Julkaistu 4.12.2024

Muovilaput pois vessajätteestä – Metsähallitus vetoaa retkeilijöihin: ei kosteuspyyhkeitä kansallispuistojen käymälöihin

Metsähallituksen Luontopalvelut ja Tampereen vesi tiedottavat

Metsähallituksen Luontopalvelut on joutunut pulman eteen käymäläjätteen kanssa, sillä runsaasti kosteuspyyhkeitä sisältävä käymäläjäte ei sovellu normaaliin lokakaivolietteen tyhjennykseen ja käsittelyyn. Turhat tukokset lisäävät työtä ja samalla retkeilykohteiden ylläpidon kuluja.

Huussin sisältä otetussa kuvassa henkilö on pudottamassa banaanin ja mandariinin kuoria pönttöön.
Maatuvaa jätettä voi laittaa kuivakäymälään, mutta ei lokasäiliökäymälään. Kuva: Saara Tuominen.

Suuri määrä kosteuspyyhkeitä käymäläjätteessä aiheuttaa tukoksia lokasäiliökäymälöiden tyhjennyksessä ja jätteenkäsittelyssä, mikä aiheuttaa lisäkuluja retkeilykohteiden, esimerkiksi kansallispuistojen, ylläpitämisessä. Kosteuspyyhkeet ovat ongelmallisia käymäläjätteen seassa, koska useimmat kosteuspyyhkeet sisältävät muovia eivätkä ne hajoa vessapaperin tavoin.

Tukokset ovat tuttuja esimerkiksi kahdella Pirkanmaan kansallispuistoista, Helvetinjärvellä ja Seitsemisessä. Lokasäiliökäymälöiden alla on suuret säiliöt, jotka tyhjennetään kohteen mukaan normaalisti yhdestä kolmeen kertaan vuodessa. Suuriin säiliöihin mahtuu paljon ylimääräistä jätettä, joka tukkii tyhjennysvälineistöä.

”Se tuo meille lisätyötä ja samalla lisää turhia kustannuksia. Se on pois muusta työstä, jota kansallispuistojen hoitamiseksi tehdään”, summaa tuoteomistaja Anssi Riihiaho Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kosteuspyyhkeiden aiheuttamat tukkeumat ovat valitettavan tuttu pulma myös jätevedenpuhdistamoilla.

”Jätevedenpuhdistamoilla lokasäiliöistä tyhjennetyt säiliölietteet puhdistetaan yhdessä muun jäteveden kanssa. Säiliölietteissä olevat muovia sisältävät kosteuspyyhkeet aiheuttavat tukoksia puhdistamon laitteissa ja putkistoissa”, summaa kehityspäällikkö Risto Mäki Tampereen vedestä.

Huonosti hajoavat kosteuspyyhkeet aiheuttavat päänvaivaa myös jätteenkäsittelyn myöhemmissä vaiheissa.

”Kosteuspyyhkeet eivät hajoa puhdistamolla, vaan päätyvät epäpuhtauksina puhdistettuun jäteveteen ja puhdistamolietteeseen”, Risto Mäki kertoo.

Ongelma on helppo korjata: lokasäiliövessoihin vain pissaa, kakkaa ja vessapaperia

Metsähallituksen retkikohteilla on käytössä kahdenlaisia vessoja: perinteisiä kuivakäymälöitä ja lokasäiliökäymälöitä. Lokasäiliökäymälöitä on etenkin suosituimmilla taukopaikoilla.

Lokasäiliöt ovat tuhansien litrojen vetoisia, ja niihin mahtuu paljon kosteuspyyhkeitä, jotka aiheuttavat helposti tukoksia.

”Onneksi ongelma on helposti korjattavissa: lokasäiliökäymälöihin vain ja ainoastaan pissaa, kakkaa ja vessapaperia”, summaa tuoteomistaja Anssi Riihiaho.

Jos luonnossa käyttää kosteuspyyhkeitä, ne on hyvä pakata esimerkiksi pieneen pussiin ja tuoda mukanaan maastosta pois. Sama koskee muutakin retkeilykäytössä syntynyttä roskaa. Käymälöiden käyttämiseen on suosituilla taukopaikoilla usein ohjeet, joiden avulla retkeilijä osaa toimia luonnon kannalta viisaasti.

Faktalaatikko: Kuusi vinkkiä, jotka jokaisen kansallispuiston huussinkäyttäjän kannattaa tietää

  1. Perehdy vessankäytön ohjeisiin taukopaikalla. Kansallispuistoissa on kahdenlaisia käymälöitä: kuivakäymälöitä ja lokasäiliökäymälöitä.
  2. Ohjeet kertovat, mitä huusseihin voi laittaa. Kuivakäymälöihin voi laittaa maatuvaa jätettä, esimerkiksi ruuantähteitä. Lokasäiliökäymälöihin voi laittaa vain pissaa, kakkaa ja vessapaperia.
  3. Pidä aina retkellä mukanasi käsidesiä ja vessapaperia. Taukopaikkojen huusseissa ei yleensä ole vessapaperia valmiina.
  4. Kuivakäymälöissä huussijätteestä kasvaa helposti keko. Vessojen huoltamista helpottaa, jos retkeilijä ajoittain tasoittaa kekoa esimerkiksi maasta poimitulla oksalla. Vie sekoituksessa käytetty oksa takaisin luontoon, älä heitä sitä käymälään.
  5. Suosi roskatonta retkeilyä – pakkaa käytetyt kosteuspyyhkeet, kuukautissiteet ja vaipat pussiin ja tuo mukanasi pois maastosta.
  6. Kun lähdet pois huussista, laita huussin hakanen kiinni. Kiinni oleva haka kertoo, että käymälä on vapaa.

Lisätietoja

  • Anssi Riihiaho, tuoteomistaja, Metsähallituksen Luontopalvelut, +358405527516, anssi.riihiaho@metsa.fi
  • Risto Mäki, kehityspäällikkö, Tampereen Vesi Oy, +358401450608, risto.maki@tampere.fi