Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sertifioitujen erä- ja luonto-oppaiden ryhmä valmistui Ammattiopisto Lappian ja Metsähallituksen yhteistyönä.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sertifioituja oppaita alkaa olla iso joukko, 74 opasta. Ammattiopisto Lappiassa luonto- ja eräoppaan ammattitutkintokoulutusta on järjestetty jo vuodesta 1995. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtava koulutus starttaa vuosittain elokuussa Muonion Ammattiopistossa.
Tunturi-Lapin seutukunta elää luontomatkailusta. Yksi sen vetovoimatekijöistä, kansallispuisto, jakautuu Enontekiön, Muonion, Kolarin ja Kittilän kuntien alueelle. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtava koulutus on suunnattu alasta motivoituneille aikuisille. Koulutukseen on jatkuva haku. Kansallispuisto-oppaiden elokuussa alkavaan koulutusohjelmaan voi hakeutua heti koulutuksen alussa. Mahdollisuus tarjotaan 12 opiskelijalle.
Kansallispuistoon liittyvää tietopuolista koulutusta annetaan koko ryhmälle, mutta sertifioiduiksi oppaaksi valmistuvat tekevät paljon käytännön työtä sekä talvi- että kesäolosuhteissa tutustuen puiston kunnossapitoon ja huoltoon sekä kulloinkin ajankohtaisiin ympäristörakennusprojekteihin. Tänä vuonna reittien kestävöintiä on tehty sekä Ylläksellä että Saanalla. Työ on vaatinut hikeä ja kovaa kuntoa. Kansallispuisto-opas Helinä Kinnunen Reisjärveltä kertoi, että parasta koulutuksessa oli tietopuolisen annin ja kertyneen kokemuksen lisäksi mahdollisuus tehdä fyysistä työtä. Hikoilun palkkiona on tullut jätettyä konkreettinen jälki itsestään tunturireitille, kertoo Helinä, joka toimii ammatillisena kouluttajana Pohjanmaalla. Tämä vuoden mittainen kokemus on antanut uusia eväitä työhöni opettajana, jatkaa Helinä. Lisäksi Helinä osallistui viikon ajan myös Saanan kiviportaiden rakentamiseen.
Osa valmistuvista oppaista jää alueelle ja muutama perustaa oman yrityksen työllistyäkseen matkailualalle. Tehtävät vaihtelevat puistoittain. Tänä vuonna Pallas-Ylläksellä on sorastusten lisäksi laskettu riistakolmioita, merkattu reittejä, tehty talvi- ja kesähuoltotöitä kansallispuistoon, mm- siivoten varaustupien patjoja, peitteitä ja tyynyjä on uusien.
Ylläksellä Kellostapulin sorastusta on tehty ammattilaisten, paikallisten pyöräkerhon vapaaehtoisten sekä kansallispuisto-oppaiden avulla. Tunturiin on ajettu talvella kymmeniä tonneja soraa, joka on käsityönä tasoitettu poluksi kesän aikana. Hulppeassa tunturimaisemaan kivirakassa kulkeva kestävöity polku on nyt valmis.
Luontopalveluiden vakituisten työntekijöiden avulla ohjataan opiskelijat käytännön työhön, toteaa puistomestari Tuija Makkonen. Se auttaa ymmärtämään mitä kaikkea maastossa olevien palveluiden taustatyönä tehdään. Lisäksi kansallispuiston ohjeet ja säännöt sekä retkeilyetiketin tuntevat oppaat varmistavat sen, että mahdollisimman monen kävijän retkeily ja matkailu puistossa on kestävää. Samalla Luontopalvelut saa lisäkäsiä erilaisiin tehtäviin ja voi luottaa tulevaisuudessa, että puistoissa kulkevissa yritysten oppaissa on todellisia osaavia ammattilaisia vuosi vuodelta enemmän.
Kansallispuisto-oppaiksi valmistuvat opiskelijat palkittiin opasmerkein ja sertifikaatein valmistumisjuhlassa keskiviikkona. Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon valmistui 9 uutta sertifioitua kansallispuisto-opasta. Lisäksi tänä vuonna valmistui Pyhä-Luoston ja Urho Kekkosen kansallispuistoon kumpaankin kaksi uutta sertifioitua kansallispuisto-opasta.
Lisätietoja:
Puistomestari Tuija Makkonen, tuija.makkonen(at)metsa.fi, puh. 0405796750
Puistonjohtaja Pekka Sulkava, pekka.sulkava(at)metsa.fi, puh. 0400 815 660
Erä- ja luontomatkailuopas Helinä Kinnunen, puh. 040 7788163
Kouluttaja Priitta Pöyhtäri-Troen, priitta.poyhtari(at)lappia.fi, puh. 050 310 9316