Julkaistu 19.11.2024

Metsähallituksen luontomatkailun yhteistyösopimus päivitetty – ennen vuotta 2024 solmitut sopimukset päätetään vuoden lopussa

Ennen kuluvaa vuotta solmitulla sopimuksella toimivien yritysten kannattaa uusia yhteistyösopimuksensa mahdollisimman pian, sillä vielä tämän vuoden sopimuksen teko on ilmaista.

Takana punainen puutalo. Edessä aukio, jolla paljon ihmisiä. Osalla on pyörä, osalla ei. Ihmiset odottavat opastuksen alkamista.
Valmiina pyöräretkelle Örössä Saaristomeren kansallispuistossa. Kuva: Jarmo Vehkakoski.

Metsähallituksen ennen vuotta 2024 tehdyt luontomatkailun yhteistyösopimukset päättyvät tämän vuoden lopussa, koska sopimusta on päivitetty.

Yrittäjien näkyvyys uudessa Luontoon-palvelussa on muuttanut sopimuksen sisältöä merkittävästi, ja sopimuskumppaneiden kirjoa on rajattu tarkemmin. Sopimukset solmitaan nyt ainoastaan maksullista yritystoimintaa harjoittavien luontomatkailutoimijoiden kanssa. Vuonna 2024 tehdyt sopimukset jatkuvat normaalisti toistaiseksi voimassa olevina, joten tänä vuonna jo sopimuksensa uusineen yrittäjän ei tarvitse tehdä mitään.

Palvelumaksu molempiin sopimustyyppeihin

Metsähallitus tekee luontomatkailukumppaneiden kanssa kahdenlaisia sopimuksia: käyttöoikeudellisia ja ilman käyttöoikeutta olevia. Reittien ja palvelurakenteiden käyttöoikeudesta on Metsähallitus perinyt maksua jo aiemmin, mutta vuodenvaihteessa myös kevyemmästä, ilman käyttöoikeutta olevasta sopimuksesta peritään kertaluontoinen perusmaksu. Tämän vuoden aikana tehdyt sopimukset ovat maksuttomia.

Molempien sopimusten kertaluontoinen perusmaksu on vuodesta 2025 alkaen 80 euroa + 25,5 % alv. Lisäksi käyttöoikeussopimuksesta luontomatkailuyritykset maksavat käyttöoikeusluokan eli asiakasmäärien mukaan vuosittaisen korvauksen luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden palvelurakenteiden käytöstä liiketoiminnassaan.

“Käyttöoikeudellinen sopimus koskee yrityksiä, jotka käyttävät maksullisessa yritystoiminnassaan rakenteitamme, kuten taukopaikkoja tai reittejä. Ilman käyttöoikeutta olevat yhteistyösopimukset tehdään yritysten kanssa, jotka eivät käytä retkeilyrakenteita, mutta yrityksellä on kaupallisesti myytäviä matkailutuotteita tai -palveluita lähellä alueitamme. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi majoitus-, ravintola- ja kuljetuspalvelut, kertoo Metsähallituksen Luontopalvelujen Sopimukset ja käyttöoikeudet tiimivastaava Meri-Hilkka Mäkelä. Myös Metsähallituksen liikehuoneistoja vuokraavat yritykset tarvitsevat vuokrasopimuksen lisäksi yhteistyösopimuksen.

Luontomatkailusopimuksessa matkailuyrittäjä sitoutuu Metsähallituksen kestävän luontomatkailun periaatteisiin, mutta hyötyy myös kumppanuudesta. Marraskuussa testikäyttöön otetussa Luontoon-palvelussa kumppaniyrittäjien palvelut ovat nyt näkyvämmin esillä. Sopimuskumppani saa lisäksi käyttöönsä Metsähallituksen kuvapankin ja oikeuden käyttää kansallispuistojen ja retkeilyalueiden tunnuksia luontomatkailupalvelujen markkinoinnissa.

Tavoitteena matkailun kestävyys

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden peruspalveluja valtion mailla ja vesillä. Palvelut ovat yksityisille asiakkaille maksuttomia, mutta yritysten tulee maksaa niiden käytöstä vuosittainen asiakasmäärään perustuva käyttökorvaus.

Matkailun liiketoiminnan harjoittaminen edellyttää aina sopimusta, kun se kohdistuu alueille, joilla on reittejä, taukopaikkoja tai muita retkeilyrakenteita ja kun yrityksen toiminta tukeutuu näihin retkeilyrakenteisiin. Yhteistyön ensisijaisena tavoitteena on taata matkailun kestävyys sekä alueen luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen.

Matkailusopimuksen ulkopuolelle jäävien, esimerkiksi ilmaistapahtumia tai -palveluja tarjoavien toimijoiden kanssa yhteistyö jatkuu normaalisti, mutta ilman erillistä sopimusta. Tällaista yhteistyötä tehdään esimerkiksi yhdistysten, koulujen ja somevaikuttajien kanssa.

Tapahtumailmoitus pitää kuitenkin tehdä, kun on kyse esimerkiksi maastokilpailusta, ulkoilutapahtumasta, suuren ryhmän leiriytymisestä tai pitkäkestoisesta leiriytymisestä samalla paikalla. Edellä mainitut ja niihin verrattavat tapahtumat tarvitsevat maanomistajan suostumuksen. Ilmoitus niistä on tehtävä hyvissä ajoin, vähintään kahta kuukautta ennen tapahtumaa, jotta asian käsittelylle jää riittävästi aikaa. Tapahtumaa ei saa markkinoida tai julkaista verkkopalveluissa ennen kuin tapahtumailmoitus on käsitelty. Tapahtumailmoitus tehdään sähköisellä lomakkeella.

Lisätietoa

  • Tiimivastaava Meri-Hilkka Mäkelä, Luontopalvelut, puh. 0407690673, sähköposti meri-hilkka.makela@metsa.fi

Lisätietoja luontomatkailusopimuksista ja Luontoon-palvelusta