Julkaistu 7.4.2025

Metsähallitus varoittaa: tutustu kamiinan ominaisuuksiin ennen tulen sytyttämistä

Retkikohteiden tuvissa on käytössä monen tyyppisiä kamiinoita, takkoja ja muita lämmityslaitteita. Ennen tulen sytyttämistä tulee tutustua lämmityslaitteeseen ja sen ominaisuuksiin, jotta puun polttaminen olisi turvallista. Joissakin kamiinoissa on varsinaisen tulipesän alla luukullinen alalokero tai koteloitu laatikko, johon ei saa laittaa palavaa materiaalia, kuten puuta tai paperia. Käyttäjän kannalta selkeimpiä kamiinoita ovat korkeilla jaloilla seisovat valurautakamiinat, joissa ei ole epäselvää, mihin klapit laitetaan palamaan.

Metsähallituksen tietoon tulee silloin tällöin tilanteita, joissa klapit on aseteltu kamiinan varsinaisen tulipesän alle ja sytytetty tuli. Tuorein tapaus oli maaliskuussa Martimoaavan soidensuojelualueella Kivalon autiotuvalla, josta lattia oli palanut kamiinan alta. Paikalle tulleet retkeilijät olivat huomanneet kytevän lattian ja sammuttaneet uhkaavan palon lumella. Autiotuvan kamiinan vauriot on korjattu 3.4., ja sekä kamiina että tupa ovat taas käytössä.

 

Kamiinan vierellä on palanutta puulattiaa.
Kivalon tuvan palanut lattia. Kuva: Metsähallitus.

Talvella tupia käyttäessä on hyvä huomioida, että tupa ei lämpene hetkessä. Tuvan seinät ja rakenteet keräävät kosteutta, ja lämmityksessä on oltava kärsivällinen.

Vinkit tuvan käyttäjälle:

  • Lataa kamiinaan kerrallaan kohtuullinen määrä polttopuuta ja varmista, että hormi lähtee vetämään.
  • Älä tyhjennä kamiinasta tuhkia, ellei se ole aivan pakollista. Käytä tuhkalle siihen varattua metallisankoa. Muovista astiaa ei saa käyttää.
  • Kosteita vaatteita tai varusteita ei saa kuivattaa suoraan kamiinan päällä tai liian lähellä sitä tulipalovaaran vuoksi.
  • Polta kynttilää aina palamattomalla ja tasaisella alustalla ja sammuta kynttilä ennen nukkumaanmenoa.
  • Jos aiot yöpyä tuvassa, ota retkelle mukaan oma 9 voltin paristo palovaroitinta varten.

Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpidossa on yli 30 000 retkeilyrakennetta ympäri Suomea. Tupa tai sen kamiina voidaan laittaa käyttökieltoon, jos tupa osoittautuu huonokuntoiseksi, kamiinassa tai sen hormissa tai paloturvaetäisyyksissä on puutteita. Korjauksia ei välttämättä pystytä tekemään välittömästi, varsinkin silloin, jos työ vaatii rakenteiden muutoksia. Joitakin yksittäisiä tupia onkin poistettu käytöstä niiden huonon kunnon vuoksi joko lopullisesti tai määräajaksi.

”Tarkoituksemme on estää alalokerollisten kamiinoiden alaluukun käyttö sulkemalla luukut pysyvästi. Työssä kestää jonkin aikaa, sillä tupia on Lapissa noin 300 kappaletta. Viimeistään seuraavalla nuohouskerralla nuo suljetaan, mahdollisesti jo aiemminkin, jos meillä tai huoltoyrittäjillä on kulkua”, kertoo Luontopalvelujen virkistyskäytön asiantuntija Jarmo Asell Metsähallituksesta.

”Hyvin todennäköisesti osa tupien käyttäjistä kuivattelee puita tai ajattelee, että kamiinan alalokero on hyvä paikka säilyttää sytykkeitä ja polttopuuta. Ongelma on se, että alalokeroon laitetaan syttyvää materiaalia ja tämä voi hämmentää seuraavaa kamiinan käyttäjää”, arvioi Asell.

