Publicerad 12.11.2024

Unga i Södra Finland anser att Forststyrelsens viktigaste uppgift är att stoppa naturförlusten och stödja den biologiska mångfalden

Forststyrelsen genomförde en enkät bland unga bosatta i södra Finland för att kartlägga deras synpunkter på de centrala tyngdpunkterna i Forststyrelsens verksamhet. Över 300 unga från de 14 sydligaste landskapen i Finland besvarade enkäten. Resultaten ger en fingervisning om ungdomarnas önskemål i fråga om statens mark- och insjöanvändning i södra Finland. Enkäten genomfördes som en del av naturresursplaneringen i Södra Finland.

Forststyrelsens kärnuppgift är samordning. I enkäten utmanade vi unga att fundera på hur de olika målen för Forststyrelsen kan samordnas. Ungdomarna fick bedöma vilka megatrender som borde beaktas i markanvändningsbesluten på statens marker och hur de skulle prioritera Forststyrelsens mål under de kommande fem åren i södra Finland. Resultaten betonade vikten av att bekämpa klimatförändringen och naturförlusten samt hur Forststyrelsens intäktsföringsmål för staten passar ihop med de övriga målen. I de öppna svaren framkom bland annat att Forststyrelsens verksamhet ska hålla sig inom gränserna för vad som är hållbart för vår miljö.

Enligt respondenterna borde Forststyrelsen under de följande fem åren beakta i synnerhet bromsandet av klimatförändringen och naturförlusten, EU:s strategi för biologisk mångfald och annan politisk styrning samt energiomvälvningen. Digitaliseringen och artificiell intelligens upplevdes som de minst viktiga förändringarna eller utmaningarna i fråga om markanvändningsbeslut.

De unga bedömde att Forststyrelsens viktigaste åtgärder och tjänster var att stoppa naturförlusten och stödja den biologiska mångfalden, stävja klimatförändringen och bevara kulturarvet. Däremot ansåg största delen av respondenterna att intäktsföringen från användningen av statens marker inte är en viktig uppgift, även om Forststyrelsen årligen intäktsför över 100 miljoner euro till finska staten.

Största delen av de unga respondenterna ansåg att enkäten var en välkommen utvecklingsidé för att främja de ungas delaktighet. Många respondenter betonade också utnyttjandet av resultaten i beslutsfattandet. Oron för förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringen framkom tydligt i de öppna svaren: Jag är orolig för att de vilda djurens livsmiljöer som t.ex. skogar splittras. Det skulle också vara trevligare att göra utflykter om det fanns fler stora naturområden så att t.ex. bullret från bilar inte hörs i skogen.” konstaterade en respondent.

I enkäten kartlade man respondenternas bakgrund bland annat i fråga om naturintresse och skogsbrukskompetens. Över 50 procent av respondenterna bodde i Nyland eller Egentliga Finland och majoriteten av respondenterna var antingen 21–24 år eller 28–30 år. Resultaten har inte betonats med bakgrundsvariabler och resultaten representerar endast respondenternas synpunkter. Enkäten delades i stor utsträckning i olika kanaler, inklusive som betald reklam på Instagram och i samarbete med olika intressentgrupper.

Enkätsvaren erbjuder värdefull information som stöd för den fortsatta planeringen och hjälper till att utveckla naturresursplaneringen i Södra Finland så att den bättre kan svara på de ungas bekymmer och behov. Forststyrelsen utnyttjar enkätens resultat under projektets gång bland annat vid evenemang för samarbetsgrupperna för naturresursplanering i Södra Finland, där ett handlingsprogram för Forststyrelsens verksamhet utarbetas för Södra Finlands område 2025–2030.

 

Infobox om enkäten:

  • Enkäten var öppen 16.10–4.11.2024.
  • Enkäten genomfördes som en del av naturresursplaneringen i Södra Finland.
  • Resultaten har inte betonats med bakgrundsvariabler och resultaten representerar endast respondenternas synpunkter.
  • Enkäten var riktad till unga i åldern 15–30 år som bor i de 14 sydligaste landskapen i Finland: Norra Savolax, Norra Karelen, Södra Savolax, Södra Karelen, Kymmenedalen, Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Finland, Birkaland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Egentliga Finland, Nyland.
  • Enkätens resultat har sammanställts som bilaga till detta meddelande och de beaktas i samband med naturresursplaneringen i Södra Finland.
  • Naturresursplanerna är femåriga planer som styr Forststyrelsens verksamhet. I planerna samordnas behoven hos olika användningsformer. En ny naturresursplan utarbetas för Södra Finland före sommaren.

Mer information:

  • Projektchef för naturresursplanen för Södra Finland Teemu Rintala, Forststyrelsen, teemu.rintala(at)metsa.fi, tfn +358406305653
  • Ordförande för styrgruppen för naturresursplanen för Södra Finland Eeva-Liisa Jorri, Forststyrelsen, eeva-liisa.jorri(at)metsa.fi, tfn +358400289997
  • Naturresursplanen för Södra Finland: https://www.metsa.fi/sv/projekt/naturresursplanering-for-sodra-finland/