Publicerad 20.1.2025

Specifik natur och stressfrihet som semestermål – ansökan till Forststyrelsens Herdeveckor börjar

Ansökan till Forststyrelsens populära Herdeveckor inleds idag måndag kl. 12 och pågår i en vecka. Vårdbiotoper inom det gamla jordbruket finns på olika håll i Finland ända till nordligaste Lappland. Herdeveckorna är en fascinerande möjlighet att bekanta sig med skötseln av Finlands mest hotade natur.

En människa stryker får på en äng där det växer hö och en, och vid ängskanten finns en gammal grå byggnad av bräder.
I Bottenvikens nationalpark på ön Pensaskari finns en fascinerande herdeveckoplats. Bild: Jari Salonen.

Ansökan till Herdeveckorna 2025 öppnar på webbplatsen utinaturen.fi måndagen den 20 januari 2025 kl. 12 och fortsätter till måndagen den 27 januari 2025 kl. 12.

Forststyrelsens Herdeveckor har länge varit populära. Eftersom antalet sökande är fler än antalet Herdeveckor lottar man ut möjligheten att bli herde bland de sökande. Alla sökande informeras om lottningsresultaten före mitten av mars.

Herdeveckorna är avgiftsbelagda och intäkterna används för underhåll och naturvård av objekten och deras närområden. Vid ett objekt i Lappland, vid Pielpajärvi ödemarkskyrka, är Herdeveckorna gratis, men medför mer ansvar för naturvård och guidning än de andra objekten.

Vårdbiotoperna är i och med betesmarkerna öppna och varierande

Herdeveckorna är en fantastisk möjlighet att bekanta sig med skötseln av den hotade biologiska mångfalden. Herdeställena finns i vårdbiotoper, det vill säga i områden som formats av gammalt, småskaligt jordbruk. 

I vårdbiotoperna har det förekommit betande djur länge, och det har gjort den biologiska mångfalden exceptionell.  Vid herdeobjekten ser betesdjuren till att områdena inte växer igen. Betesdjuren äter växtarter som klarar sig i konkurrensen, vilket förbättrar möjligheterna för mer sällsynta arter att överleva.

Betesdjurens arbete är viktigt, eftersom vårdbiotoperna kräver kontinuerlig skötsel för att hållas öppna och för att arternas mångfald ska bevaras. Det finns få vårdbiotoper i Finland jämfört med tidigare årtionden, även om så mycket som var fjärde hotad art i Finland är beroende av vårdbiotoper. 

Herdeveckan ger en mångsidig semester, ensam eller tillsammans

Herdarna behöver inte ha tidigare erfarenhet av djur och till veckans sysslor hör att följa upp djurens allmäntillstånd. Beroende på plats består betesdjuren av antingen får, kor eller hästar.

Många av Herdeveckornas objekt ligger mitt bland eller i närheten av goda utflyktsmöjligheter. De som deltar i semestern kan göra dagslånga eller längre utflykter, om någon i sällskapet har uppsikt över djuren. Inkvarteringen är anspråkslös med nuvarande mått mätt, men är en del av Herdeveckornas charm.

Semester i oaser för biologisk mångfald under Herdeveckorna har redan länge varit populärt, vilket vittnar om finländarnas intresse för en naturnära semester. Under flera års tid har över 2 000 personer sökt till Forststyrelsens Herdeveckor.

Ansökan till Fåraherdeveckorna och presentation av objekten (luontoon.fi).

Mer information: