Friluftskonstruktioner i statens områden

Vid de utflyktsmål som Forststyrelsen sköter underhålls leder, stigar och broar samt rastplatser och tältplatser med toaletter, parkeringsplatser och landstigningsplatser. Vid utflyktsmålen finns också olika typer av skyltning. Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för denna serviceutrustning som är avgiftsfri för besökare i skyddsområden och vid historiska utflyktsmål.
Forststyrelsen har en del egna stugor, såsom öde- och reserveringsstugor, som besökare kan använda för inkvartering. Lokala företag erbjuder inkvartering utanför skyddsområdena.

Vi strävar efter att bygga byggnader och konstruktioner med lång livslängd med låga livscykelkostnader, som är väl anpassade till miljön och landskapet. Byggnaderna ska vara rätt dimensionerade och anpassningsbara i fråga om användningen. Lösningar med förnyelsebar energi gynnas. Gamla byggnader repareras och används på så sätt att deras kulturvärden bevaras.

Serviceutrustning enligt behov

De olika naturskyddsområdena utvecklas enligt sin karaktär så att de har olika utrustning. De lägsta och högsta målnivåerna fastställs i skötsel- och användningsplanen. Vi strävar efter att styra serviceutrustningen och användningen av den till de delar av skyddsområdet där de utgör den minsta risken för naturvärdena. I de flesta myrskyddsområden och små naturskyddsområden byggs ingen serviceutrustning alls.

Alla servicekonstruktioner och tjänster placeras centraliserat och zonvis så att de områden dit besökare hänvisas inte stör de mest värdefulla delarna av naturen i skyddsområdet. Med hjälp av zonprincipen strävar vi å ena sidan efter att bilda tillräckligt stora störningsfria områden och minimera de problem (t.ex. slitage) som användningen medför samt å andra sidan att erbjuda användargrupper som är intresserade av naturen möjlighet att bekanta sig med området och få fantastiska naturupplevelser.

Service och underhåll av utflyktsmålen

Servicen och underhållet av de utflyktsmål som Forststyrelsen förvaltar är ett stort arbetsfält. Arbetet omfattar uppgifter från reparation av kulturhistoriskt värdefulla byggnader till vedunderhåll och avfallshantering.

Skyddsområdenas underhåll ordnas så att naturen i området belastas så lite som möjligt. Vedunderhållet och avfallshanteringen kräver emellertid att underhållspersonalen rör sig i området. Avfallshanteringen genomförs enligt principerna för miljövänligt skräpfritt friluftsliv, dvs. kunderna tar själva med sig sitt avfall till sorteringspunkterna. Vi sköter byggandet och underhållet av avfallshanteringen på ett kostnadseffektivt sätt. Vi förser inte alla besöksmål med sopkärl. Toalett- och bioavfall kan komposteras och mellanlagringsplatser kan inrättas i terrängen.

Utöver underhållsarbetet deltar Forststyrelsens Naturtjänsters fältpersonal i naturvården i skyddsområdena och kundservicen i terrängen, bl.a. i guidnings- och övervakningsuppgifter.

Underhållsarbetet sköts också av företagare inom branschen. I södra och mellersta Finland sysselsätter Forststyrelsen dessutom fångar vid öppna anstalter.

Mera information