Det händer mycket i Korsnäs havsvindkraftsprojekt i början av detta år. Bergös vindmätningsmast har demonterats och snart börjar de ettåriga fågelstudierna.
I Korsnäs havsområde blåser det jämnt och hårt. Det visar nu onekligen även vindmätningsresultaten i området. Vattenfall och Forststyrelsen har i tre års tid samlat information om vindförhållandena i Korsnäs projektområde. Vindmätmasten på Bergö i Malax kommun har nu avslutat sitt arbete.
Vindmätningsmasten i Bergö, som demonterades i februari, var nästan 180 meter hög. Detta möjliggjorde mätningar nära vindkraftsparkens turbinernas installationshöjd. Vindmätningssensorerna på masten har mätt medelvindhastighet, turbulens och variationer i vindhastighet på olika höjder.
Långsiktig vinddata är viktiga bland annat för att kunna räkna på projektets produktion. Mätresultaten hjälper också till med placeringen av vindkraftverken inom projektområdet.
Vindmätningarna fortsätter på Strömmingsbådan
Mätningarna på Bergö gick bra och gav material av hög kvalitet. Den enda faktorn som orsakade utmaningarna var isen, men man lyckades samla in tillräckligt med data för att kunna bedöma vindklimatet i området.
Förutom Bergö har även vindmätningar gjorts på Strömmingsbådan och dessa vindmätningar pågår fortfarande. Lidar-mätningsenheten på ön är lika stor som en tvättmaskin. Den skickar lågeffektlasrar upp i atmosfären och beräknar vindhastigheterna upp till 300 meters höjd genom att mäta ljusets reflektion.
Arktiska förhållanden kräver anpassning
Projektet kommer även att omfatta mycket annat i början av året. Vattenfall undersöker ett gravitationsfundament för vindturbiner som är lämplig för isförhållanden. Projektet kräver också mycket planering som tar hänsyn till Finlands kalla och isiga klimat.
Baserat på de geofysiska undersökningar som genomfördes förra året, håller en rapport på att utarbetas och den förväntas vara klar i maj 2025. Rapporten kommer att vägleda placeringen av turbinerna i området och hjälpa till med miljökonsekvensbedömningen.
Fågelforskning förändrar projektets tidsplan
Vattenfall genomförmiljökonsekvensbedömningen i nära samarbete med experter från Forststyrelsen. I år undersöker vi bland annat sjöfart, marina däggdjur och fåglar.
Korsnäs projektområde identifierades förra året som ett så kallat IBA-område (internationellt viktigt fågel- och biologiskt mångfaldsområde). Därför behövs ytterligare forskning och kunskap om bland annat fåglar i området för att samla in omfattande data om fåglarnas rörelser och beteenden under olika årstider. Vattenfall har flera gånger belönats för sitt arbete med biologisk mångfald. För Vattenfall och Forststyrelsen är det viktigt att säkerställa att havsbaserad vindkraft och naturen kan samexistera i Korsnäs.
Fågelstudierna innebär en förändring av projektets tidsplan. Miljökonsekvensbeskrivningarna förväntas nu vara klar i slutet av 2026. Samtidigt möjliggör tidsplansändringen mer omfattande forskning om andra djurarter i området. Dessutom ger ändringen möjlighet att utnyttja mer avancerad teknik, vilket gynnar projektet som helhet. I stora och banbrytande projekt som Korsnäs havsbaserade vindkraftpark är ändringar i tidsplanen under projektutvecklingen vanliga. Korsnäs-projektet är en av de första havsbaserade vindkraftparkerna i industriell skala i Finland.