Julkaistu 13.10.2023

Saimaannorpan uroskuutti löydettiin kuhaverkkoon kuolleena

Saimaannorpan uroskuutti löydettiin eilen 12.10.2023 kuhaverkkoon hukkuneena Puumalassa. Tänä vuonna syntynyt uroskuutti oli noin 22-kiloinen ja 96 senttiä pitkä. Kyseessä on yhdeksäs Metsähallituksen tietoon tullut pyydyskuollut norppa tänä vuonna. Näistä seitsemän on kuollut verkkoihin.

Pyydys sijaitsi kalastusrajoitusalueella, ja se oli asetuksen mukainen. Verkkojata oli ankkuroitu molemmista päistä sekä ylä- että alapaulasta. Ruho sijaitsi jadan keskellä noin 5 m verkon päästä ja se oli pyörähtänyt molempien paulojen ympäri.

– Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että verkot ovat ympäri vuoden norpalle vaarallisia. Takertuneena tukehtuminen on merinisäkkäälle tuskallinen tapa kuolla. Myös kalastajalle on järkytys löytää kuollut norppa verkostaan, luonnonsuojelun eritysasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksesta huomauttaa.

Tänä vuonna kannanseurannan tietoon on tullut jo 35 kuollutta saimaannorppaa, joista yhdeksän on kuollut kalanpyydyksiin, näistä seitsemän kalaverkkoihin. Tämä himmentää ennätyksellisen kuuttivuoden iloa ja voi hidastaa kannan elpymistä, sillä vain osa kuolleisuudesta tulee tietoon.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle

Metsähallitus vastaa saimaannorpan kannanseurannasta ja suuresta osasta suojelutoimia.

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, täytyy varmistaa, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Tarkempaa tietoa pyydyspaikasta ja pyydyksestä

Pyydyspaikan syvyys oli 25 m. Verkon korkeus oli 5 metriä, pituus 60 m, jadan pituus 240 m. Solmuväli 55 mm, langan paksuus 0,17 mm, langan tyyppi monofiili. Verkkojata oli ankkuroitu molemmista päistä sekä ylä- että alapaulasta 9 kg ankkureilla. Verkossa oli apupaulat molemmissa pauloissa.

Ruho on pakastettu ja toimitetaan myöhemmin syksyllä Ruokavirastoon ruumiinavaukseen.

Lisätietoja:

Riikka Alakoski, luonnonsuojelun erityisasiantuntija, Metsähallitus p. 0206397241