ett åtgärdsprogram som hade utvecklats utifrån det föregående mötet med intressentgrupperna.

Kartan över planeringsområdet för naturresursplaneringen i södra Finland visar de statsägda mark- och vattenområdena samt användningen av dem med tanke på affärsverksamheten och skyddet. På kartan har både inrättade skyddsområden och områden som reserverats för skydd märkts ut.

Naturresursplaneringen grundar sig på ägarpolitiska riktlinjer och Forststyrelsens strategi. Vid de senaste mötena för samarbetsgrupperna gick man igenom åtgärderna i åtgärdsprogrammet för naturresursplanen för Södra Finland. Åtgärderna faller under de tre huvudtemana i Forststyrelsens strategi: Grön tillväxt, klimat och biologisk mångfald, välfärd och säkerhet. Dessutom behandlades konkreta exempel och åtgärder i anslutning till ökad mångfald och grön tillväxt, vilka introducerades genom expertanföranden. Det faciliterande arbetet i mindre grupper möjliggjorde återigen en aktiv insats av deltagarna för att utveckla åtgärdsförslagen.

Naturresursplaneringen genomförs i nära samarbete med intressentgrupperna och under processens gång söker man nya användningsmöjligheter för statens mark- och vattenområden. Mötet som nu ordnades var redan det tredje och under projektet har representanter från sammanlagt 42 olika organisationer deltagit. Intressentgrupperna har kommenterat naturresursplanen för Södra Finland under samarbetsgruppernas möten. I samband med den separata remissrundan som ordnas i april 2025 har intressentgrupperna ännu möjlighet att kommentera naturresursplanen för Södra Finland.

– Processen har varit mycket värdefull! Vi har samlat representanter från olika organisationer vid samma bord och fört värdefulla diskussioner. Samtidigt framskrider också skogsprogrammen på landskapsnivå och regional nivå, för vilka vi får viktig vägkost från naturresursplaneringen – på samma gång får vi input från vårt eget arbete som vi kan använda i skötseln av statens skogar, konstaterar Skogscentralens näringschef Terttu Kinnunen som aktivt deltagit i processen.

Den slutgiltiga naturresursplanen publiceras i slutet av maj 2025. Genomförandet av de åtgärder som antecknats i planen följs upp årligen med standardiserade indikatorer. Under planeringsperioden ordnas också ett uppföljningstillfälle för intressentgrupperna, där man granskar resultaten och utvärderar åtgärdernas genomslagskraft.

Naturresursplaner som genomförs regionalt är en central del av Forststyrelsens samplanering. Efter naturresursplaneringen i Södra Finland inleds naturresursplanen för Lappland, som utarbetas för åren 2026–2031.

Mer information:

  • Forststyrelsen, projektchef Teemu Rintala, tfn 040 630 5653
  • Forststyrelsen Skogsbruk Ab, regiondirektör Eeva-Liisa Jorri, tfn 0400 289997

Webbplats för naturresursplaneringen i Södra Finland: https://www.metsa.fi/sv/projekt/naturresursplanering-for-sodra-finland/