Julkaistu 17.12.2018

Ensimmäistä kertaa selvitetty pikkulepakon muuttomatka Merenkurkun yli Ruotsiin

Uudella tekniikalla varmistui lajin pitkä vaellus.

Vuodesta 2013 Merenkurkun Valassaarten biologisella asemalla on tutkittu muuttavia lepakoita. Tavoitteena on ollut selvittää, muuttaako pikkulepakko Merenkurkun ylitse Ruotsiin päästäkseen talvehtimispaikoilleen Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Automaattisen radiotelemetrian avulla on nyt syksyllä ensimmäistä kertaa todennettu, että pikkulepakko on muuttanut Merenkurkun yli Valassaarilta Ruotsin puolelle Holmögaddiin.

Nämä ovat myös ensimmäiset havainnot Suomessa pyydystetyistä ja rengastetuista lepakoista, jotka on havaittu ulkomailla.

– Pikkulepakko luokitellaan vaarantuneeksi lajiksi Suomessa. Muuttoreitin varmentaminen antaa huomattavasti tarkempaa tietoa miten ottaa laji huomioon aluesuunnittelussa, erityisesti kaavoituksessa maa- kuin merialueilla sekä tuulivoimarakentamisessa, sanoo erikoissuunnittelija Roosa Mikkola Metsähallituksesta.

Pikkulepakko.Kuva Niclas Fritzen.Tänä vuonna Suomessa on ensimmäistä kertaa käytetty automaattista radiotelemetriaa muuttavien lepakoiden tutkimiseen. Menetelmä perustuu siihen, että lepakko pyydystetään ja varustetaan pienellä radiolähettimellä, joka lähettää yksilöllistä koodattua signaalia. Oletetulle muuttoreitille asetetut radiovastaanotinasemat rekisteröivät ja tunnistavat signaalin, jos lepakko lentää siitä ohitse.

Pikkulepakko (Pipistrellus nathusii) on noin 5 senttimetriä pitkä ja paina 5-10 grammaa. Pienestä koostaan huolimatta sen tiedetään taittavan jopa 2000 kilometrin matkoja talvehtimispaikoilleen. Pohjanmaalla kyseinen laji havaittiin ensimmäistä kertaa 2010, mutta Valassaarilla tehtyjen tutkimusten perusteella muuttoreitti Merenkurkun yli näyttää vakiintuneelta.

Tutkimukset on tehty Metsähallituksen johtamassa Kvarken Flada -hankkeessa (Interreg Botnia-Atlantica), yhteistyössä Länsstyrelsen Västerbottenin kanssa ja Ostrobothnia Australis -yhdistyksen hankkeessa.

Lisätietoa:
Metsähallitus, erikoissuunnittelija Roosa Mikkola, roosa.mikkola(at)metsa.fi, puh. 040 4810251

Pikkulepakon kuva: Niclas Fritzen.