Julkaistu 13.6.2023

Retkiratsia-kesä alkoi tavalla, joka toi erätarkastajalle hyvän mielen

Valtaosalla Oulun Sanginjoen luonnonsuojelualueen retkeilijöistä on hyvät retkeilytavat hallussa. Silti opastettavaa riitti hieman, kun Metsähallitus järjesti Retkiratsia-valvontatempauksen lauantaina 10. kesäkuuta. Retkiratsioiden avulla retkeilijöille kerrotaan kestävästä retkeilystä kannustavalla tavalla.

Sanginjoella kiersi erätarkastaja ja Metsähallituksen muuta henkilökuntaa suosituilla retkipaikoilla muistuttamassa hyvistä retkeilytavoista.

Alkukesän viikonlopussa ulkoilijat olivat siivosti liikkeellä.

– Ilahduttavaa, miten tiedostavia retkeilijöitä päivän aikana tuli vastaan. Jututimme noin kolmeakymmentä retkeilijää, ja jouduimme antamaan kolme suullista huomautusta kytkemättä kulkevista koirista, jotka olivat omistajiensa lähettyvillä. Kalastajilla oli asianmukaiset luvat ja lauantaina retkeilijät olivat tietoisia siitä, että seuraavana päivänä alueelle annetaan metsäpalovaroitus. Mainiosti meni, kiittelee Metsähallituksen Pohjanmaan erätarkastaja Markus Aho.

Ihmisiä menossa polkua metsään reput selässä kesällä.
Yöretkelle lähdössä Sanginjoen Kummunkorven taukopaikalle. Kuva: Ulla Matturi.

Sanginjoella ikäviä luontoyllätyksiä on silti riittänyt

Sanginjoen luonnonsuojelualue siirtyi Metsähallituksen hoitoon keväällä 2021. Alueen retkeilypalveluja kehitetään kansallispuistotasoisiksi ja toiveena on, että vierailijat käyttäytyvät kestävän retkeilyn mukaisesti ja noudattavat Retkietikettiä

– Suuri osa niin tekeekin, mutta valitettavasti Sanginjoella on paljon myös piittaamatonta käytöstä. Talvella luonnonsuojelualueella kaadettiin luvattomasti puita ja tänne on jätetty myös rakennusjätettä teiden varsille sekä kodinkoneita. Rakennusjätteistä teimme rikosilmoituksen, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Ulla Matturi Metsähallituksen Luontopalveluista.

Muita Sanginjoella yleisiä retkeilijöiden erheitä on koirien ulkoiluttaminen kytkemättömänä ja nuotion tekeminen laittomille paikoille. Luonnonsuojelualueella kaikki lemmikit pidetään kytkettynä ympäri vuoden, ja avotulen saa tehdä vain sille osoitetuille paikoille.

– Laittomalla tulipaikalla tuli voi jäädä maahan kytemään pitkäksi aikaa. Se voi olla kohtalokasta, kun maasto on rutikuivaa kuten nyt. Laittomat tulipaikat myös kuluttavat luontoa eivätkä kuulu luonnonsuojelualueelle, kertoo Ulla Matturi.

Luontokohteille toivotaan enemmän valvontaa

Tänä vuonna Retkiratsia järjestettiin ensimmäistä kertaa Sanginjoella ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Kesän aikana Retkiratsioita tehdään usean kansallispuiston alueella, osa yhteistyössä poliisin kanssa.

Retkiratsia-valvontatempauksia on järjestetty jo useana vuotena eteläisessä Suomessa, erityisesti Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoissa. Valvonta ja kannustava viestintä kestävään retkeilyyn on kerännyt kansallispuistojen kävijöiltä hyvää palautetta ja valvontaa on toivottu säännölliseksi.

Retkiratsian aikana Metsähallituksen erätarkastajat ja muu henkilökunta sekä ajoittain myös eräpoliisit opastavat ja keskustelevat retkeilijöiden kanssa sekä puuttuvat mahdollisiin laittomuuksiin. Eniten opastettavaa on esimerkiksi tulentekoon, metelöintiin, leiriytymiseen ja luonnon kunnioittamiseen liittyvissä asioissa.

Rikosilmoituksiin häiriöt ulkoilualueilla johtavat vain harvoin. Sakko voidaan määrätä luonnolle tai muille retkeilijöille haitallisesta toiminnasta, esimerkiksi maaston tai puun vahingoittamisesta, roskaamisesta tai laittomasta tulipaikasta.

Lisätietoja

Ulla Matturi, virkistyskäytön erityisasiantuntija, Metsähallitus, Luontopalvelut: puh. 040 129 3357, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi

Markus Aho, erätarkastaja,  Metsähallitus, Eräpalvelut: 040 158 8820, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi