Julkaistu 29.5.2023

Kolmekymppisiä juhlitaan liekeillä ja kuumuudella – Linnansaaren kansallispuistossa sytytetään historiallinen 30-vuotiskaski

Linnansaaren kansallispuistossa Rantasalmella poltetaan maanantaina 29. toukokuuta juhlakaskea, jonka savuja voi havaita polttopäivänä tyynellä säällä pitkän matkan päästä.

Perinteiseen pellavapaitaan ja nahkasaappaisiin pukeutunut mies seisoo tuhkassa ja vierittää palavaa kaskea eteenpäin pitkällä ja kapealla puun rungolla.
Kaskenpolttoa Linnansaaren kansallispuistossa. Kuva: Mari Laukkanen / Metsähallitus.

Linnansaaren torpalla on käsillä merkkitapaus, sillä perinteistä kaskea päästään polttamaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Liekeissä on juhlallisuutta: Metsähallitus aloitti kaskeamisen Linnansaaren kansallispuistossa jo vuonna 1993. Siitä lähtien Linnansaaren torpan lähiympäristössä on poltettu kaskia joko vuosittain tai parin vuoden välein. Metsähallitus hoitaa perinnemaisemia kaskeamalla Linnansaaren lisäksi ainoastaan Kolin kansallispuistossa Lieksassa ja Telkkämäen perinnetilalla Kaavilla.

Turvallisuudesta huolehditaan aina hyvin, kun tulta käytetään maastossa. Kaskenpolttoon osallistuvilla on kokemusta tulen turvallisesta käytöstä luonnonsuojelualueiden hoidossa ja pelastuslaitos on tietoinen tapahtumasta.

Liekit ovat elävää kulttuuriperintöä ja apu luonnolle

Kaskeamisperinteen ylläpito on elävää kulttuuriperintöä. Samalla se on avuksi luonnolle, sillä kaskeamisen avulla lisätään luonnon monimuotoisuutta. Kasketuilla alueilla viihtyvät useat harvinaistuneet perinnemaisemien lajit, kuten ahokirkiruoho ja ritariperhonen.

Kaskea poltetaan hitaasti hyvän lopputuloksen saamiseksi. Kaskeamisessa käytettävät puut kaadetaan noin vuotta aiemmin, jotta ne ennättävät kuivua tarpeeksi. Tuli sytytetään kaskialueen reunasta, ja palo etenee osittain ihmisvoimin: kun maa on palanut parin sentin syvyydeltä, palavia puita ja maata siirretään monimetrisellä viertokangella seuraavaan palamattomaan kohtaan. Tuhkasta maa saa lannoitetta ja potkua viljelyyn pariksi seuraavaksi vuodeksi. Tämänkertainen kaskiala on kooltaan pari aaria, ja heti tuhkan jäähdyttyä siihen kylvetään perinteistä kaskinaurista.

Perinteiset kaskimaisemat on tunnistettu yhdeksi Linnansaaren kansallispuiston keskeiseksi arvoksi, ja niiden hoitoa jatketaan kaskeamisen ohella lammaslaidunnuksella ja niittyjä niittäen. Valtakunnallisesti arvokas Linnansaaren torpan kulttuurimaisema-alue on kansallispuiston tärkein käyntikohde.

Lisätietoja

  • Mervi Niiranen, luonnonsuojelun erityisasiantuntija, puh. 020 6395918, mervi.niiranen@metsa.fi