Julkaistu 6.2.2025

Simon Lyypäkin tuulivoimahankkeen YVA-selostus nähtäville

Metsähallituksen Simon Lyypäkin tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus tuli nähtäville 5.2. Selostuksessa tarkastellaan kolmea tuulivoimaloiden hankevaihtoehtoa, joissa voimaloiden määrä on 42 tai 35 voimalaa. Hankevaihtoehdot eroavat toisistaan voimaloiden määrän ja sijoittelun osalta, mutta kaikki voimalat sijoittuisivat kuitenkin Metsähallituksen hallinnoimille valtion maille. Tuulivoimaloiden yksikköteho on 6–10 MW ja voimaloiden kokonaiskorkeus enintään 300 metriä.

Sähkönsiirron osalta tarkastellaan kahta eri sähkönsiirron liittymispistettä valtakunnanverkkoon ja niille suuntauvia ilmajohtovaihtoehtoja. Vaihtoehdossa SVEA tarkastellaan 11,8–13,3 kilometrin pituista 400 kV voimajohtoa tuulivoimaloiden tuotantoalueen pohjoisosaan rakennettavalle Fingridin uudelle Saunakummun sähköasemalle ja vaihtoehdossa SVEB tarkastellaan 27,6–28 kilometrin pituista 2×110 kV voimajohtoa lounaaseen Simojoen sähköasemalle. Tuulivoimaloilta sisäisille sähköasemille sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla.

– Voimalasijoittelu keskittyy kaikissa vaihtoehdoissa alueen eteläosaan. Sijoittelussa on pyritty erityisesti huomioimaan porotalous. Myös kotkareviirit on otettu huomioon, Metsähallituksen hankekehityspäällikkö Ville Koskimäki kertoo.

Hankealueella on muutamia lintulajistoa monipuolistavia kohteita, kuten entisille turvetuotantoalueille vesitetyt kosteikot. Niillä pesii varsin monipuolinen vesilintu- ja kahlaajalajisto. Kohteille tai niiden välittömään läheisyyteen ei kuitenkaan ole osoitettu rakentamista.

Eri vaihtojen ympäristövaikutusten välinen ero ei ole Koskimäen mukaan kovin merkittävä.

– Vaihtoehdossa VE3 voimaloita on vähemmän, jolloin esimerkiksi maisemavaikutukset jäävät hieman lievemmiksi kuin vaihtoehdossa VE1 tai VE2. Vaihtoehdossa VE2 voimalat on sijoitettu tiiviimmin kuin vaihtoehdossa VE1, mutta voimaloita on saman verran. Voimaloiden näkymäsektori on silloin pienempi tarkasteltaessa aluetta etelän tai pohjoisen suunnasta, Koskimäki kertoo.

Koskimäki korostaa, että hankealue on tavanomaisen metsätalouden piirissä, jossa metsiköitä uudistetaan ja hakataan säännöllisesti, jossa jo ennestäänkin on teitä ja jossa liikutaan yleisesti.

– Kaiken kaikkiaan maankäyttö ei kovin merkittävästi muutu. Hankealueen 11170 ha alasta infrastruktuurin vaatima ala on VE1 vaihtoehdossa vain 1,7 % ja muissa vaihtoehdoissa tätäkin pienempi. Täten rakentamistoimenpiteet kohdistuvat vain pienelle osalle tuulivoimaloiden hankealuetta, muualla nykyinen maankäyttö säilyy ennallaan.

Myös vaikutukset asutukselle jäävät vähäisiksi. Simossa on jo toiminnassa olevia tuulivoimaloita usealla alueella ja uudet tuulivoimalat eivät muuta nykyistä maisemakuvaa merkittävästi. Ohjearvoja ylittäviä melu- tai varjostusvaikutuksia ei aiheudu.

YVA-selostus on nähtävillä 5.2.2025–4.4.2025.  Kaavaehdotuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 loppupuolella.

Yleisötilaisuus järjestetään 12.3.2025 klo 17.00 alkaen Alaniemen kylätalolla (Ranuantie 259 B). Kahvitarjoilu on klo 16.30 alkaen. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä.

Lisätiedot

  • Hankekehityspäällikkö Ville Koskimäki, Metsähallitus, ville.koskimaki@metsa.fi, +358 40 536 9582
  • Projektipäällikkö Oskari Takala, Metsähallitus, oskari.takala@metsa.fi, +358 44 537 6721
  • Hankkeen asiakirjat (ymparisto.fi)
  • Hankkeen verkkosivut (metsa.fi)