Vuokrakäytössä olevilla ja maksuttomilla tuvilla tehdään säännöllisesti palotarkastuksia. Jos palotarkastaja havaitsee puutteita kamiinoissa, turvaetäisyyksissä tai hormissa, tupa tai sen lämmityslaite voidaan joutua laittamaan käyttökieltoon.

Tupien hormien nuohouksia tehdään vuosittain. Myös nuohooja voi havaita puutteita tulipesissä ja kamiinoiden turvavarusteissa, mikä saattaa johtaa käyttökieltoon.

Luontopalvelut ja Lapin pelastuslaitos tekivät yhteisen valvonta- ja tarkastuskierroksen Pohjois-Lapissa kevättalvella 2024. Tänä talvena ei ole tehty yhteistä kierrosta, mutta toimintaa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa. Pelastuslaitos näkee tulipalon autio- tai varaustuvassa yhdeksi suurimmista turvallisuusriskeistä Luontopalvelujen ylläpitämillä retkeilyreiteillä.

Yhteistarkastuksissa löydettiin tulisijoja, jotka piti turvallisuussyistä tuvista poistaa. Esimerkiksi joidenkin kamiinoiden hormit eivät enää olleet käyttökelpoisessa kunnossa. Myös nuohoustarkastuksissa on tänä keväänä tullut esiin vaarallisia tulisijoja.

Turvallisuuden takia Luontopalvelut on sulkenut seuraavia tupia tai poistanut kamiinoja ja tulisijoja tai estänyt niiden käytön seuraavilta autio- ja päivätuvilta:

  • Kittilässä, noin 3 km etelään Ylläs-Levi-reitin varrella sijaitseva autiotupa Vuolittaman hirvikämppä on suljettu paloturvallisuussyistä tammikuussa 2025. Myös kuivakäymälä ja puuliiteri suljettu.
  • Kapsajoen varrella, Puljun ja Pokan välillä Kittilässä sijaitsevan Pyhävasan autiotuvan tulipesä on käyttökiellossa toistaiseksi paloturvallisuussyistä. Tupa on muutoin käytössä.
  • Pyhä-Luoston kansallispuiston Karhunjuomalammen päivätupa suljettuna. Tuvalla sattui retkikeittimen räjähdys.
  • Inarin Rahajärvellä Kirakkajoen suulla sijaitseva Kirakkajoen vuokratupa on suljettu paloturvallisuusriskin takia.
  • Kolarissa Tuorekurun autiotupa on suljettu huonokuntoisena 1.11.2024 alkaen.
  • Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Enontekiöllä Hannukurun kota suljettu 1.12.2024 alkaen
  • Lemmenjoen kansallispuiston Vaskojoen sauna on käyttökiellossa 2.8.2024 alkaen palo- ja asiakasturvallisuusriskin takia. 

Aiemmin suljettuja rakennuksia tai kamiinoita / Vuonna 2024 suljettuja rakennuksia tai kamiinoita

  • Palokkaanlammen autiotupa, Ylitornio. Kamiina käyttökiellossa. Tupa käytettävissä säänsuojana.
  • Mustakeron autiotupa, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Tuvan ovet suljettu, koska kamiinan hormi on laitettu käyttökieltoon. Suljettu toistaiseksi.
  • Anterinmukan sauna, Urho Kekkosen kansallispuisto. Saunan kiukaan käyttö muuratun hormin halkeamien takia vaarallista, sauna käyttökiellossa.
  • Paaraskallan autiotupa, Lemmenjoen kansallispuisto. Kamiina poistettu, tupa on käytettävissä säänsuojana.

Lisätietoa

  • Toteutusvastaava Jarmo Asell, puh. Metsähallitus, Luontopalvelut – tavoittavissa 7.-8.4. ja 14.4. lähtien.

Tietoa tuvista verkossa

Videoita aiheesta Luontopalvelujen somessa