Julkaistu 23.1.2025

Metsähallitus taustoittaa, miksi luonnonpuistoihin on myönnetty poikkeuslupia ilveksen ja suden poistamiseen

Metsähallituksen Luontopalvelujen myöntämät poikkeusluvat ilvesten ja susien poistamiseen luonnonpoistoista ovat nousseet keskusteluun ja herättäneet ymmärrettävästi huolta. Myönnetyt luvat perustuvat vuonna 2023 hyväksyttyyn luonnonsuojelulakiin.  

Ilveksen jälki hangella.
Kuva: Hannu Huttu.

Petoeläinten poistamiseen luonnonpuistoista tarvitaan poikkeuslupa sekä Suomen riistakeskukselta että Metsähallitukselta. Lainsäädäntö on jo aikaisemmin mahdollistanut suurpetojen poistamisen mm. monista kansallispuistoista poronhoitoalueella. Kun luonnonsuojelulaki muuttui vuonna 2023, poikkeusluvan saanti petojen poistamiseen tuli mahdolliseksi myös ennen vuotta 1996 perustetuissa kansallis- ja luonnonpuistoissa. 

Luonnonsuojelulain mukaan petoeläimen poistamiseen voi antaa poikkeusluvan kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa, jos peto aiheuttaa ilmeisen uhan ihmisen turvallisuudelle tai peto uhkaa aiheuttaa omaisuudelle merkittävää taloudellista vahinkoa. Arvion petojen tekemistä vahingoista tekee Suomen riistakeskus, Metsähallitus ei siis arvioi petoeläimen talouteen aiheuttamaa vahinkoa. 

Petoeläimen poistaminen tarkoittaa käytännössä joko eläimen tappamista tai häätämistä alueelta. 

Tänä vuonna Metsähallituksen Luontopalvelut on myöntänyt poikkeusluvat Pohjois-Suomessa poronhoitoalueella ilveksen poistamiseen Pisavaaran ja Värriön luonnonpuistoissa. Susien poistamiseen poikkeuslupa on myönnetty Olvassuon luonnonpuistoon. Kaikissa näissä tapauksissa Suomen riistakeskus on arvioinut, että petoeläimen poistamiselle on taloudelliseen vahinkoon liittyvät perusteet. 

– Kun myönnämme poikkeuslupia, käymme läpi, ettei petoeläinten tappaminen tai häätäminen vaaranna luonnonsuojelualueen perustamistarkoitusta. Luonnonpuistojen perustamistarkoitus on alueen luonnonmukaisen kehityksen turvaaminen ja tieteellinen tutkimus tai opetus. Lakimuutoksen yhteydessä lainsäätäjä on katsonut, että on mahdollista poistaa vahinkoa aiheuttavia suurpetoja myös luonnonpuistoista, alueen perustamistarkoitusta vaarantamatta, asiointijohtaja Mikael Nordström Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo. 

Luonnonpuistot ovat tiukimmin suojeltuja luonnonsuojelualueita Suomessa. Liikkuminen on lähtökohtaisesti kiellettyä merkittyjen reittien ulkopuolella.  Poronhoitajat saavat kuitenkin liikkua luonnonpuistoissa poronhoitotöissä. 

Metsähallituksen Luontopalvelut ymmärtää, miksi moni on sitä mieltä, että petojen tappamista luonnonpuistoissa ei pitäisi sallia missään tapauksessa. Luontopalvelut on saanut asiasta yhteydenottoja esimerkiksi luonnonsuojelujärjestöiltä, joita se myös tapaa lähiaikoina aiheen tiimoilta.  

Taustaa: poikkeusluvat petoeläinten poistamiseen luonnonsuojelualueilta 

  • Metsähallituksen myöntämät luonnonsuojelulain mukaiset lupapäätösten kuulutukset löytyvät metsa.fista (nähtävillä 30 vuorokautta): Metsähallituksen kuulutukset 
  • Metsähallituksen Luontopalvelujen myöntämät poikkeusluvat ovat viranomaispäätöksiä, joista voi valittaa hallinto-oikeuteen. 

Lisätietoja: 

  • asiointijohtaja Mikael Nordström, Metsähallitus Luontopalvelut, p. 0400 445 234, sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi