Hossan kansallispuistossa on kesällä 2021 uusittu retkeilyrakenteita ja pitkospuita sekä lisätty esteettömiä palveluita. Retkeilykesä on ollut kaikin puolin vilkas, ja kunnostustöillä Metsähallitus haluaa lisätä alueen vetovoimaisuutta ja vastata kasvaviin tarpeisiin.
Hossan suosion kasvaessa myös alueen kehittämistä on jatkettu. Metsähallituksen Luontopalvelut on tehnyt kansallispuistossa tänä kesänä useita parannustöitä, jotta aluetta voisi jatkossakin käyttää yhä monipuolisemmin. Retkeilyreittien varrella on uusittu siltojen kaiteita, pitkospuita ja portaita. Patikoijien evästaukoja varten monilla taukopaikoilla on uusittu muun muassa tulentekopaikkoja ja pöytäpenkkejä. Lisäksi Hossanjoen varressa olevien laavujen kattoja on korjattu.
Suositulle Julma-Ölkyn kanjonin kiertävälle reitille on kesän aikana uudelleenrakennettu Ölökynärjän näköalapaikka, jolta avautuu huikea näkymä ainutlaatuiseen rotkomaisemaan.
Hossan uudistuksissa on panostettu myös uusiin esteettömiin palveluihin. Esteettömiä laitureita ja käymälöitä on viimeistelty Julma-Ölkkyyn, Nurmiselkään, Jatkonjärvelle ja Jatkonsalmelle. Hossassa on jo ennestään runsaasti liikuntaesteisille sopivia reittejä ja rakenteita.
Tämä kesä on ollut Hossassa, kuten muissakin retkeilykohteissa vilkas. Alkukesän Paula-myrsky aiheutti lähialueella vahinkoja, mutta Hossassa retkeilykesää päästiin onneksi jatkamaan.
– Kelit ovat suosineet niin retkeilyä kuin kunnostustöitäkin, ja uusille esteettömille palveluille on ollut jo käyttöä. Toivottavasti käyttö lähtee kasvamaan, kun saamme lisättyä kävijöiden tietoisuutta uudistuksista. Ja kun vain korona helpottaa, olemme valmiina vastaanottamaan ryhmiäkin, toteaa luontovalvoja Tapani Seppänen Metsähallituksen Luontopalveluista.
Hossan tämän kesän rakennustyöt toteutetaan eduskunnan Metsähallituksen Luontopalveluille myöntämällä lisärahoituksella.
Hossan kansallispuisto vietti kesäkuussa 4-vuotissyntymäpäiväänsä. Hossa on pidetty kansallispuisto, jossa nähtävänä on kulttuuriperintökohteita, luonnon ihmeitä ja monipuolista maastoa. Polkuverkostoa on 90 kilometriä, ja reiteistä löytyy vaihtoehtoja lyhyistä päiväpyrähdyksistä pidempiinkin vaelluksiin. Neljästä maastopyöräilyreiteistä lyhin on 10 km ja pisin 50 km. Hossan kirkkaita vesiä ja jylhiä kallioseinämiä pääsee ihailemaan myös meloen.
Lisätietoja:
Luontovalvoja Tapani Seppänen, Metsähallitus, Luontopalvelut; tapani.seppanen@metsa.fi, puh. 0400 192 612