Prioritering av service för friluftsliv
Ändringar i Naturtjänsternas friluftsleder och rastplatser 2025–
Denna sida uppdateras i takt med att arbetet framskrider (senast uppdaterad 20.1.2025).
Forststyrelsens Naturtjänster granskar och går igenom friluftslederna i nationalparkerna och andra statliga naturskydds- och strövområden samt rastplatserna och andra friluftskonstruktioner längs dem. Målet med arbetet är att identifiera de viktigaste helheterna för vandrare vid olika besöksmål samt deras rutter och konstruktioner. Av dem väljer vi ut vilkas underhåll kommer att fortsätta under de kommande åren.
Bakgrund till förändringarna: antalet naturobjekt som ska skötas har ökat, finansiering har det inte
Forststyrelsens Naturtjänster upprätthåller ett omfattande friluftsnätverk i Finlands skyddsområden. År 2024 hade friluftsfolk tillgång till över 30 000 friluftskonstruktioner och över 13 000 kilometer friluftsleder, som Naturtjänsterna förvaltade. År 2023 gjordes sammanlagt 7,6 miljoner besök på besöksmål som förvaltas av Naturtjänsterna.
Under de senaste 15 åren har Forststyrelsens Naturtjänsters verksamhetsområde och uppgifter utvidgats betydligt när nya nationalparker har inrättats och strategiskt viktiga kulturarvsobjekt har överförts till Naturtjänsterna för förvaltning och skötsel. Med dessa har också kommit många nya friluftskonstruktioner och byggnader som ska underhållas. Den utvidgade helheten har dock inte fått behövlig och bestående finansiering som motsvarar verksamhetens omfattning.
Naturtjänsternas finansiering har minskat betydligt jämfört med i fjol, och därför har vi redan vidtagit många olika sparåtgärder. Som ett resultat av omställningsförhandlingarna i slutet av 2023 var vi tvungna att göra personalminskningar och förenkla vår organisation. Vi gör också upp en plan för att avstå från sådana byggnader som inte är väsentliga för vår kärnverksamhet.
I och med att finansieringen minskar måste dock även leder och rastplatser inkluderas i granskningen. Alla befintliga leder, rastplatser, fågeltorn, broar, bryggor och andra konstruktioner samt stugor och en rad andra byggnader kan i fortsättningen inte längre underhållas på ett säkert sätt.
Friluftstjänsterna utvärderas med hjälp av omfattande kriterier
Vi dimensionerar serviceutrustningen som helhet så att den motsvarar resurserna. Vårt mål är att det även i framtiden i Finland ska finnas ett så omfattande och mångsidigt nätverk som möjligt, som upprätthålls på ett högkvalitativt sätt och som möjliggör kostnadsfria, trygga, hållbara och även tillgängliga naturupplevelser. Därför bedöms betydelsen av utflyktsmålen och deras konstruktioner nationellt enligt gemensamma kriterier.
Forststyrelsens Naturtjänster erbjuder för närvarande friluftstjänster vid cirka 300 besöksmål. På dem finns 2 400 olika friluftskonstruktioner som man går igenom utöver lederna. I bedömningen granskas hur viktiga olika konstruktioner är med tanke på den karaktär och servicenivå vi eftersträvar för besöksmålet. Med hjälp av en enhetlig granskning kan vi rikta finansieringen till de frågor som identifieras som viktigast.
Vi beaktar faktorer såsom besöksmålets och dess tjänsters betydelse för närrekreation och turism, efterfrågan och hur länge besökarna stannar samt ledernas och konstruktionernas betydelse för de viktigaste aktiviteterna på platsen.
Kundsäkerhet ingår alltid i bedömningen.
Samhällsansvar är också viktigt: tillgänglighet med kollektivtrafik, ledernas och konstruktionernas betydelse för tryggandet av naturvärdena samt tillgänglighet.
I arbetet beaktas också till många delar lagstadgade skyldigheter i anslutning till naturvärden och kulturarv samt till exempel specialfrågor i anslutning till samernas hembygdsområde i Lappland.
