Julkaistu 8.2.2018
Poikkeuksellisen luminen talvi on aiheuttanut tuhoja Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa.
Metsähallituksessa tehdään nyt työtä monikäyttömetsien lumituhojen arvioimiseksi. Todennäköisimmät tuhoalueet kohdennetaan ensin toimistotyönä paikkatietoaineistoa hyödyntämällä.
“Teimme paikkatietoaineistoomme maaston korkeuteen pohjautuvan teemakartan, sillä havaintojen perusteella tuhot alkavat reilun 200 metrin korkeudelta. Lisäksi laadimme teemakartan keskimääräisestä lumikuormasta 30 vuoden ajanjaksolta. Aineiston avulla lumituhoalueet ovat helpommin löydettävissä inventointia varten”, Metsähallituksen metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Pertti Tuomi kuvailee.
Metsien puhdistuttua lumesta tuhot arvioidaan helikopterista käsin. Näin saadaan tarkkaa tietoa tuhojen laajuudesta ja maastosuunnittelu voidaan kohdentaa korjuuta vaativiin kohteisiin. Myöhemmin keväällä harkitaan, onko tarvetta vielä laajempaan inventointiin ilmakuvauksen tai laserkeilauksen avulla.
Suunnittelijat voivat tehdä maastoinventointeja ja korjuun suunnittelua jo nyt niillä alueilla, missä metsät ovat puhdistuneet lumesta. Suunnittelu keskitetään aluksi talvikorjuuta vaativiin kohteisiin.
”On tärkeää saada korjattua tukkipuukohteet kevään aikana. Hyönteistuhojen minimoimiseksi pyrimme korjaamaan puustoa tuhoutuneilta kohteilta mahdollisimman paljon heinäkuun alkuun mennessä”, Pertti Tuomi kertoo ja jatkaa: ”Lumituhoalueilla on niin suunnittelutyössä kuin puunkorjuussa huolehdittava erityisen hyvin työsuojelusta.”
Lumituhot vaikuttavat jonkin verran myös puunkorjuukohteiden suuntaamiseen. Kohteista on neuvoteltu hyvässä yhteisymmärryksessä sopimusyrittäjien kanssa.
“Tuhoalueita on myös parhaillaan korjuussa olevissa leimikoissa. Kaiken kaikkiaan lumituhoilla ei todennäköisesti ole suurta vaikutusta korjuuseen tai puutoimituksiimme”, sanoo Metsähallituksen asiakkuusjohtaja Heikki Kääriäinen.
Kaikkea puuta ei tuhoalueilta saada korjattua pois. Tuhoista aiheutuu vääjäämättä merkittävää taloudellista vahinkoa. “Metsiin jää nyt runsaasti lahopuuta, mikä on luonnon monimuotoisuuden kannalta erinomainen asia”, Pertti Tuomi toteaa.
Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Pertti Tuomi, p. 0400 895 096.