Inarin kirkonkylällä sijaitseva Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on suurten muutosten keskellä. Rakennuksen laajennustyöt ovat käynnissä ja keväällä 2021 alkavat nykyisen rakennusosan perusparannustyöt. Laajennuksen ja perusparannuksen yhteydessä uusitaan myös Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhteinen päänäyttely.
Saamelaismuseota, Ylä-Lapin luontokeskusta ja Siidan ravintolaa Inarissa yli 20 vuotta palvelutta Siida-rakennusta laajennetaan parhaillaan. Nykyisen päärakennuksen yhteyteen rakennetaan Saamelaismuseolle nykyaikaiset kokoelmatilat, johon mahtuu myös Suomen kansallismuseosta palautuva saamelaisesineistö. Ravintolalle rakennetaan kokonaan uudet ja toimivammat tilat erilliseen siipeen. Laajennusosat valmistuvat keväällä 2021.
Nykyisen Siida-rakennuksen peruskorjaus alkaa laajennusosien valmistuttua. Perusparannuksessa muun muassa laajennetaan Siidan aulaa ja henkilöstö saa uudet työskentelytilat. Nykyinen perusnäyttely puretaan, ja tilalle rakennetaan uusi. Siidan uusi päänäyttely on entiseen tapaan Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhteinen, ja siinä yhdistyvät kulttuuri- ja luontosisällöt yhdeksi kokonaisuudeksi.
Siidan uusi näyttely saa nimekseen ”Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme”. Nimi tulee inarilaisen Matti Morottajan kirjoittamasta inarinsaamenkielisestä runosta Enâmeh láá mii párnááh. Näyttelyn nimi tiivistää luonto- ja kulttuuriaiheiden tärkeimmät viestit. Saamelaisen perinnetiedon muisti on kantanut luonnon ja yhteiskunnan muutosten yli sukupolvesta toiseen. Maisema ympärillämme sisältää miljoonien vuosien jälkiä. Millaisen luonnon me jätämme jälkipolvillemme?
Saamelaismuseo Siidan museonjohtaja Sari Valkonen kertoo, että Siidan näyttelyn kulttuurisisällöissä pohditaan, miten menneisyys elää meissä – jokaisessa elää monimuotoinen eri aikakausien perintö, jonka avulla sopeudutaan muutoksiin ympärillämme. Uusi näyttely on Saamelaismuseon kertomus saamelaisista. Näyttelytyöhön osallistetaan vahvasti myös saamelaisyhteisöä.
Metsähallituksen puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi kertoo, että Luontokeskus Siidan näkökulmasta uudessa näyttelyssä tuodaan esiin erityisesti viimeisen jääkauden jälkeistä ilmastohistoriaa ja pohditaan mitä ilmastolle tapahtuu tulevaisuudessa. Luontoaiheita käsitellään Ylä-Lapin suojelualueiden sekä niillä esiintyvien erilaisten luontotyyppien ja eliölajien kautta. Me pidämme huolta luonnon monimuotoisuudesta sekä kulttuuriperinnöstä, ja työmme tulokset kantavat yli sukupolvien. Uusi näyttely tuo hienosti esille tätä työtä, Seurujärvi jatkaa.
Uuden näyttelyn pääsuunnittelija on Harri Koskinen Teollisuuden Ystävät Oy:stä. Näyttelyn projektipäälliköinä toimivat Metsähallituksesta Kirsi Ukkonen ja Saamelaismuseosta Eeva Kyllönen. Darja Heikkilä toimii museon näyttelykoordinaattorina.
Siidan päänäyttelyn kulttuuriosion uudistamista rahoittavat Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto/Museovisio ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Saamelaismuseolla on käynnissä myös näyttelyn uusimiseen liittyvä Muittut, muitalusat – the story of the Sámi by the Sámi -interreghanke. Siidan päänäyttelyn luonto-osuuden uusimiseen Metsähallitus sai rahoituksen valtion lisätalousarviosta.
Lisätietoja
- Museonjohtaja Sari Valkonen, p. 040 767 1052 tai sari.valkonen@samimuseum.fi
- Puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi, p. 0400 125 782 tai pirjo.seurujarvi@metsa.fi
- Projektipäällikkö Kirsi Ukkonen, p. 0400 479 986 tai kirsi.ukkonen@metsa.fi
- Ylä-Lapin luontokeskus Siida (luontoon.fi)
Siida on Inarissa, ja siellä toimivat Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida sekä Ravintola Sarrit. Saamelaismuseo Siidan toiminnasta vastaa Saamelaismuseosäätiö. Ylä-Lapin luontokeskus Siida kuuluu Metsähallituksen valtakunnalliseen luontokeskusverkostoon.
Vuonna 1998 avattu Siida-rakennus laajennetaan ja peruskorjataan. Laajennusosiin sijoittuvat Saamelaismuseon kokoelmatilat sekä ravintola. Saamelaismuseon ja luontokeskuksen yhteinen perusnäyttely uusitaan. Palvelemme koko uudistuksen ajan. Laajennettu ja peruskorjattu Siida sekä uusi näyttely avataan huhtikuussa 2022.