Saanalle johtavat huonokuntoiset portaat jouduttiin purkamaan viime kesänä Kilpisjärvellä. Uusien portaiden rakentamisen hankinta on parhaillaan käynnissä, ja uusien portaiden on määrä olla käytössä kesällä 2019.
Saanan reitistöille tehdään vuosittain noin 25 000 käyntikertaa. 1990-luvulla havahduttiin siihen, että vailla ohjaavia rakenteita polku Saanan laelle levisi leviämistään ja näkyi maisemassa kauas. Saanalle rakennettiin portaat vuosituhannen vaihteessa herkän tunturiluonnon suojelemiseksi. Asiakasturvallisuuden vuoksi huonokuntoiset portaat jouduttiin purkamaan viime kesänä.
Onpa Saanalle portaat tai ei, sinne kiivetään kuitenkin. Ohjatulla kulkemisella hallitaan luonto- ja maisema-arvoja haittaava polkujen leviämistä.
Uudet portaat maisemaan sopivasta kivennäisaineksesta
Eduskunta myönsi rahoituksen uusille Saanan portaille. Uudet portaat rakennetaan maisemaan sopivasta ja kestävästä sora- ja kivimateriaaleista hieman eri kohtaan, mutta jo pitkään olemassa olleelle polulle. Linjaus ja kivennäismateriaali vähentää porrastamisen tarvetta ¾:lla.
Aikaisemmista puuportaista huolimatta osa huipulle kiipeäjistä kulki portaiden vieressä tai käytti muita reittejä leventäen polkua entisestään. Uuden ratkaisun toivotaan helppokulkuisena ja entistä turvallisempana ohjaavan kulkijat pysymään reitillä puisia portaita paremmin. Puiset rakenteet ovat kosteana liukkaat.
Saanan polun lähtöpaikka on hankala löytää, ja se sijaitsee yksityismaalla. Saanan pääreitin lähtöpaikka tulee jatkossa olemaan Mallan luonnonpuiston pysäköintialueen kohdalla. Polun uudella linjauksella pystytään hyödyntämään Mallan paikoitusaluetta autojen pysäköintiä varten sekä järjestämään Saanan ja Mallan luonnonpuiston reitistöille yhteinen opastus. Myös nykyisen Saanan retkeilyreitin kunnostamiseksi pyritään tekemään toimenpiteitä, jotta mm. Saanan ympäri kulkeminen mahdollistuisi jatkossakin.
Reitistöjen ja opastuksen kehittämisellä pyritään siihen, että alueen virkistyskäyttö kehittyisi hallitusti ilman, että siitä aiheutuisi uhkaa alueen suojeluarvoille.
Reitistöasiaa käsitelty monessa tilaisuudessa
Saanan reitistöasiaa on käsitelty useissa Metsähaliituksen Luontopalvelujen Käsivarren ja Saanan hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelun sidosryhmissä ja yleisötilaisuuksissa. Hoito- ja käyttösuunnitelman yhteistyöryhmässä ovat olleet jäseninä mm. Johtti Sápmelaccat ry, Kilpisjärven kyläyhdistys, Käsivarren paliskunta sekä Lapin luonnonsuojelupiiri. Lisäksi suunnitelmaa on kommentoinut Saamelaiskäräjien nimeämä Akwé :Kon -työryhmä.
Suojeluarvojen huomioimiseksi arkeologi ja biologi ovat tarkistaneet reitin linjauksen.
Tervetuloa tutustumispäivään 28.8.
Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää tutustumisretken uusien portaiden paikalle tiistaina 28.8. kello 9.00. Lähtö Mallan pysäköintialueelta. Tervetuloa!
Lisätietoa
Metsähallitus, Luontopalvelut
Kenttäpäällikkö Antti Ohenoja, puhelin 045 113 1982, sähköposti antti.ohenoja(at)metsa.fi