Julkaistu 15.3.2019

Saanan portaiden ja polun rakennustöiden valmistelu alkaa

Saanan portaiden ja sorapolun valmistelutyöt alkavat maaliskuun lopulla. Uusien portaiden ja polun rakentaminen aloitetaan kesäkuun loppupuolella. Materiaalien kuljettaminen voi haitata alueen moottorikelkkaliikennettä maalis-huhtikuun aikana.

Saanalle rakennetaan uudet portaat sekä sorastettu polku kesällä. Valmistelevat työt aloitetaan maaliskuun lopulla, jolloin alueelle kuljetetaan rakennustöissä tarvittavat materiaalit. Materiaali kuljetetaan välivarastoihin tamppareilla. Talviaikaisella kuljetuksella pyritään välttämään maaston kulumista.

Alustavan suunnitelman mukaan Jeahkaksentie aurataan materiaalikuljetuksia varten viikolla 12. Kuljetustyöt kestävät huhtikuun puoliväliin saakka. Moottorikelkkaliikennettä tullaan varoittamaan työmaa-alueesta kertovin kyltein.

Miksi Saanalle rakennetaan uudet portaat?

Saana on Lapin merkittävimpiä tunturikohteita, ja sen reitistölle tehdään vuosittain noin 25 000 käyntiä. Jo 1990-luvulla huomattiin, että ilman portaita kiipeäjien polku levisi leviämistään ja erottui kauas maisemassa. 2000-luvun alussa rakennetut portaat jouduttiin huonokuntoisina purkamaan 2017.

Portaat suojaavat herkkää tunturiluontoa. Saanan polun kunnostamisella tehostetaan kävijöiden ohjausta, varmistetaan alueen virkistyskäytön ja matkailun kestävä kasvua sekä suojeluarvojen säilymistä. Saanan reitin linjaus muuttuu hieman, jotta luonto- ja maisema-arvoja voimakkaasti haittaava polkujen leviäminen saadaan hallintaan. Saanalle noustaan jatkossa loivempaa linjausta myöten, jonka ansiosta reitille tarvittavien porrasaskelmien määrää vähenee reilusti yli puolella. Myös reitistön päälähtöpaikka muuttuu. Lähtö Mallan luonnonpuistoon ja Saanalle, tapahtuu samalta paikoitusalueelta. Myös vanha reitti Kilpisjärven retkeilykeskukselta Saanalle säilyy käytössä, ja sen välttämättömimpiä pitkoksia uusitaan. Saanan polun valmistuttua kulku ohjataan vanhalta polulta uudelle, jotta Saanalle jo syntyneiden kulumisvaurioiden palautuminen saadaan käyntiin.

Uusi reitti ja portaat tehdään rakenteeltaan ja väritykseltään tunturirinteeseen sopivasta maa-aineksesta ja kivistä. Suomessa retkeilyreittien kivirakentamista ei vielä ole tehty paljoa, mutta maailmalla se on erittäin yleistä. Se on ekologisin, kestävin ja maisemaan sopivin ratkaisu. Vanhat puiset portaat erottuivat tunturirinteen maisemmassa selvästi kauas, kiviaineisratkaisu maastoutuu maisemaan paremmin. Saanalla käytettävät kivi- ja soramateriaalit ovat kotimaisia.

Metsähallituksen Luontopalvelut on valmistellut Saanalle hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka tekemisessä on osallistettu laajalti alueen sidosryhmiä ja asukkaita. Suunnitelmassa on ollut esillä myös reitti ja Saanan portaat. Saamelaiskäräjät on antanut lausunnon suunnitelmasta, ja suunnitelmasta on myös järjestetty saamelaiskäräjälain mukainen Saamelaiskäräjäneuvottelu. Suunnitelman teossa on ollut käytössä vapaaehtoinen Akwé :Kon -menettely, ja sen työryhmä on koonnut paikallisten saamelaisten kommentteja elämäntapansa muodosta ja sen säilymisen edellytyksistä, jotta se voidaan ottaa huomioon Metsähallituksen päätöksenteossa.

Lisätietoa
Kenttäpäällikkö Antti Ohenoja, puhelin 045 1131982
Puistonjohtaja Pekka Sulkava, puhelin 0400 815660