Julkaistu 14.10.2024

Metsähallitus käynnistää muutosneuvottelut – taustalla avolaitosyhteistyön rahoituksen päättyminen

Metsähallitus käynnistää 22.10.2024 muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa viiden henkilön työsuhteen päättymiseen Luontopalveluissa Rikoseuraamuslaitoksen (RISE) kanssa avolaitosyhteistyötä toteuttaneessa tiimissä.

Luontopalvelut on tarjonnut yhteistyössä RISEn kanssa kuntouttavaa työtoimintaa vangeille kansallispuistojen ja luonnonsuojelukohteiden hoitajina jo 20 vuoden ajan. Apua luontokohteiden hoitoon on saatu 100 henkilötyövuoden verran. Tehtäviin kuuluu esim. pitkospuiden korjaamista, taukopaikan rakentamista sekä polttopuu- ja jätehuoltoa, vieraslajien poistoa tai puuston harvennusta. RISE-yhteistyörahoituksen suuruus on ollut noin 1,3–1,5 miljoonaa euroa vuosittain, mikä on kattanut noin puolet vankityötoiminnan kustannuksista.

Koska oikeusministeriön hallinnonalan avolaitostöiden rahoitus (mom. 25.40.74) poistuu vuoden 2025 talousarvioesityksessä, myös RISEn ja Luontopalvelujen yhteistyö päättyy 1.1.2025 alkaen.

– Aiemmin vankityönä toteutetut palvelurakenteiden ylläpitotyöt ja luonnonhoitotyöt tultaisiin suunnitelmien mukaan jatkossa toteuttamaan pääsääntöisesti ostopalveluina. Merkittävää osaa esimerkiksi eteläisen Suomen kansallispuistoista on tähän saakka ylläpidetty vankityöllä. Vankirahan päättyminen yhdessä ministeriöiden perusrahoituksen supistumisen kanssa lisää entisestään Luontopalvelujen palveluverkoston valtakunnallisen priorisoinnin tarvetta. Kaikilla vankityöllä hoidetuilla kohteilla palvelut eivät nykytasoisina enää säilyisi, luontopalvelujohtaja Henrik Jansson sanoo.

Kohdennettujen muutosneuvottelujen piirissä on Luontopalvelujen avolaitosyhteistyötä hoitavan RISE-tiimin lisäksi luontomatkailun yhteistyö -tiimi. Luontopalvelut suunnittelee luontomatkailun keskeisten tehtävien uudelleen organisoimista, mikä voisi aiheuttaa työsuhteen olennaisia muutoksia, mutta ei työsuhteen päättymisiä. Muutoksella pyritään varmistamaan resurssien käyttö matkailun ydintehtäviin, joita ovat kestävät ja turvalliset palvelut maastossa sekä sujuvat asioinnin prosessit.

Muutosneuvottelujen yhteenlaskettu arvioitu kokonaisvaikutus on viisi työsuhteen päättymistä ja neljä työsuhteen olennaista muutosta.

Lisätiedot:
Henrik Jansson, luontopalvelujohtaja, 0400 328 759, henrik.jansson@metsa.fi