Julkaistu 28.1.2025

Meriverkko punoo meritoimijat yhteistyöverkostoksi Itämeren luonnon puolesta – avoin kutsu etäaamukahveille 4.2.2025 klo 9

Metsähallituksen johtama Biodiversea LIFE IP -hanke on Suomen suurin yhteistyöhanke Itämeren monimuotoisen luonnon turvaamiseksi. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tehostaa meriluonnon suojelua ja edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä Suomen meri- ja rannikkoalueilla. Osana Biodiversea-hanketta toimii meritoimijoille ja kaikille meriluonnosta kiinnostuneille avoin Meriverkko-yhteistyöverkosto. 

Osana Metsähallituksen johtamaa Biodiversea LIFE IP -hanketta (lyhyemmin Biodiversea) toimii ympäristöministeriön koordinoima Meriverkko-yhteistyöverkosto. Sen tavoitteena on toimia meriluonnon puolesta meren monimuotoisuuden ja suojelun valtavirtaistamisessa, ajankohtaisen meriluontotiedon välittäjänä sekä toimialarajat ylittävän yhteistyön ja uusien konkreettisten meriluontoaloitteiden edistäjänä. 

Verkoston tavoite meriluonnon monimuotoisuuden valtavirtaistamisessa kytkeytyy myös kansainvälisiin monimuotoisuustavoitteisiin luontokadon pysäyttämisessä ja suojelualueverkoston kehittämisessä. Yhteistyöverkosto on avoin meritoimijoille ja kaikille meriluonnosta kiinnostuneille. 

Meriverkko käynnisti toimintansa Maailman merien päivänä 8.6.2023 ja on tuonut tähän mennessä yhteen yli 300 aiheesta kiinnostunutta meritoimijaa yrityksistä, yhdistyksistä, kunnista, hallinnosta sekä kansalaisista. Verkosto toimii digitaalisella alustalla, joka mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman osallistumisen. Lisäksi Meriverkko järjestää webinaareja ja työpajoja. 

“Meriverkko on tärkeä foorumi meriluontoon liittyvälle keskustelulle. Olemme saaneet mukaan jo suuren joukon meriluonnon parissa työskenteleviä ja aiheesta kiinnostuneita, mutta mukaan mahtuu edelleen”, toteaa Meriverkon vetäjä, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Liisa Nevalainen

Verkoston seuraava tapaaminen 4.2.2025 klo 9–10 on osa neljä kertaa vuodessa järjestettävää Meriverkon aamukahvisarjaa, jossa verkoston jäsenet esittelevät meriluontotoimiaan. Verkostoon voi liittyä tämän linkin (webropolsurveys.com) kautta.  

Aamukahvitilaisuuden 4.2.2025 ohjelma ja alustajat: 

  • Siiri Nyrhilä, Varsinais-Suomen ELY-keskus / Pienruoppauksen ohjeistuksen kehittämishanke 
  • Markku Luoto, Suomen meriarkeologinen seura / Meriluonnon ja vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimuksen synergiat osana YK:n Ocean Decade -ohjelmaa 
  • Kysymyksiä ja keskustelua 
Meren pohjassa olevaa kasvustoa.
Meriajokas. Kuva: Heidi Arponen.

Biodiversea: historiallinen hanke Itämeren suojelemiseksi 

Biodiversea-hanke on ennennäkemätön voimanponnistus Itämeren suojelemiseksi. Kahdeksan vuotta (2021–2029) kestävässä hankkeessa selvitetään tehokkaita ja yhteiskunnallisesti kestäviä tapoja, joilla päästään EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteeseen suojella Euroopan merien pinta-alasta 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Pelkkä suojelualueiden pinta-alan lisääminen ei kuitenkaan yksin riitä turvaamaan meriluonnon monimuotoisuutta, sillä luontokato on Itämeren alueella jo nyt arkipäivää. 

Biodiversea-hankkeessa muun muassa edistetään mereisten lajien, kuten meriajokkaan ja näkinpartaispohjien sekä elinympäristöjen ja luontotyyppien elinvoimaisuutta koko Suomen rannikon kattavalla kunnostussuunnitelmalla sekä konkreettisilla ennallistamis- ja kunnostustoimenpiteillä. Osana hanketta myös poistetaan vieraspetolajeja, kuten minkkejä ja supikoiria. 

“Haluamme Biodiversea-hankkeella myös kertoa siitä, miten paljon Itämeressä on upeaa luontoa, jota voimme vielä pelastaa ja suojella muun muassa suojelualueverkostoa laajentamalla. Biodiversean ohella valtava määrä tahoja tekee työtä sen puolesta, että meillä on tulevaisuudessa nykyistä paremmin voiva ja monimuotoisempi Itämeri”, toteaa Biodiversea-hankkeen projektipäällikkö Susanna Relander

Lisätietoa

  • Meriverkko: Liisa Nevalainen, ympäristöministeriö (liisa.nevalainen@gov.fi / +358 295 250 213)  
  • Biodiversea  LIFE IP -hanke: Susanna Relander (etunimi.sukunimi@metsa.fi / +358 401 684 894) 
  • Biodiversean verkkosivut: www.metsa.fi/biodiversea

Biodiversea LIFE IP -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemystä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä. Hankkeessa mukana ovat Metsähallituksen Luontopalvelut (hankkeen koordinaattori), Metsähallituksen Eräpalvelut, ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Ahvenanmaan maakunnan hallitus, Turun ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi, Geologian tutkimuskeskus ja Baltic Sea Action Group.