Julkaistu 5.10.2021

Sipoonkorven kansallispuisto kymmenessä vuodessa suosituksi retkikohteeksi – Metsähallitus kehittää retkireitistöä ja hoitaa alueen luontoa aktiivisesti

Kansallispuiston ensimmäisen vuosikymmenen aikana Metsähallitus on rakentanut Sipoonkorpeen uusia reittejä ja tulipaikkoja, ennallistanut soita ja ylläpitänyt luonnon monimuotoisuudelle tärkeitä laidunnittyjä ja perinnemaisemia. Puistoa juhlitaan Sipoon Korvenportilla ja Vantaan Kuusijärvellä lauantaina 9.10. 2021.  

Sipoonkorven kansallispuistoa juhlitaan lauantaina 9. lokakuuta, sillä puisto täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Sipoonkorven ensimmäisen vuosikymmenen aikana Metsähallituksen Luontopalvelut on kehittänyt aluetta entistä paremmaksi retkikohteeksi ja toteuttanut useita perinnemaisemia ja luonnon monimuotoisuutta suojelevia toimia.

Vuonna 2011 kansallispuiston perustamisen tavoitteiksi asetettiin metsäluonnon, kalliomaisemien ja perinneympäristöjen sekä alueella elävien lajien suojelu. Lisäksi kansallispuisto perustettiin edistämään pääkaupunkiseudun alueen retkeilyä ja luontoharrastuksia sekä luontokasvatusta.

Uusia reittejä ja taukopaikkoja 

Kansallispuiston perustamishetkellä alueella oli vain muutamia yksittäisiä merkittyjä reittejä. Uusia reittejä on rakennettu ja viitoitettu ahkerasti, ja nyt on merkittyjä ja kunnostettuja reittejä runsaasti: Sipoonkorvessa on neljän rengasreitin lisäksi luontopolku ja useita yhdysreittejä, jotka johtavat puiston osasta toiseen.

Viimeisimmäksi kesäkuussa valmistui noin kahden kilometrin mittainen Bakunkärrin kierros –rengasreitti. Reitiltä voi poiketa kätevästi myös uudelle Bakunkärrträsketin kallion keittokatolliselle taukopaikalle.

Sipoonkorven kansallispuiston suosio retkikohteena on kasvanut huimasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2019 puistossa ylitettiin ensimmäisen kerran 100 000 kävijän raja: silloin Sipoonkorvessa vieraili yli 110 000 retkeilijää. Aiempina vuosina kävijöitä on ollut 75–96 000. Kävijämäärien näkökulmasta vuosi 2020 oli ennätyksellinen: silloin puistossa vieraili yhteensä yli 204 000 retkeilijää.

Tänä vuonna puistossa oli elokuun loppuun mennessä käynyt noin 102 000 retkeilijää. Sipoonkorven suosio on siis pysynyt korkeana. Siksi myös uusia pysäköintialueita tai pienten, olemassa olleiden laajennuksia on tehty reittien lähtöpaikoille. Uudet ja laajennetut pysäköintialueet ovat keskeinen palvelu retkeilijöille.

10 vuoden aikana taukopaikkoja keittokatoksineen on rakennettu eri puolille puistoa: Bisajärven rantakalliolle, Bakunkärrin kierroksen varteen sekä Storträskille, jossa reitti ja taukopaikkarakenteet on toteutettu esteettöminä. Seuraava taukopaikka rakennetaan Fiskträskin rantaan kevääseen 2022 mennessä.

– Sipoonkorpi on kymmenessä vuodessa noussut pääkaupunkilaisten luontokohteena ikonisen Nuuksion rinnalle. Olemme iloisia siitä, että meillä on lähellä pääkaupunkia näin ainutlaatuista luontoa. Korona näytti, kuinka tärkeää on, että ihmisillä on tällainen mielenrauhaa tuova paikka lähellä kotia, sanoo Metsähallituksen erikoisuunnittelija Joel Heino.

Kaksi ihmistä reput selässä kävelee leveää hiekkapolkua kuusimetsässä, toisella kori käsivarrella.
Syysretkellä Sipoonkorven kansallispuistossa. Kuva: Katri Lehtola.

Puiston sisääntuloväyliä on kehitetty yhteistyössä lähialueiden toimijoiden kanssa. Helsinki on vuokrannut Metsähallituksen Luontopalveluille laajan maa-alueen pysäköintipaikalle Knutersinportissa, ja kaupungin suunnitelmissa on mahdollisesti rakentaa alueelle tulevaisuudessa virkistys-matkailukeskus. Sipoon kunnan ja yrittäjien kanssa on yhteistyössä rakennettu Korvenportin sisääntuloportti ja pysäköintipaikka, josta on tulevaisuudessa kehittymässä niin ikään luontomatkailukohde monipuolisine palveluineen. Vantaa rakensi Sudentassu-sillan yhdistämään Kuusijärven virkistysalueen kansallispuistoon. Kuusijärvelle on myös tulossa vetovoimainen virkistyskeskus.

