En närbild av en fågel som simmar i vattnet.
Brunand. Bild: Evgeni Usov.

Målet med det riksomfattande projektet Priodiveristy LIFE är att stoppa naturförlusten i Finland. Med sin finansiering på 50 miljoner euro är projektet Finlands största projekt någonsin för att bekämpa naturförlusten. Projektets aktörsgrupp är exceptionellt stor.

Projektet Priodiversity LIFE förenar aktörer från olika sektorer till att bekämpa naturförlusten. Projektet samlar bästa praxis och söker nya finansieringsformer för att trygga den biologiska mångfalden.

Landskapen får egna program för biologisk mångfald

Med hjälp av en omfattande partnergrupp utarbetas program för att främja den biologiska mångfalden, dvs. Lumo-program, i åtta landskap. De utarbetas tillsammans med centrala regionala aktörer.

I varje Lumo-program identifieras de biologiska mångfaldskoncentrationerna, deras skyddszoner och förbindelser. Dessutom prioriterar vi regionala restaurerings- och iståndsättningsåtgärder för naturen, av vilka en del genomförs inom projektet Priodiversity LIFE.

Av de inhämtade erfarenheterna skapas en verksamhetsmodell som också hjälper grannlandskapen att göra sina egna Lumo-program.

Restaurering och naturvård utförs som omfattande helheter

Vid restaurering och naturvård eftersträvas stora koncentrationer med värdefull mångfald som kan omfatta både naturskyddsområden och områden utanför dem. Restaureringsobjekten kan vara till exempel fågelvatten, skogar, vårdbiotoper, myrar eller vattendrag. Restaurerings- och skötselåtgärderna centraliseras för att de ska vara så effektiva som möjligt med tanke på den biologiska mångfalden och kostnaderna. De till sin mångfald mest värdefulla områdena står i centrum, men deras skyddszoner samt de områden som förenar och omger dem ingår.

Affärsmöjligheterna för företag som utför restaurerings- och naturvårdsarbeten förbättras i och med erhållna entreprenader. Samtidigt ökar företagens kompetens för restaureringsarbeten.
För markägare är det alltid frivilligt att delta i projektets verksamhet.

Nio ritade bilder. Bilden finns nedan i pdf-format och den innehåller även en alternativ text.

Informationsspridning och utbildning spelar en nyckelroll

All verksamhet grundar sig på forskningsrön. Naturinformationen görs öppen och lätt att använda, man får ny information om naturvårdens och -restaureringens effekter och nya uppföljningsmetoder utvecklas.

Man satsar på att sprida utbildning och kompetens så att bästa och mest kostnadseffektiva praxis för att bekämpa naturförlusten sprids. För detta ändamål inrättas ett biodiversitetutbildningsnätverk. Kompetensen ökar både inom den offentliga sektorn och hos företag som utför restaurerings- och naturvårdsarbeten.

Nya aktörer fås till finansieringen av naturförlusten

Under de åtta år som projektet pågår är målet att hitta nya finansieringsformer för att bekämpa naturförlusten. Avsikten är att utvidga projektets finansieringsbas genom att utnyttja andra EU-finansieringsformer samt få med nya finansiärer från den privata sektorn. För detta ändamål grundas en hubb för biodiversitetsfinansiering.

Målet är att den finansiering som i slutet av projektet använts för att bekämpa naturförlusten har blivit mångsidigare, vilket kan ha bestående konsekvenser för upprätthållandet av finansieringen av den biologiska mångfalden.

Samarbetet mellan ministerierna ökar verkningsfullheten

Under ledning av statsrådets kansli utvecklas samarbetet mellan ministerierna och stärks följdriktigheten i genomförandet av biodiversitetspolitiken. Beslutsfattarna erbjuds utbildning för att få frågor som gäller den biologiska mångfalden att bli en del av beslutsfattandet inom olika samhällssektorer bättre än i dagsläget.

I projektet följer man också i samarbete mellan olika ministerier upp hur användningen av offentlig finansiering påverkar den biologiska mångfalden. Syftet med detta är att styra användningen av den statliga finansieringen så att den stöder den biologiska mångfalden och undviker negativa konsekvenser för den.

Genom naturfostran och kommunikation ökar man förståelsen för lösningar på naturförlusten

Målpubliken för projektet Priodiversity LIFE är också medborgarna och de unga. Med hjälp av utställningar, utflykter och olika evenemang får medborgarna vara med och fundera på lösningar på naturförlusten ur både sitt eget och samhällets perspektiv.

Projektets finansiering och aktörer

Projektet pågår i åtta år 2024–2031 och får delfinansiering från Europeiska unionens LIFE-program. Projektets budget är 50 miljoner euro, varav 30 miljoner euro kommer från EU:s LIFE-program.

Medverkande i projektet 1.1.2024 är:
Forststyrelsen (Naturtjänster, Jakt- och fisketjänster, Skogsbruk), statsrådets kansli, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet, närings-, trafik- och miljöcentralerna (Sydöstra Finland, Lappland, Birkaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Egentliga Finland), Finlands miljöcentral, Naturresursinstitutet, Naturhistoriska centralmuseet, Finlands skogscentral, Livsmedelsverket, Finlands naturskyddsförbund och WWF Finland.

Alla kontaktuppgifter på finska.

Projektpartners logos.

Senast uppdaterad 23.7.2024