Hur framskrider arbetet?
Arbetet inleds i nationalparker vars friluftstjänster är centrala på nationell nivå. Samtidigt testas och vidareutvecklas kriterierna och metoden för granskningsarbetet.
De egentliga valen och besluten om konstruktioner som ska underhållas, restaureras eller rivas görs alltid i samband med årsplaneringen eller konkurrensutsättningen av tjänsterna så att lösningarna överensstämmer med resurserna. En del av de friluftsleder och rastplatser som inte omfattas av Naturtjänsternas eget underhåll kan genom avtal överföras på till exempel kommuners eller städers ansvar.
På kommande: kategorier för utflyktsmål
Naturtjänsterna delar i fortsättningen upp utflyktsmål som kräver underhållning i olika kategorier enligt hurdana utflykter man gör vid utflyktsmålet. Kategorin beskriver vilken typ av service utflyktsmålet i första hand erbjuder besökarna och därmed vilken typ av serviceutrustning som är central och väsentlig. Kategorin kommer att styra hurdana tjänster som erbjuds vid utflyktsmålet och vilken servicenivå som anses tillräcklig i dem. Särskilt i geografiskt stora områden, till exempel i en nationalpark, kan det finnas områden med flera olika kategorier.
Utflyktsmålets kategori kommer att styra utvecklingen av servicen så att den bättre än tidigare beaktar kundens behov och förväntningar. I framtiden får också kunden information om varje utflyktsmåls kategori. Kategorin gör det också lättare att välja utflyktsmål och planera utflykten, eftersom kunderna i allmänhet söker ett visst utflyktsmål utifrån dess karaktär, till exempel vart det lönar sig att åka på en dagsutflykt.
Utflyktsmålens kategorier, som används som hjälp i utvecklingen av tjänsterna och kommunikationen
Utflyktsmål för korta besök
Till exempel en sevärdhet, en kort naturstig eller en utsiktsplats. Vid dessa utflyktsmål är rutten i allmänhet inte lång, men platsen kan ha många besökare. Utflyktsmål för korta besök kräver tydliga anvisningar om hur och var man får röra sig på grund det stora antalet besökare och motionärer på olika nivåer. Det finns inte nödvändigtvis toaletter, möjlighet att göra upp eld eller sopinsamling.
Dagsutflyktsmål
Ett utflyktsmål som är besökarnas huvudsakliga besöksmål för dagen. Vid dagsutflyktsmålen finns det vanligtvis tydliga rundslingor av varierande längd. Vid dagsutflyktsmålen kan det också finnas tillgängliga vandringsleder där rullstolsburna med ledsagare kan ta sig fram eller man kan röra sig till exempel med barnvagn. Vid dagsutflyktsmålen finns en eller flera rastplatser och en toalett i anslutning till dem. Det finns inte nödvändigtvis möjlighet att göra upp eld.
Vandringsleder med serviceutrustning
Vid dessa leder övernattar man i naturen och utflyktens längd kan variera mycket. Lederna har tydliga ledmarkeringar i terrängen. På dessa utflyktsmål finns många ovana vandrare, så det måste kännas tryggt att röra sig här. Lederna är dock mindre byggda än lederna vid dagsutflyktsmålen. Det finns övernattningsplatser med i genomsnitt 10–20 kilometers mellanrum. Det finns vedunderhåll och på rastplatserna finns en toalett.
Krävande vandringsleder
Vid krävande vandringsleder finns etablerade rutter, men inte nödvändigtvis tydliga ledmarkeringar och här finns mindre serviceutrustning. För att vandra här krävs karta och kompass. Det finns inte nödvändigtvis broar över diken och bäckar. Det finns vissa väderskydd avsedda för övernattning, men vandrare övernattar också med egen utrustning. Det finns få rastplatser som underhålls och det är låg nivå på underhållet.
