Julkaistu 30.12.2024

Erätarkastaja saa jatkossa tutkia metsästäjän repun

Erävalvonta tehostuu 1.1.2025 alkaen, kun metsästyslain ja Metsähallituksen erävalvonnasta annetun lain muutokset tulevat voimaan. Metsähallituksen erätarkastajat ja muut valvontaviranomaiset voivat jatkossa tarkastaa metsästäjän saaliin, pyyntivälineet ja kuljetus- ja varastointitilat, joissa saalista säilytetään.

Erätarkastaja tarkastaa metsästäjän asetta ja metsästyslupaa.
Erävalvontaa Pyhäjoella. Kuva: Katri Lehtola / Keksi Agency.

Lakimuutoksen myötä erätarkastaja voi myös eristää rikospaikan paikkatutkintaa varten ja ottaa haltuun rikoksentekovälineenä käytettyjä laitteita, kuten puhelimen, tabletin tai koiratutkan. Haltuunotolla turvataan esitutkinnan yhteydessä tehtävät laite-etsinnät, joilla saadaan näyttöä tapahtuneesta rikoksesta.

”Lakimuutos helpottaa valvontaa ja turvaa rikosten esitutkinnan alkutoimet”, erävalvontapäällikkö Henri Pelkonen Metsähallituksesta sanoo.

Aiemmin metsästäjä on saattanut kieltäytyä avaamasta reppua. Enää tämä ei ole mahdollista. Kun on syytä epäillä luvatonta pyyntiä, metsästysrikosta tai vaikkapa laittoman saaliin kätkemistä, välineet ja saalis tarkastetaan. Tarkastusta ei kuitenkaan pääsääntöisesti voida ulottaa pysyväisluonteiseen asumiseen käytettäviin tiloihin.

Erätarkastajan toimivallan käytön tehosteeksi myös niskoittelu erätarkastajaa vastaan tulee erikseen rangaistavaksi.

Lakimuutosten tarkoitus on ennalta estää rikollista toimintaa ja parantaa metsästys- ja luonnonvararikosten paljastavuutta. Samalla tavoitteena on kohentaa metsästyksen mainetta ja yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä.

Metsähallituksen erävalvonta tarkastaa vuosittain 7 000–10 000 luonnossa liikkujaa.

Lue lisää

Lisätietoja

  • Erävalvontapäällikkö Henri Pelkonen, Metsähallitus, 0401981623, henri.pelkonen@metsa.fi