– Puiston sisääntuloväyliä ja parkkipaikkoja on vuosien varrella kehitetty hyvässä yhteistyössä Vantaan ja Helsingin kaupunkien sekä Sipoon kunnan ja ravintola Tilan yrittäjien kanssa, kertoo puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.

Soiden ennallistamista ja uusia laitumia  

Metsähallituksen Luontopalvelut on huolehtinut Sipoonkorven kansallispuiston luonnonhoidosta ja avainlajien sekä luontotyyppien suojelusta monin tavoin. Kansallipuistossa on muun muassa ennallistettu soita ja hoidettu lehtoja ja jalopuita sekä tärkeitä perinnemaisemia. Luontopalvelut on ennallistanut soita Sipoonkorven alueella yhteensä jopa 88 hehtaaria.

Sipoonkorven alueen ainutlaatuisissa perinneimaisemissa viihtyvät monet kasvi-, sieni- ja eläinlajit, eikä alueiden monimuotoisuus säily ilman säännöllistä hoitoa. Esimerkiksi Byabäckenlaakson alueen niittyjä ja hakamaita pidetään avoimena laidunnuksen avulla. Lisäksi umpeenkasvaneita alueita on raivattu.

– Laidunnuksesta vastaa paikallinen karjanomistaja. Laiduneläiminä ovat lypsylehmiksi kasvavat hiehot sekä kyytöt eli itäsuomenkarjan alkuperäisrotuiset naudat. Laidunnettu ala on noin yhdeksän hehtaaria, kertoo suunnittelija Päivi Leikas.

Hindsbyn alueella on viime vuosina kunnostettu  vanhoja laidunmaita. Viimeisin laitumen kunnostus on tehty tänä vuonna: entisestä puustottuneesta maatalousmaasta on kunnostettu hakamaata ja niittyä yhteensä runsaan 2,5 hehtaarin alue. Se tulee laidunnukseen ensi vuonna.

Pikkuapollo tuli takaisin  

Laitumet ovat tärkeä elinympäristö monille lajeille, kuten uhanalaiselle perhoselle pikkuapollolle.

Pikkuapollo on hävinnyt monilta alueilta, sillä perinteinen karjatalous ja sen mukana laidunniityt ovat vähentyneet. Vuonna 2016 pikkuapolloja siirrettiin Somerolta Sipoonkorven kansallispuistoon lajille sopivalle laidunniitylle osana Luonnonhoito-LIFE-hanketta. Siirto onnistui, ja nyt kansallispuistossa lentelee siirrettyjen pikkuapollojen jälkeläisiä. Uhanalaisen lajin säilyttämisen ja kannan kasvattamisen puolesta tehtävä työ on pitkäjänteistä ja lopputulos nähdään vasta vuosien päästä.

Syntymäpäivän tapahtumia kansallispuistossa ja Kuusijärvellä 

Sipoonkorven kymmenvuotista taivalta juhlitaan lauantaina 9. lokakuuta. Kansallispuistoa juhlitaan Sipoon Korvenportin avajaisissa ja Vantaan kaupungin Portti luontoon -retkeilytapahtumassa Kuusijärvellä.

Korvenportin pysäköintialueen avajaisissa kello 12.30–15 on luvassa muun muassa Metsämieli-rastirata, metsäjumppaa, Luontolava Liven musiikkiesitys sekä Tentsile-puumajoitteen ja Packraftin eli reppulautan tuote-esittelyjä. Ravintola Tilalla voi lampaiden rapsuttelun ja ankkojen elämän ihmettelyn lisäksi nauttia pihagrillin antimista.

Vantaan Kuusijärvellä kello 11–15 pääsee muun muassa kokeilemaan ohjatusti metsäjoogaa, kylmäuintia ja fatbike-pyöräilyä. Ohjelmassa on myös savusaunojen ja partiotoiminnan esittelyä, kuntoilua luonnossa ja opastettuja kävelykierroksia Sudentassun sillalle sekä retkineuvontaa Sipoonkorpeen ja muualle pääkaupunkiseudulle. Tapahtuma sopii kaikille retkeilystä kiinnostuneille ja harrastajille.

Metsähallitus, Vantaan kaupunki ja Sipoon kunta toivottavat retkeilijät ja ulkoilijat lämpimästi tervetulleiksi tapahtumiin!

Tapahtumia voi seurata myös sosiaalisen median välityksellä, ja lisäksi Luontopalvelut kerää somessa retkeilijöiden parhaita muistoja Sipoonkorvesta. Juhlahumua ja muistoja löytyy aihetunnisteella #Sipoonkorpi10v.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Joel Heino, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 621 0673, joel.heino@metsa.fi