Metsähallituksen Luontopalvelut kehittää Nuuksion kansallispuistoa ja päivittää alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Suunnitelma ohjaa kansallispuiston retkeilyä, matkailua ja luonnonsuojelua vuosiksi eteenpäin. Kansallispuiston käyttöä suunniteltaessa alueen asukkaiden, kuntien, yrittäjien ja yhteisöjen näkemykset ovat tärkeitä.
Ensimmäinen tilaisuus on torstaina 7.3. Espoossa, Suomen luontokeskus Haltiassa klo 17.
Maaliskuussa järjestetään neljä yleisötilaisuutta, johon kaikki Nuuksion kehittämisestä kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tilaisuudet järjestetään 7.3. Haltiassa, Matalajärvi-teemainen 11.3. Bembölen kahvituvassa, 12.3. Hotelli Nuuksiossa ja 13.3. Nuottakodossa. Tilaisuudet alkavat kello 17.30. (ohjelma klo 18)
– Kerromme Nuuksion nykytilanteesta, hoito- ja käyttösuunnitelmasta ja siitä, miten suunnitteluun voi osallistua. 15.3.–31.5.2019 on avoinna myös karttapohjainen verkkopalvelu, joihin voi merkitä omia ehdotuksiaan ja vinkkejään, kertoo suunnitelmasta vastaava erikoissuunnittelija Annukka Rasinmäki Metsähallituksesta.
Suunnittelun tukena on yhteistyöryhmä, jossa on mukana edustajia alueen toimijoista ja kunnista. Erillisissä teematapaamisissa käsitellään mm. luonnonsuojelua, retkeilyä, kalastusta ja metsästystä, luontomatkailua sekä lähialueen asukkaiden näkökulmia.
– Keskeistä suunnittelussa on luontoarvojen turvaaminen ja eri tarpeiden yhteensovittaminen. Maankäytön eri vyöhykkeiden tavoitteena on ohjata käyttöä, esimerkiksi joillekin alueille ohjataan kävijöitä ja rakennetaan reittejä ja palvelurakenteita, kun taas toisilla alueilla voi olla liikkuminen rajoitettua, sanoo Rasinmäki.
Kansallispuiston suosio kasvussa
Nuuksion käyntimäärät ovat pienen notkahduksen jälkeen taas kasvussa: Käyntimäärä vuonna 2018 nousi kahdeksan prosenttia vuodesta 2017. Viime vuonna Nuuksion kansallispuistoon tehtiin 343 704 käyntiä ja se on kolmanneksi suosituin kansallispuisto Suomessa.
– Nuuksiossa on tarvetta vastata lähivirkistyksen ja luontomatkailun kasvuun sekä sesonkiaikojen ruuhkaisuuteen. Hoito- ja käyttösuunnitelma etsii ratkaisuja näihin kysymyksiin. Ratkaisut vaativat tietenkin rahaa ja resursseja, mikä on haasteellista, koska Metsähallituksen Luontopalvelujen rahoitus valtion budjetista on laskenut. Samalla kun käyntimäärät kasvavat, käytössä on koko ajan vähemmän rahaa per asiakas, sanoo puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.
Lisätietoja:
Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut:
Hoito- ja käyttösuunnitelma: erikoissuunnittelija Annukka Rasinmäki, puh. 0206 39 4694, annukka.rasinmaki(at)metsa.fi
Luontopalvelujen resurssit: puistonjohtaja Harri Karjalainen, puh. 0206 39 4720, harri.karjalainen(at)metsa.fi