Metsähallitus on sitoutunut tekemään konkreettisia tekoja rasismin ja syrjinnän vähentämiseksi. Olemme tehneet pitkäjänteistä töitä yhdenvertaisemman, monimuotoisemman ja inklusiivisemman työyhteisön edistämiseksi. ”Me puhumme teoin” -rasismin vastaiseen kampanjaan osallistuminen on selkeä jatkumo jo tehdylle työlle.
”Me puhumme teoin” -kampanja haastaa yhteiskunnan eri toimijat tekemään konkreettisia tekoja rasismin kitkemiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Haluamme, että jokainen ihminen tulee kohdatuksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Metsähallitus pitää erittäin tervetulleena sitä, että laaja joukko yhteiskunnan toimijoita on haastettu mukaan toimimaan rasismia vastaan. Yhdessä voimme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi.
Metsähallituksen henkilöstöjohtaja Riikka Tella alleviivaa ihmisoikeuksien tärkeyttä: ”Me tavoittelemme yhä monimuotoisempaa työyhteisöä, jossa jokainen voi olla töissä turvallisesti oma yksilöllinen itsensä. Otamme toiminnassamme huomioon myös alkuperäisväestön, sillä Saamelaisten kotiseutualueesta 90 prosenttia on Metsähallituksen hallinnassa olevia valtion maita. Meille on tärkeää, että saamelaisilla on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan.”
Osana ”Me puhumme teoin” -kampanjaa, Metsähallitus sitoutuu seuraaviin toimenpiteisiin:
- Toteutamme monimuotoisuus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmamme toimenpiteitä ja seuraamme toteutumaa vuosittain.
- Kasvatamme anonyymin rekrytoinnin osuutta kaikista rekrytoinneista 25 % suunnitelmakauden aikana.
- Sisällytämme monimuotoisuus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmat Metsähallituksen esihenkilötyöhön ja sen kehittämiseen.
- Madallamme kynnystä tuoda esiin epäasiallista kohtelua.
- Kehitämme viestintämme saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta.
- Edistämme saamelaisten ja saamen kielen osaajien mahdollisuuksia työllistyä Metsähallituksen palvelukseen.
- Otamme käyttöön turvallisemman tilan periaatteet
- Turvallisemmalla tilalla tarkoitetaan ympäristöä, jossa ihmiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi, kunnioitetuksi ja kuulluksi. Turvallisessa tilassa kunnioitetaan jokaisen yksilön oikeutta olla oma itsensä, eikä hyväksytä syrjintää, rasismia tai muuta epäasiallista käytöstä.
- Varmistamme periaatteiden toteutumisen muun muassa ohjein ja koulutuksin.
- Edistämme periaatteiden toteutumista myös asiakkaiden ja sidosryhmien piirissä
Metsähallitus on edistänyt yhdenvertaisuutta toiminnallaan, muun muassa ottamalla käyttöön ”jokaisenoikeudet”-termin viestinnässään sekä muuttamalla ammattinimikkeet sukupuolineutraaliin muotoon. Sanat vaikuttavat ajatteluumme, ja haluamme olla mukana edistämässä tasa-arvon toteutumista.
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja ne ovat voimassa samanlaisina kaikkialla. Edistämme Metsähallituksessa monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta erillisen suunnitelman avulla. Sitoumuksessamme nostamme suunnitelmastamme toteutettavana olevia toimenpiteitämme yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämiseksi työelämässä. Tavoittelemme monimuotoista työyhteisöä, jossa jokainen voi olla töissä oma yksilöllinen itsensä turvallisesti, ilman pelkoa syrjinnästä tai häirinnästä henkilökohtaisten ominaisuuksiensa tai mielipiteittensä vuoksi.
Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Liina Aulin, p. 040 770 9400, liina.aulin(at)metsa.fi
Henkilöstöjohtaja Riikka Tella, p. 040 747 6863, riikka.tella(at)metsa.fi