Julkaistu 28.4.2021

Metsähallitus aloittaa Svartholman merilinnoituksen kunnostuksen

Metsähallitus kunnostaa Loviisassa sijaitsevaa Svartholman merilinnoitusta kevään ja kesän aikana. Linnoitus kunnostetaan eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella ja raivaukset tehdään osana Helmi-ohjelmaa.

Kunnostustyöt käynnistyivät Svartholmassa huhtikuussa arkeologisilla kaivauksilla sekä rakenteiden raivauksella. Arkeologit avaavat ensin muurien päällä olevia maakerroksia. Tavoitteena on dokumentoida rantamuurien rakenteet ennen korjausta. Itse linnoituksen korjaustyöt käynnistyvät toukokuun alussa.

– Tänä kesänä korjataan saaren etelärannan rantamuuria sekä eteläisiä bastioneja ja komendantintaloa. Korjausten avulla pyritään vähentämään rakenteisiin kohdistuvaa kosteuskuormaa, hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen Metsähallituksesta kertoo. Nykyisin kohdetta hallinnoi Metsähallituksen Luontopalvelut ja hoidosta vastaa Loviisan kaupunki.

Työntekijöitä matalan, vanhan kivimuurin vieressä Svartholman linnoituksessa, etualalla seisoo mittalaite.
Svartholman linnoituksen restaurointiin liittyvät arkeologiset tutkimukset käynnissä 2021. Kuva: Mats Tuominen / Storymaster Oy Ab.

Merilinnoitusta kunnostettu 1930-luvulta lähtien

Ruotsin raja siirtyi Turun rauhassa 1743 entistä lännemmäs, aina Kymijoen varteen, jolloin Ruotsin oli korvattava rajan taakse jääneet linnoitukset. Linnoitustyöt aloitettiin nopeasti ja linnoitustyöhön osallistuvien työntekijöiden määrä mitattiin tuhansissa. Linnoitus osallistui Kustaa III:n sotaan (1788–790), Suomen sotaan 1808–1809 ja Krimin sotaan (1853–1856).

Krimin sodan aikaan Suomen linnoitukset olivat huonokuntoisia ja sodan uhan kasvaessa niissä aloitettiin kiireellinen varustaminen. Svartholma toimi sodan alla vankilana, mutta linnakkeelle laadittiin uusia rakennussuunnitelmia, joiden avulla se olisi otettu uudelleen sotilaskäyttöön. Linnoituksessa oli kuitenkin jo niin paljon puutteita varustuksessa ja huoltojärjestelyissä, että lopulta se päätettiin tyhjentää kokonaan. 4.7.1855 pieni englantilainen eskadeeri saapui Loviisan edustalle ja ankkuroitui Svartholman kupeeseen. Seuraavana päivänä laivoista siirrettiin tuhansia kiloja ruutia Svartholmaan ja iltapäivällä linnoitus räjäytettiin raunioksi.

– Loviisan kaupunki paloi samana vuonna, kun linnoitus räjäytettiin, joten räjäytyksestä säilynyt, ehjä rakennusmateriaali käytettiin uudelleen. Osa bastionilinnoituksesta on siis jatkanut elämäänsä Loviisan kaupungin rakennuksissa. Saari otettiin laidunkäyttöön, kunnes 1930-luvulla alkoi sen rakenteiden kaivaminen esiin maamassojen alta sekä määrätietoinen restaurointityö, Palviainen kertoo.

Linnoitusalue on normaalisti aina avoinna. Kunnostustöiden vuoksi työmaa-alue aidataan ja kulku sille estetään töiden ajaksi. Reittiliikenne saareen alkaa 5.6.2021. Saaren palveluihin voi tutustua VisitLoviisan verkkosivujen kautta.

Linnoituksen kunnostustöiden urakoitsija on Mikkelin Kivityö MKT Oy. Arkeologisista tutkimuksista vastaa Mikroliitti Oy.

Lisätietoja:

Hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 754 5131

Erikoissuunnittelija Tanja Tenhunen, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 0206 39 5085