Utflyktsmål för vildmarksvandring
Vid vildmarksvandring rör man sig på egen hand utan markerade leder. Utflyktsmålen kräver goda färdigheter i att röra sig i naturen. Det finns ingen service eller färdiga rutter vid dessa utflyktsmål, men det kan finnas till exempel enskilda stugor. Det finns en toalett i närheten av stugorna.
Vanliga frågor
I den offentliga debatten har det varit tal om att Naturtjänsterna avstår från en tredjedel av rastplatserna och lederna. Stämmer det?
Det exakta antalet är i detta skede ännu inte känt. Det som är säkert är att alla befintliga friluftsleder och konstruktioner inte kan underhållas med nuvarande finansiering.
River ni friluftsleder som ni inte längre underhåller?
Utgångspunkten är att vi inte river friluftskonstruktioner som är i gott skick. Alla leder som hittills finns på våra naturobjekt är tillgängliga så länge de är i skick. Det blir aktuellt att eventuellt riva eller stänga en led när den inte längre är säker att använda.
Efter besluten levererar vi inte längre till exempel ved till rastplatser där man har beslutat att upphöra med underhållet.
Vi vill börja underhålla en rastplats och en friluftsled som Forststyrelsen inte längre tänker sköta. Är det möjligt?
En del av de friluftskonstruktioner och leder som inte omfattas av Naturtjänsternas underhåll kan erbjudas tredje parter, i första hand kommuner eller städer, för skötsel och ansvar. Vi håller på att bereda en avtalsmodell som på vissa villkor gör det möjligt att överföra underhållet av vissa leder eller konstruktioner till en utomstående aktör. När detta arbete framskrider uppdaterar vi denna sida med information om det.
Kan man delta i arbetet när ni i fortsättningen går igenom underhållet av friluftsleder i olika områden?
Våra intressentgrupper har redan haft möjlighet att delta i detta arbete. Våren 2024 frågade vi både aktörer inom turismen, kommunerna och andra intressentgrupper vilka slags friluftstjänster de önskar att Forststyrelsen ska satsa på i fortsättningen. Resultaten från enkäterna används som hjälp i det arbete som utförs i regionerna.
Varför riktas nedskärningarna i er finansiering just mot friluftskonstruktionerna?
På grund av den minskade finansieringen är vi vid Forststyrelsens Naturtjänster tvungna att granska all vår verksamhet. Friluftskonstruktioner och möjligheter att röra sig i naturen är saker som vi uttryckligen vill trygga även i framtiden. Vårt utvärderingsarbete som grundar sig på riksomfattande kriterier, och som också förutsätter nedskärningar, gör det möjligt för oss att även i en försämrad resurssituation upprätthålla ett tryggt och mångsidigt nätverk som betjänar besökare.
Utöver besparingarna som rör friluftsleder och -tjänster minskar vi till exempel antalet fastigheter som vi äger. Naturtjänsternas personalantal har också redan minskat.
Meddelanden om ämnet
- Forststyrelsens förändringsförhandlingar avslutades – 43 uppgifter upphör, servicenätverket granskas senare
- Forststyrelsen inleder omställningsförhandlingar – i bakgrunden upphör finansieringen av samarbetet med öppna anstalter
Nationell skala för serviceutrustningen 2024
- 2 417 objekthelheter (rastplatser och andra servicehelheter)
- 1 751 olika eldplatser (eldplatser, kokskjul, vindskydd, kåtor, torvkåtor)
- 431 olika stugor (öde-, rast-, reserverings- och hyresstugor)
- Över 300 byggnader i företagsverksamhet (t.ex. kafé)
- Åtminstone 11 300 olika informationstavlor, skyltar, vägmärken
- Cirka 1 600 torrtoaletter
- 99 fågel-/naturtorn
- Cirka 370 bryggor av olika storlek (inkl. små stugbryggor och stora bryggor i gästhamnar)
- Över 1 400 broar längre än 4 m och 32 hängbroar
- Cirka 4 000 km sommarleder
- 64 km tillgängliga leder