Metsähallitus on aloittanut puunkorjuun valtion talouskäytössä olevassa monikäyttömetsässä Suomussalmen Akonvaarassa. Alueella havaittiin tänä syksynä merkittäviksi katsottavia tervasrososienen aiheuttamia puustokuolemia, joiden leviämisen ehkäiseminen on huomioitu korjuusuunnitelmassa. Puustokuolemat aiheuttaisivat laajetessaan vaaran alueella liikkuville.
Tuhot kävivät ilmi metsäsuunnittelun yhteydessä, kun Metsähallitus Metsätalous Oy suunnitteli Akonvaaraan tälle syksylle metsänkäsittelytoimia. Tervasroson myötä hakkuusuunnitelmia jouduttiin muuttamaan ja käsiteltävää aluetta laajentamaan 90 hehtaarista 140 hehtaariin. Niistä valtaosa käsitellään peitteisin menetelmin, jolloin vain osa puustosta poistetaan.
Tervasroso on männyn tervasrososienen (Cronartium flaccidum) aiheuttama tauti, joka heikentää puiden elinvoimaisuutta ja voi johtaa niiden kuolemaan. Itiöiden avulla tuulen mukana leviävä tauti tarttuu elävään mäntyyn ja aiheuttaa puun heikentymistä ja lopulta kuoleman. Tervasroso leviää erityisesti heikentyneisiin puihin, ja sen torjuminen vaatii aktiivisia metsänhoitotoimenpiteitä. Tervasroson heikentämät puut ovat myös alttiita muille metsätuhojen aiheuttajille kuten ytimennävertäjille.
Tervasrosoa on esiintynyt alueella kauan, ja aiemmissa hakkuissa metsästä on poistettu tartunnan saaneita puita. Taudin leviämisvauhdissa on vuositasolla eroja ja nyt on havaittu, että tartunnat Akonvaaran alueella ovat alkaneet levitä aikaisempaa nopeammin.
Nyt toteutettavissa hakkuissa poistetaan sairastuneet ja heikentyneet puut, jotta tauti ei pääsisi leviämään terveisiin puihin. Vaikka yksittäisten runkojen poisto ei aina riitä pysäyttämään tautia, laajamittaiset hakkuut voivat merkittävästi vähentää taudin esiintymistä alueella.
“Kuolleet puut eivät levitä tervasrosoa, ja tautiin kuolleet puut jätetäänkin metsään turvaamaan alueen monimuotoisuutta”, Metsähallitus Metsätalous Oy:n aluepäällikkö Ulla Lehtonen kertoo.
Akonvaaran alue on suosittu lähivirkistysalue, jossa harrastetaan sienestystä, marjastusta, suunnistusta, maastopyöräilyä ja talvisin hiihtoa. Metsänkäsittelyä on aiemmin tehty virkistysarvot huomioiden, ja myös metsätuhojen torjunnassa virkistyskäyttö huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Loppuvuoden hakkuissa otetaan huomioon myös hiihtokausi. Metsätiellä kulkee koiralatu, ja puut pyritään ajamaan nopeasti pois, jotta hiihtolatu saadaan vedettyä.
Pahimpien tuhoalueiden hakkuut pyritään toteuttamaan joulukuun aikana, ja töitä jatketaan ensi kesänä. Hakkuiden aikana alueella liikkuvia pyydetään noudattamaan varovaisuutta, sillä alueella kulkee metsäkoneita ja puunkuljetusautoja.
Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, aluepäällikkö Ulla Lehtonen, p. 040 753 7372