Hyttyskausi kansallispuistoissa on parhaillaan käynnissä. Metsähallituksen Luontopalvelut suosittelee suojautumaan hyttysiltä pukeutumalla ja muistuttaa, että höyrystyvien hyönteismyrkkyjen käyttö retkeilyreiteillä ja taukopaikoilla on kiellettyä. Hyttyset ovat osa Suomen luontoa: ne tarjoavat suuren määrän ruokaa muille hyönteisille, hämähäkeille ja linnuille.
Hyttysten toukat puolestaan ovat monien muiden vesihyönteisten ruokaa.
– Vaikka hyttysistä on hyötyä muille lajeille, mikään ehdoton elinehto hyttyset eivät kuitenkaan ole. Hyttysiä ravintonaan käyttävät muut lajit kestävät hyvin sen, että hyttysten määrässä on voimakasta vaihtelua vuosittain, luonnonsuojelun asiantuntija, hyönteisiin erikoistunut Sampsa Malmberg Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.
Soiden ojittaminen on lisännyt hyttysten määrää Etelä- ja Keski-Suomessa
Ihmisen oma toiminta on lisännyt hyttysten määrää erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa.
– Monin paikoin meillä ei olisi hyttysiä niin paljon kuin mitä niitä nyt on, jos soita ei olisi laajamittaisesti ojitettu. Ojitettujen soiden suo-ojat ovat nimittäin ihanteellinen lisääntymispaikka hyttysille. Tällaisilla paikoilla ja niiden lähistöllä on usein valtavia määriä hyttysiä. Esimerkiksi monelle voi tulla yllätyksenä, että Porin Yyterin hiekkarannan ympäristössä on usein suuria määriä hyttysiä – syynä on lähistön ojitetut suot, Malmberg kertoo.
Luonnontilaisissa keidassoissa ei ole hyttysiä yhtä paljon kuin ojitettujen soiden lähellä. Hyttyset eivät pysty lisääntymään pelkässä kosteahkossa sammaleessa, eivätkä myöskään syvissä suolammissa. Hyttysen toukat ja kotelot vaativat seisovaa vettä, jossa ne voivat uida ja kuoriutua.
Suojaa itsesi hyttysilta pukeutumalla, ei höyrystyviä hyönteismyrkkyjä kansallispuistossa
Kansallispuistojen retkeilyreiteillä on tänäkin kesänä nähty patikoijia kulkemassa höyrystyvät hyönteismyrkyt mukanaan. Metsähallitus muistuttaa, että höyrystyvien hyönteismyrkkyjen käyttö (valmistenimiä Thermacell, Ryobi) on kansallispuistojen retkeilyreiteillä ja taukopaikoilla kielletty.
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeistuksen mukaan höyrystyviä hyönteismyrkkyjä saa käyttää vain rakennusten välittömässä pihapiirissä kuten kuisteilla ja terasseilla. Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden taukopaikat ja laavut ovat rakenteita eivät rakennuksia, minkä takia käyttö on niiden läheisyydessä kiellettyä. Höyrystyvät hyönteismyrkyt sisältävät tehoainetta, joka on luokiteltu erittäin myrkylliseksi vesieliöille.
– Käyttökielto suojelualueilla johtuu varovaisuusperiaatteesta – myrkkyjen vaikutuksista hyönteisiin ei ole vielä kovin paljoa tutkimustietoa. Kiellolla ei myöskään ole tarkoitus suojella ensisijaisesti hyttysiä, vaan ennemminkin muita hyönteisiä ja eliöitä, Malmberg sanoo.
Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta.
– Oma vinkkini suojautua hyttysiltä on kokonaan ihon peittävä vaatetus ja hyttyshattu. Näillä ei joudu itsekään hengittämään myrkkyjä. Puhelinta ja muita laitteitakin pystyy käyttämään, kun leikkaa työkäsineen sormenpäähän pienen reiän, jolloin voi käyttää kosketusnäyttöä riisumatta hanskoja, paljon luonnossa liikkuva Malmberg vinkkaa.
Aiheesta aiemmin:
Metsähallituksen tiedote: Höyrystyvät hyönteismyrkyt ovat vaarallisia luonnolle – älä käytä retkeillessä – Luontoon.fi
Lisätietoja medialle:
Hyönteiset valtion suojelualueilla: luonnonsuojelun erityisasiantuntija Sampsa Malmberg, Metsähallituksen Luontopalvelut, p. 040 583 9648, sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi
Höyrystyvien hyönteismyrkkyjen käyttöohjeisiin liittyvissä asioissa toimittajien kannattaa olla yhteydessä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) viestintään.