Publicerad 20.11.2024

Intressentgruppernas röst ska höras: Hur svarar Forststyrelsen på Södra Finlands möjligheter och utmaningar?

Personerna sitter vid samma bord. I bakgrunden visas en projicerad presentation.
Västra Finlands samarbetsgrupps tillställning hölls i Tammerfors. På bilden representerar en av smågrupperna Kati Systä (Finlands Scouter), Jyri Mikkola (Finlands Naturskyddsförbund) och Silja Pitkänen-Arte (Metsä Group).

Forststyrelsen fastställer sin verksamhet på statens mark- och vattenområden med hjälp av naturresursplaner. I planen finns ett handlingsprogram som innehåller de viktigaste åtgärderna som identifierats i samarbete med intressentgrupperna. Handlingsprogrammets innehåll och mål behandlades i workshopparna vid samarbetsgruppernas andra möte.

Forststyrelsen samlar personer som representerar olika aktörer vid samma bord för att fundera på hur man kan förena allas förväntningar och behov, med beaktande av ägarens mål. Att utarbeta ett handlingsprogram för naturresursplaneringen tillsammans med intressentgrupperna är samordning när den är som bäst.

Åtgärderna i naturresursplanen för Södra Finland främjar de tre temana i Forststyrelsens uppdaterade strategi: grön tillväxt, klimat och biologisk mångfald, välfärd och säkerhet. De deltagande intressentgrupperna röstade om de åtgärder som utarbetats utifrån temana och i workshopparna fördjupade man sig särskilt i följande åtgärder:

  • Öka kundernas välfärd och stöda den regionala ekonomin.
  • Ordnandet av jakt och fiske i vildmarken på ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt.
  • Utveckling av sol- och vindkraftsprojekt på marknadsvillkor i enlighet med statens helhetsintresse, med beaktande av de lokala förhållandena och så att olägenheterna minimeras.
  • Öka mångfalden med hjälp av miljöguiden, aktiva naturvårdsåtgärder och utveckling av det områdesekologiska nätverket.
  • Fastställande av en avverkningsplan för skogarna utifrån nya uppgifter om skogstillgångarna och utifrån begränsningar enligt gemensamt överenskomna linjedragningar för markanvändning.
  • Säkerställa skogarnas tillväxt och stärka kolsänkorna genom att utföra skogsvårdsarbetena i tid och förnya skogarna med trädslag som lämpar sig för växtplatsen.

Fokus för workshopparna var öppen diskussion och att hitta en gemensam lösning som beaktar alla parters synpunkter och mål. Som grund för diskussionerna låg Forststyrelsens uppdaterade strategi (till meddelandet), de nya ägarpolitiska riktlinjerna (till meddelandet), samarbetsgruppernas första möten i september 2024 samt resultaten av enkäten riktade till unga (till meddelandet).

– Skogsvården är en omfattande och viktig fråga med tanke på klimatförändringen. I våra diskussioner framkom vikten av naturvårdsåtgärder i mångbruksskogarna: vi måste hålla skogarna i skick och sörja för deras mångfald så att de anpassar sig till klimatförändringen. Det är mer sannolikt att en välskött skog bibehålls som livskraftig när klimatet förändras, understryker Silja Pitkänen-Arte, chef för hållbar utveckling vid Metsä Group.

Samarbetsgruppernas möten förtydligar i bästa fall också Forststyrelsens verksamhet för intressentgrupperna:

– Det var fint att höra av Forststyrelsen att man inte planerar att anlägga solenergianläggningar i skogarna, utan i områden som redan tidigare har använts för andra ändamål, såsom tidigare torvmossar. Detta verkade vara en välkommen nyhet för de intressentgrupper som deltog, konstaterar Jyri Mikkola, skyddsexpert vid Finlands naturskyddsförbund.

Nästa skede i naturresursplaneringen i Södra Finland är medborgardeltagande, som genomförs i form av en enkät. Samarbetsgruppernas tredje workshoppar ordnas i februari, då riktlinjerna för handlingsprogrammet fastställs på remiss. Handlingsprogrammets mål kommer också att läggas fram för utlåtande senare under våren.

Inforuta:

Naturresursplanerna är handlingsprogram som styr vår verksamhet i ett område under hela planperioden. I planerna förenas de statliga mark- och vattenområdenas resurser, de mål som staten som ägare ställt upp och de regionala målen. I naturresursplanerna kommer vi bland annat överens om skogsbrukets avverkningsplaner.

Som ett slutresultat av planeringsprocessen för naturresursplanen för Södra Finland färdigställs innan sommaren nästa år en naturresursplan för statens marker i Södra Finland. Planen innehåller ett handlingsprogram för skötseln och användningen av naturresurser i området 2025–2030.

Aktörer från 40 organisationer i området, såsom kommuner, landskap, myndigheter, representanter för näringar samt intressebevaknings- och medborgarorganisationer, har bjudits in till samarbetsgrupperna för naturresursplaneringen i Södra Finland.

Mer information:

  • Forststyrelsen, projektchef Teemu Rintala, tfn 040630 5653
  • Forststyrelsen Skogsbruk Ab, regiondirektör Eeva-Liisa Jorri, tfn 0400 289997

Webbplats för naturresursplaneringen i Södra Finland:
https://www.metsa.fi/sv/projekt/naturresursplanering-for-sodra-finland/