Julkaistu 15.3.2018

Erävalvonta: Kelkkailijoista joka viides ajoi luvatta

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 9 500 eränkävijää, selviää erävalvontaraportista 2017. Eniten huomautettavaa oli maastoliikenteessä: Yli 20 prosenttia tarkastetuista kelkkailijoista ajoi ilman lupaa tai syyllistyi laittomuuksiin.

Erätarkastajat lisäsivät maastoliikenteen valvontaa. Vaikka maastoliikenteessä oli runsaasti huomautettavaa, lupa-asiat olivat hieman edellisvuotta paremmin kunnossa. Suurin osa maastoliikenteen tarkastuksista koski moottorikelkkailua, mutta erätarkastajat valvoivat myös sulan maan aikaista mönkijällä ajoa.

16 prosenttia kelkkailijoista ajoi edelleen ilman lupaa maastoliikenneuralla tai muualla maastossa. Edellisvuonna luvattomien kelkkailijoiden osuus oli 17 prosenttia. Lisäksi laillisuusrikkeitä kirjattiin viidessä prosentissa tarkastuksista.

Yleistyvä ongelma on viime vuosina ollut laiton moottorikelkkailu reittien ja urien ulkopuolella. Kelkoilla hakeudutaan yhä useammin luvattomasti koskemattoman lumen alueelle.

– Silloin voidaan pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tuhoja taimikoille tai häiritä petolintujen pesintää, sanoo erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksesta.

Kesäaikaan Metsähallituksen erävalvonta tapasi muutamia laiskoja marjanpoimijoita, jotka kävelyn sijaan ajoivat mönkijöillä marjamättäiden viereen.

– Erityisesti kosteassa maastossa mönkijät jättävät luontoon pahoja ja hitaasti korjaantuvia jälkiä, Ahonen toteaa.

Metsästäjillä luvat parhaiten kunnossa

Vähiten luvattomuuksia tai laittomuuksia havaittiin jälleen metsästyksen valvonnassa. Erävalvontaraportin mukaan kolme prosenttia tarkastetuista metsästäjistä rikkoi tavalla tai toisella lakia: Yleisin laittomuus oli kuljettaa asetta suojaamattomana autossa. Asiaankuuluva metsästyslupa puuttui 0,3 prosentilla tarkastetuista metsästäjistä.

Erätarkastajat tekivät ennätykselliset 435 tarkastusta suurpetojen metsästykseen liittyen. Suurpetoihin liittyviä törkeitä metsästysrikoksia kirjattiin neljä kappaletta.

Kalastajien ja luonnonsuojelualueilla liikkuneiden ihmisten toimissa oli sen sijaan enemmän huomautettavaa. Kalastajista 16 prosenttia kalasti luvatta tai laittomasti. Kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla kirjattiin rikkeitä 10 prosentissa tarkastuksista.

Lisätietoja:
Erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen, Metsähallitus, puh. 0206 39 7060 tai 040 6464250;
Juha.m.ahonen(at)metsa.fi

Erätarkastajat alueittain (www.eraluvat.fi/media/kartat/henkilostokartat/metsahallituksen-eratarkastajat-2018.pdf)