Nuuksion kansallispuistossa kokeillaan tänä kesänä luonnonhoitoloma-pilottia, jossa matkailijat pääsevät osallistumaan Nuuksion kansallispuiston luonnon hoitoon. Kokeilun takana ovat Haltia Lake Lodge -matkailuyritys, Metsähallituksen Luontopalvelut ja Suomen luontokeskus Haltia. Jos kokeilu onnistuu hyvin, Metsähallitus haluaa laajentaa luonnonhoitolomia myös muihin kansallispuistoihin.
Luonnonhoitolomalla matkailija tekee luonnonhoitotöitä lomakohteessa ja tuottaa myönteisen vaikutuksen luontoon. Tarkoitus on, että matkailijat jättävät kohteen paremmaksi paikaksi kuin se oli ennen heidän vierailuaan. Matkailijat vastaavat matkakuluistaan ja tekevät luonnonhoitotyöt vapaaehtoistyönä.
Luonnonhoitolomalla lupiinit saavat kyytiä – niityt alkuperäislajistoineen kiittävät
Kesän 2023 aikana luonnonhoitolomilla hoidetaan Nuuksion kansallispuistossa sijaitsevaa Tyynelän niittyä ja torjutaan haitallisen vieraskasvin, komealupiinin leviämistä eri puolilla kansallispuistoa. Komealupiinin hävittämisen jälkeen alkuperäiset lajit kuten harvinaistuneet niittykasvit sekä päivä- ja pikkuperhoset palaavat vähitellen luontaisille kasvupaikoilleen.
– Luonnonhoitolomien toteutuminen on yksi unelmistamme Haltia Lake Lodgessa. Haluamme kaikessa tekemisessämme edistää luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Nyt on upeaa päästä katsomaan, miten asiakkaamme pääsevät osallistumaan tähän työhön, sanoo Haltia Lake Lodgen toimitusjohtaja Teemu Tuomarla. – Muutamia pilottiryhmiä mahtuu vielä kesä-elokuussa järjestettäviin luonnonhoitolomiin. Haluamme heiltä rehellisen ja kattavan palautteen luonnonhoitoloman onnistumisesta ja kehityskohteista.
Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää Nuuksion kansallispuistosta luonnonhoitolomiin sopivat työkohteet, joiden luontoa Haltia Lake Lodgen matkailijat hoitavat. Suomen luontokeskus Haltia toimii luonnonhoitoloma-pilotin koordinaattorina sekä matkailijaryhmien tukikohtana vierailujen aikana.
– Pilottihankkeen tavoitteena on saada kokemusta uudesta yhteistyöstä luonnon hyväksi, kerätä kokemuksia asiakkailta ja matkanjärjestäjiltä sekä todentaa työn vaikuttavuutta kansallispuiston luonnon tilaan. Tulevina vuosina on tarkoitus laajentaa uudistavan matkailun palveluja niin Nuuksiossa kuin myös muissa kansallispuistoissa, sanoo Suomen luontokeskus Haltian johtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.
– Vastuullisuus on käytännön tekoja ja luonnonhoitolomat ovat sitä parhaimmillaan. Tällaiset tuotteet tarjoavat Suomelle erinomaisia mahdollisuuksia erottautua kansainvälisesti ja ne houkuttelevat erityisesti matkailijoita, jotka valitsevat lomakohteensa arvopohjaisesti, kestävän matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä kertoo.
Kestävää matkailua edistetään yhteistyönä
Metsähallitus edistää kestävää matkailua suojelualueilla. Keinoja ovat mm. kansallispuistojen käytön ohjaus, tiivis yhteistyö matkailusektorin kanssa valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla sekä pitkän aikavälin seurantatiedot käytön kestävyydestä.
Yhteistyö matkailuyrittäjien kanssa on keskeistä. Luontopalvelujen lähes 1 000 sopimusyrittäjää tuottavat tuotteet ja palvelut matkailijoille, ja sitä kautta luovat myös kysynnän. Uudenlaiset konseptit kuten luonnonhoitolomat vievät tätä yhteistyötä uudelle tasolle.
Metsähallitus tekee tiivistä yhteistyötä myös Visit Finlandin kanssa kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa ja Suoma ry:n kanssa kotimaan matkailun osalta.
Booking.comin Sustainable Travel Report 2022 -raportin mukaan matkailijat tekevät enenevissä määrin omaa arvomaailmaa peilaavia valintoja. Esimerkiksi 81 % matkailijoista maailmanlaajuisesti vahvistaa, että kestävä matkailu on heille tärkeää. Suomi haluaa olla johtava kestävän matkailun kohdemaa.
Mitä luonnonhoitoloma Nuuksiossa sisältää?
- Majoituksen Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa Haltia Lake Lodge -luontohotellissa ja kaikki ateriat sekä tarvittavat kuljetukset työkohteeseen
- Yhtenä päivänä luonnonhoitotöitä 10–15 hengen ryhmässä Metsähallituksen arvokkaassa luontokohteessa. Työ voi sisältää esimerkiksi kasvillisuuden niittämistä heinäseipäisiin tai haitallisen vieraslajin kuten lupiinien kitkemistä (työt vaihtelevat sesongin ja kohteen mukaan).
- Työkalut ja työasut (kankainen haalari ja käsineet). Osallistuja tarvitsee itse maastokelpoiset jalkineet sekä päähineen.
- Oppaan kertomia historiallisia tarinoita alueesta ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä sekä Nuuksion luonnon ominaispiirteistä.
- Luontoloman yhteyteen voi sisällyttää lisäksi muita omavalintaisia aktiviteetteja, kuten majoitukseen kuuluvan aamusaunan, lyhyitä retkiä kansallispuistoon tai esimerkiksi kanootin vuokraamisen.
Lisätietoja:
Metsähallitus: Suomen luontokeskus Haltian johtaja Harri Karjalainen, puh 040 538 6346, sähköposti etunimi.sukunimi@metsa.fi
Haltia Lake Lodge (myös kyselyt luonnonhoitolomiin osallistumisesta): Toimitusjohtaja Teemu Tuomarla, puh. 040 579 7858, sähköposti etunimi.sukunimi@haltialakelodge.com
Visit Finland: kestävän matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen, puh. 050 545 4334, etunimi.sukunimi@businessfinland.fi